Yaptığı harcamalar ve bütçeden aldığı büyük payla tartışma konusu olan Diyanet, yine parayla gündeme geldi. Cumhuriyet gazetesi Yazarı Çiğdem Toker Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu sene için Maliye Bakanlığı’ndan yedek ödenek isteyeceğini yazdı.
Toker’in yazısının ilgili bölümü şöyle:
DİB her zaman dolaylı anlatımı seçmiyor. Mesela geçenlerde yayımlanan “2015 Kurumsal Mali durum ve Beklentiler Raporu”ndan öğreniyoruz ki, Diyanet, Maliye’den yedek ödenek isteyecekmiş.
Çünkü bütçeden ayrılan 5.7 milyar TL yetmeyecekmiş.
Zaten raporun son sayfasındaki tabloda, bu yıl harcamaların 6.4 milyar TL’ye ulaşacağı tahmini kayda geçiyor. Diyanet, bütçeden aktarılan başlangıçtaki paradan 700 milyon TL daha fazla harcayacağını tahmin ediyor ve bunu açıklıyor.
Raporda kamuoyuyla paylaşılan birkaç harcama kalemini aktaralım:
– Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü’nün bastırdığı eserler için ocak-haziran döneminde 10 milyon 783 bin TL harcanmış. Temmuz-aralık döneminde ise 9 milyon 620 bin TL harcanacakmış. (Not: Listedeki eserlerin 20 bin adedini Kürtçe Kuranıkerim oluşturuyor)
– Diyarbakır’daki Dini Yüksek İhtisas Merkezi inşaatına 5 milyon TL, Yozgat Eğitim Merkezi’ne 7 milyon TL, Başkanlık Kütüphanesi’nin onarımı için 2 milyon TL, 29 Kuran kursu için 2 milyon TL, yatılı Kuran kurslarına iaşe bedeli için toplam 19 milyon TL gönderilmiş veya gönderilecek.
Raporda sıralanan faaliyetler arasında bir de Rize ve Trabzon müftülüklerinde düzenlenen Aile Okulu Seminerleri var. Seminerlerde, “çocuklara yönelik bilinçaltı mesajlar ile çocuklara mahremiyet bilincinin kazandırılması” gibi konular işlenmiş.
Peki, Diyanet’in fazladan harcayacağı 700 milyon TL bütçe açısından ne anlam ifade eder?
Bu yıl üç siyasi partiye bütçeden aktarılan toplam Hazine yardımından, 170 milyon TL daha fazla mesela. (Hazine yardımı 531.1 milyon TL aktarıldı.)
Cumhurbaşkanı ile Başbakan’ın altı ayda harcadığı örtülü ödenekten ise biraz daha az. (Ocak-haziran döneminde harcanan para (797 milyon TL.)
haber.sol