Ak Parti’nin dokunulmazlıklarla ilgili hazırladığı teklif belli oldu. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun haklarında fezleke hazırlanan dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili açıklamasından sonra harekete geçen AK Parti, TBMM’de temsil edilen partilere tekilfi iletti. AKP Parti Grup Başkanvekili Prof. Dr. Naci Bostacı ilk görüşmeyi CHP grup başkanvekili Levent Gök’ü ziyaret etti. Ardından MHP Grup Başkanvekili ve HDP ‘li Sırrı Süreyya Önder’i makamında ziyaret eden Bostancı, partisinin hazırladığı teklifi iletti.
AK parti’nin hazırladığı geçici madde teklifiyle Anayasa’nın 83. maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesinin uygulanamayacağı belirtiliyor.Teklif kabul edilirse fezlekelerle ilgili olarak TBMM’de hiç bir işlem yapılmayacak ve Başbakanlık aracılığı ile doğrudan cumhuriyet savcılığına gidecek.
Görüşmelerden sonra basın toplantısı yapan Naci Bostancı teklif CHP ve MHP’nin kabul edebileceği bir madde olduğunu belirterek “Yetmez ama evet” denilebilecek bir teklif” dedi.
Bostancı,bostancı gazetecelirin “hazır böyle bir uzlaşma oluşmuşken neden 83. maddeyi tamamen düzenlemiyorsunuz” sorusuna, “süreci görmek lazım. Yasama ile yargı arasındaki pratiği görmek gerek.” diye yanıt verdi. Bostancı, “Yargıya güvenmiyor musunuz” sorusuna, “Yasama ile yargı arasında her zaman belli sıkıntılar olmuştur. Sınırların nereden geçtiğini, yargının dosyaları nasıl değerlendirdiğini göreceğiz” dedi.
Bostancı geçici düzenlemenin bütün fezlekeleri karşıladığını da sözlerine ekledi.
Anayasa’nın 83. maddesi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden, Mecliste ileri sürdükleri düşüncelerden, o oturumdaki Başkanlık Divanının teklifi üzerine Meclisce başka bir karar alınmadıkça bunları Meclis dışında tekrarlamak ve açığa vurmaktan sorumlu tutulamazlar.
Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasanın 14 üncü maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır. Ancak, bu halde yetkili makam, durumu hemen ve doğrudan doğruya Türkiye Büyük Millet Meclisine bildirmek zorundadır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi hakkında, seçiminden önce veya sonra verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır; üyelik süresince zamanaşımı işlemez.
Tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma, Meclisin yeniden dokunulmazlığını kaldırmasına bağlıdır.
Türkiye Büyük Millet Meclisindeki siyasî parti gruplarınca, yasama dokunulmazlığı ile ilgili görüşme yapılamaz ve karar alınamaz.
http://www.yakinplan.com/gundem/akp-fezlekeler-dogrudan-mahkemeye/