Askerin zırhlı araç-gereç, teçhizat, akıllı mühimmat ve personel talebi devletin zirvesinde kabul görürken, terörle mücadele operasyonlarında görev yaparken karşılaşacakları suçlamalar ve soruşturmalara ilişkin talepleri de bazı değişikliklerle karşılık buldu.
Terör bölgesinde görev yapanlara karşı ayrımcı bir hukukla karşı karşıya olduklarını belirten askerler, MİT’e tanınan bu ayrıcalığın görevleriyle ilgili olarak kendilerine de tanınması gerektiğini söylüyor. Gazete Habertürk’te verilen habere göre, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensuplarının yargı önüne getirilmesinin daha kolay olduğu, açılan davaların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) nezdinde de Türkiye’yi sıkıntıya soktuğu belirtildi. Tugay komutanıyken hakkında soruşturma açılan bir subayın NATO gibi uluslararası bir kuruluşta görevlendirdiğinde dahi bu soruşturmanın kendisini kovaladığı vurgulandı. Geçmişte Eruh’ta görev yapmış bir yüzbaşı hakkında, emekli olduktan sonra bile bir şikâyet üzerine dava açılabildiği belirtildi.
2 kritik düzenleme
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 3 ay önce Cizre, Silopi ve Sur’da başlatılan büyük operasyon öncesinde TSK’ya bağlı tugayları ve kolorduyu yazılı direktifle görevlendirmişti. Bu süreçte, kent merkezlerinde terörle mücadele operasyonlarına katılan askerlerin, görevleriyle ilgili herhangi bir suçlamaya ve soruşturmaya maruz kalmamaları konusunda talepleri olmuştu. Bu konuda çalışma başlatıldı ve bir taslak hazırlandı. İl Özel İdaresi Kanunu’ndaki vali yetkisindeki görevlendirme asayiş olaylarını kapsadığı için Terörle Mücadele Kanunu’na Başbakan’ın yazılı görevlendirmesi unsuru eklenecek. YaBaşbakan’ın halihazırdaki yetkisi yazılı olarak kanuna girecek, muğlaklık giderilecek. Sivillerin de bulunduğu birkaç il ya da ilçeyi kapsayan, uzun süreli operasyonlarda askere yazılı direktifi Başbakan verecek. Böylece operasyonların sorumluluğunu hükümet üstlenmiş olacak. Yargılamayı sivil mahkemeler yerine askeri mahkemeler yapacak.
http://www.yenicaggazetesi.com.tr/asker-pkkya-karsi-yasal-zirhla-korunacak-133632h.htm