Geçtiğimiz günlerde Anayasa’nın ilgili maddeleri gereği Adalet, İçişleri ve Ulaştırma Haberleşme Bakanları değişmişti. Anayasa’da yer alan ‘bu bakanlıklardaki kamu gücünün siyasi etki altında kullanılmaması amacı’ gereğince yapılan değişiklik sonrası üç bakanın yerine bakanlık müsteşarları getirilmişti.
Yargıçlar Sendikası eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, bakanların müsteşarlarının bakanlık görevine getirilmesinin, söz konusu isimlerin bakanlara en yakın isimler olduğu ve atamanının hukuksuz olduğu gerekçesiyle dava açtı.
Eminağaoğlu’nun konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:
“Anayasa’nın 114 ncü maddesi uyarınca Adalet Bakanı, İçişleri Bakanı ve Ulaştırma Haberleşme Denizcilik Bakanı olmak üzere üç bakanın, milletvekili genel seçimlerinden önce görevlerinden çekilip, yerlerine TBMM içinden veya dışından bağımsızların, Başbakan tarafından bu üç bakanlığa atanması gerekmektedir.
1961 yılından bu yana Anayasal sistemimizde mevcut bu kural nedenmiyle 2007 yılına kadar hep bağımsız kişilerin ataması yapılarak uygulama sürdürülmüş iken,
2007 yılından bu tarafa bu bakanlıklara, anılan bakanlıkların müsteşarları atanmaya başlamış, 2007 ve 2011 yılındaki milletvekili genel seçimleri nedeniyle yapılan bu atama işlemlerine karşı herhangi bir dava açılmamıştır.
2992 sayılı Adalet Bakanlığı Kuruluş Yasasının 6ncı maddesinde, 3152 sayılı İçişleri Bakanlığı Kuruluş Yasasının 6ncı maddesinde, 655 sayılı Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanlığı Kuruluş KHK’sının 5nci maddesinde, bu bakanlıkların müsteşarlıkları düzenlenmiş ve bu bakanlıklara ilişkin müsteşar tanımı yapılmıştır. Bu maddelerde, “müsteşar, bakanın emri altında ve yardımcısıdır” ifadeleri kullanılmıştır.
Seçim döneminde söz konusu bakanlıkların bağımsız kişilerce yönetilmesi, bu bakanlıklardaki kamu gücünün siyasi etki altında kullanılmaması amacıyla anayasadaki bu kural getirilmiştir.
Bağımsız kişilerin atanması yapılacağı yerde, tam aksi bir eğilim sergilenerek üstelik bakana en çok bağlı kişilerin ataması yapılması yolundaki işlem, açıkça hukuka ve maddenin varlık nedenine aykırıdır. Bağımsızlığın, bu konudaki evrensel metinlerde, bağımsız olmak yanında bağımsız görümeyi de içerdiği, böylece görünümden bile bir etki durumunun yaratılmaması gerektiği hususu ifade edilmiştir. Kendileri yasal olarak belirtilen şekilde tanımlanan müsteşarlar hakkındaki anılan atamanın, bağımsız niteliğe uygun bir atama olduğu asla söylenemez.
Bu nedenle seçimlerin adil ve serbest ortamda etki altında kalınmadan yürütülmesi için, söz konusu atama işlemleri hakkında idari yargı yoluna başvurularak iptal ve yürütmenin durdurulması istemiyle 09.3.2015 tarihinde dava açılmıştır.”
http://www.hukukihaber.net/siyaset/eminagaoglu-ndan-uc-yeni-bakan-atamasina-dava-h54280.html