Kaşlılar, ‘Kaş’ı bitirme planı’ olarak değerlendirilen imar planı için bölgeye keşfe gelenlere tepki göstererek, çevre ‘dersi’ verdi. Antalya Kaş’ta imara açılması planlanan yerlere ilişkin dün keşfe gelenleri, bölgedeki sivil toplum örgütleri, avukatlar ve Kaş halkı karşıladı.
Kaş’ın özellikle belirli alanlarını imara açmayı hedefleyen Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı bu imar planına karşı Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği ve Kaş’ta yaşayan 30 yurttaş dava açmış, daha sonra da World Wildlife Foundation (WWF) Türkiye davaya müdahil olmuştu. Kaş Belediye’sinin de onay verdiği bu projenin, Kaş’ın doğasını, denizini, turizmini, esnafını ve en önemlisi Kaş halkını ileri götürmekten çok, Kaş’ın doğal yapısını bozacak bir proje olduğu keşif için gelenlere ifade edildi.
KAŞ’I BİTİRECEK İMAR PLANI
Projenin durdurulması için dava açan Kaş Koruma Platformu ve Kaş Turizm Tanıtma Derneği avukatlarından Tuncay Koç, keşif için gelenlere yaptığı konuşmasında Kaş’ın Limanağzı, Çukurbağ Yarımadası ve Gökseki bölgelerinin imara açılması, Kaş için bir gelişmeden öte ciddi bir gerileme olduğunu söyledi.
Bu projelerin bölge nüfusunun artışına göre yapıldığını belirten Koç, halihazırda Kaş için projede öngörülen nüfus için yeterli sayıda yapının bulunduğunu sözlerine ekledi. Ayrıca 1/25000 imar planında 2025’te nüfus 38000 olarak hesaplanmış, ancak tüm değişik projeksiyon metodlarının ortalamasına göre 2025’te nüfus 13000 olacağı, bu planın amacının Kaş’ıın ihtiyaçlarını karşılamak değil Kaş’ı ranta açmak ve betona boğmak olacağı ifade edildi.
ARKEOLOJİK SİT ALANLARI İMARA AÇILACAK, TARİHİ VE KÜLTÜREL YAPIYA ZARAR VERİLECEK
Konuşmasında ayrıca söz konusu imar planında arkeolojik sit alanı olan yerlerin de imara açılmak istendiğine dikkat çeken Avukat Tuncay Koç, bunun Kaş’ın tarihi ve kültürel yapısına, kıyılarımıza da ciddi zararlar vereceğini dile getirdi.
İmar Planını hazırlayanların avukatı, Kaş Belediyesi’nin vermiş olduğu rapora göre Kaş halkı, esnafı ve sivil toplum örgütlerinin onayının alındığını savundu. Ancak ne Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ne de Kaş Belediyesi’nin böyle bir görüşmeyi yapmamış olduğu ve sadece imar planına onay verdiği alınan diğer sözlerde ifade edildi.
GEZİLECEK YERLER LİSTESİNDE KAŞ TÜRKİYE’DE TEK İSİM
Kaş Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Munise Ozan, sivil toplum kuruluşları ve Kaş halkı ile bir görüşme yapılmadığını zaten projenin durdurulması için dava açanların da sivil toplum kuruluşları ve dernekler olduğunu söyledi. Kaş için planlanan bu projenin arkeolojik alanlara, Kaş’ın turistik yapısına uymadığını ayrıca Kaş nüfusu içinse nüfus artışının yanlış öngörüldüğü bir proje olduğunu açıkladı. Özellikle bu bölgede küçük balıkçı tekneleriyle bile para kazanmaya çalışan esnafın da işinden olacağına değinen Ozan, Antalya, Alanya gibi kitlesel bir turizm anlayışının Kaş’ta istenmediğini ve bunun Kaş’ın doğal yapısına aykırı olduğunu dile getirdi. New York Times’ın 2015 yılında gezilecek yerler arasında Türkiye’den sadece Kaş’ı gösteren bir haber yaptığı da hatırlatıldı.
KAŞ’A BÜYÜK ZARAR VERİLECEK
Kaş’ta böyle bir imar planının hayata geçmesinin, Türkiye’nin doğal yapısı ve tarihi bozulmamış yerlerinin başında gelen bölgede, kitlesel turizmin, 5 yıldızlı otellerin gelmesi ile hem doğal yapının bozulması hem de zamanla Turizm’in bitmesi anlamına geldiğini yurttaşlar tarafından dile getirildi. Kaş halkının böyle bir imar planına destek vermeden bu planın uygulanmasının da hukuken doğru olmadığı ifade edilirken, hazırlanan raporlarda da belirtildiği üzere Kaş’ta yaşayan insanların ve tatil için Kaş’ı tercih eden insanların daha fazla konuta, otele ve ya betonlarla kaplı bir ilçeye değil, doğaya, tarihe, temiz bir denize ihtiyacı olduğu dile getirildi. Olması gereken kapsamlı bir projeyle, sivil toplum örgütleri, dernekler ve bölge halkını dahil ederek bir Milli Park oluşturuyormuş gibi bir çalışma yürütülmesi gerektiği, ve başka bir Kaş’ın olmadığı ifade edildi.