anadoluverumelimedya.com

MART DOKUZ’U YEREL GELENEKLERİMİZ VE YEREL TOHUMLARIMIZ …

Küresel ekonominin baskısı ve uygulamalarıyla tüm dünyada olduğu üzere doğal ve yerel tohumlarımız kaybolmakla karşı karşıya. Toprakları verimli, bitkisel türü çeşitli ülkelere yönelik değişik politikalarla yerel tohumların satışının yasaklandığı ülkelerde son yıllarda Yerel Tohum Takas Şenlikleri ve tohum takasları yapılarak, bu tohumlarımızın yaşatılma çabaları devam etmektedir.

Reklam alanı

Kasım 2012 tarihinde facebook üzerinde kurduğumuz “Ulusal Tohum Takas Merkezi” grubumuzla doğal ve yerel tohumlarımızı yaşatmaya çabalıyoruz. Grup etkinliğimizde tohumlarımızı paylaşırken, Slow Food Yağmur Böreği (İstanbul )lideri sayın Ayfer Yavi’nin yönlendirmesiyle Kıbrıs’ımızdaki Slow Food Salamis ve Cittaslow dostlarımızdan Bedia Balses ve Umut Kurşun’la irtibat kurulmuş, bölgedeki dostlarımıza tohum takasları yapılarak ,yeni tür ve çeşit tohumlar gönderilmiştir. Bunların arasında, kırmızı bamya (Bornova bamyası), beyaz patlıcan, pembe domates ,yazılı karpuz, arşın börülce ve Kudret narı gibi farklı türler bölgede ilgi ile üretilmiş biyoçeşitlilik kazanımı yaşanmıştır .Yavru Vatan’ımızdan da bizlere molehiya ,luvana , golyandro gibi bizde yaygın olmayan türlerin tohumları gelmiştir.

Gönderdiğimiz tohumlar ilk kez 14 mart 2013 tarihinde Yeniboğaziçi Belediyesi Cittaslow Projesi bünyesindeki Umut Tohum Merkezi projesi ile ekilmiş ve tohumları da alınmıştır. Üretilen tohumlar, bölgede ilgili küçük üreticilerimize dağıtılmaya başlanmıştır, ayrıca ilk kez YENİBOĞAZİÇİ bölgesinde yapılan GDO ya HAYIR eylemleri ile de konuyla ilgili farkındalık yaratılmıştır.

Ayrıca Yeniboğaziçi ‘de 12 NİSAN 2015 tarihinde yapılan Yeniboğaziçi Belediyesi CİTTASLOW KÖY PAZARI etkinliğinde bölgedeki dostlarımız tarafından değişik tohumlar bölgedeki ilgili meraklı küçük üreticilere dağıtılarak yine bir ilk yaşanmıştır.

Ulusal Tohum Takas Merkezi grubu olarak, 11 Ekim 2015 tarihinde Büyükkonuk Belediyesi tarafından yapılan EKO GÜN Festivaline davet edildik. Festivalde 14 türde 1000 paket civarında tohum dağıtılırken, bölgedeki üyelerimizin getirdiği tohumlar da paylaşılmıştır. Bu festival kapsamında bölgedeki arazileri gezerken, bir ablamızın evinde süs çiçeği olarak ekilen kudret narı ile karşılaştık ki, 2013 yılında gönderdiğimiz tohumlarımızın torunlarıdır. Kudret narı meyvesinin tıbbi bitki olduğu ve nasıl kullanılacağı anlatılmış aynı zamanda “torun kudret narı tohumlarını toplama”ylabüyük sevinç yaşanmıştır.

EKO GÜN etkinliği kapsamında Büyükkonuk Belediye Başkanımızla yaptığımız görüşmede dostlarımız için bir arazi tahsis edilmiş ve 2016 bahar aylarında da bölgede ilk ekimler yapılmıştır. Ayrıca Yeniboğaziçi Belediyesi CİTTASLOW ofisinde SLOW FOOD ZEYTİNDALI – GÜL GİRİŞMEN ile YEREL TOHUMLAR YEREL TATLAR söyleşisi günü ilk yerel tohum dağıtım ve takasımız gerçekleşmiş ve Yeniboğaziçi Belediyesi Başkanımızla yaptığımız görüşmede, bölgedeki dostlarımızın doğal ve yerel tohum ekimi için ayrı bir belediye arazi tahsisi de gerçekleştirilmiştir. ‘’UMUT TOHUM MERKEZİ ‘’ projesi ile başlayan yerel tohumu yaşatma çalışmalarımız ‘’YAVAŞ ŞEHİR TOHUM BAHÇESİ ‘’nde MART DOKUZU etkinliği haftasında bölgede yerel tohum hareketimizin başlamasına vesile olan SLOW FOOD lideri sayın AYFER YAVİ’ nin ‘de katılımı ve ‘’BİZ GELECEĞE TOHUM ATIYORUZ ‘’ sloganı ile tohumlarımızın toprakla buluşmasıyla devam edecektir.

Tüm dünyada olduğu gibi Yavru Vatan’ımızda başlayan doğal ve yerel tohum hareketine destek veren tüm dostlarımıza, STK’larımıza, dostlarımıza arazi tahsis eden Belediye Başkanlarımıza selam olsun…

Yaşadığımız sürece geleneklerimiz MART DOKUZU ile doğal ve yerel tohumlarımız da yaşayacaktır.

“Yaşam, çocukla ve tohumla başlar.”

ALİ ÖZIRMAK – ULUSAL TOHUM TAKAS MERKEZİ

http://www.kibristime.com/kibris/mart-dokuzu-yerel-geleneklerimiz-ve-yerel-tohumlarimiz-h56034.html

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.