anadoluverumelimedya.com

Türk Ordusu’na ABD’den ilginç davet

ABD’nin en ünlü devlet adamları ve komutanlarının büyük bölümü West Point Askeri Akademisi mezunu.

Reklam alanı

West Point bizdeki Kara Harp Okulu’nun karşılığı.

Kimler burada okumadı ki?..

2. Dünya Savaşı ve Kore Savaşı’nın komutanlarından Douglas MacArthur… 1991 Körfez Savaşı’nın Komutanı Norman Schwarzkopf… 2002’de Irak işgâlinin komutanı, sonra CIA Başkanı olan David Petraeus… Süleymaniye’de Türk askerinin başına çuval geçiren Raymond Odierno… ABD’nin mevcut Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey gibi…

31 YILDIR WEST POINT’LIYIZ

TSK-West Point ilişkisinin 31 yıllık geçmişi var. İlk kez 1985 yılında bu okula bir Türk öğrenci gönderildi. Ondan sonra her yıl askeri liselerden en iyi dereceyle mezun olan bir öğrenci 4 yıl West Point’te okumaya hak kazandı. Yani bugüne kadar toplam 31 Türk subay adayı West Point’e gitti. Ancak bu okulda dereceye girmeyi başaranlar olduğu gibi, mezun olamaya hak kazanamayanlar da çıktı. 31 yılda toplam 15-16 West Point’le subay yetiştiği, bunların 2-3’nün de sonradan TSK’dan ayrıldığı belirtiliyor.

Hep merak edilen bir konudur; West Point’li subayların bir “ayrıcalığı” olup olmadığı. Hiçbir ayrıcalıklarının bulunmadığını, ABD’den döndükten sonra Harp Okulu fark derslerini de verip, iki okuldan mezun olduktan sonra diğer subaylar gibi kıta görevine gönderildiklerini, normal tayin-terfi sistemine tabi tutulduklarını öğrendik.

“Şimdi bu West Point konusu da nereden çıktı?” derseniz…

16 Mart 1802 yılında kurulan okulun bu yıl 214’üncü kuruluş yıldönümü.

İlk Türk öğrencinin mezun olduğu 1989’u esas alırsak, 27 yıl sonra ilk kez West Point’in kuruluş yıldönümü Ankara’da da kutlanacak.

Bunun için özel bir program yapan ABD Büyükelçiliği Askeri Ataşeliği, Genelkurmay Başkanlığı’ndan izin aldıktan sonra West Point mezunu Türk subaylarını 17 Mart’ta verilecek resepsiyona davet etti.

Neresinden bakarsak bakalım, ilginç bir hatırlama ve davet değil mi?

Müyesser Yıldız

Odatv.com

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.