22 Temmuz’dan sonra artan terör olayları ile birlikte çıkan çatışma ve gerçekleştirilen operasyonlarda 85 mensubu şehit olan, 400 mensubu yaralanan Emniyet Özel Harekatta ayrılma krizi patlak verdi.
Kamil ELİBOL / ANKARA
AYRILMAK İSTEDİLER
Gönüllü olarak özel harekata katılan yaklaşık bin polis dilekçe vererek branştan çıkmak istedi. Polisler özel harekattan çıkmak için “ailevi” nedenlerini gerekçe gösterdi. Genel hizmete aktarılmalarını isteyen özel timcilerin talebi kabul edilmedi.
ÇÖZÜM SÜRECİNİN ETKİSİ
İmralı’daki terörist başı Abdullah Öcalan ve Kandil’le yürütülen sözde “çözüm” sürecinde bölgedeki il ve ilçelerin silah/mühimmat yığınağı haline getirilmesine göz yumuldu. PKK’lı gruplar il ve ilçe merkezlerine hendekler kazıp her yeri EYP (El Yapımı Patlayıcı) ve mayınlarla tuzakladı. 7 Haziran seçimleri sonunda çözüm süreci buzdolabına kaldırılınca asker ve polise operasyon talimatı verildi.
LEKESİZ EMİR YAYINLADI
Sur, Cizre, Silopi ve İdil’deki operasyonlar sırasında gündeme gelen branştan çıkma krizinde devreye bizzat Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz girdi. Lekesiz, Özel Harekat Şubelerinin bulunduğu 62 İl Emniyet Müdürü’ne yazılı talimat gönderdi.
ZAFİYET YARATIR
Lekesiz, özellikle doğu ve güneydoğuda artan terör olayları sebebiyle askeri unsurlar ile birlikte ortak operasyonlar yapıldığına dikkat çekerek şöyle dedi:
“Birinci ve ikinci bölge il emniyet müdürlükleri bünyesindeki Özel Harekat şube müdürlüklerimizde görevli personelin büyük bir çoğunluğu operasyon icra edilen bölgelerde geçici olarak görevlendirilmiş olup, Özel Harekat branşlı personel sayısının azaltılması kararlılıkla yürütülen operasyonları zafiyete uğratacaktır.
OLUMSUZ DEĞERLENDİRİLECEK
Bu nedenle; Özel Harekat branşından kendi isteğiyle çıkmak için dilekçe ile müracaatta bulunan personelin talepleri operasyonlar bitinceye kadar Branş Komisyonunca olumsuz olarak değerlendirilmektedir. Konunun tüm Özel Harekat branşı personele tebliğ edilerek, tanzim edilecek tebliğ ve tebellüğ belgesinin istenildiğinde gönderilmek üzere şahsi dosyalarında muhafaza edilmesi hususunu rica ederim”
KOMİSYON REDDETTİ
SÖZCÜ, Özel Harekat Daire Başkanı Turan Aksoy imzasıyla branştan çıkmak isteyen polislere olumsuz yanıt verilen resmi belgeye ulaştı. 16 Şubat 2016 tarihli belgede Aksoy, 5 polisin Özel Harekat branşından Genel Hizmet statüsüne aktarılmaları hususundaki dilekçelerine şu yanıtı verdi:
“Adı geçen 5 personelin Branş Yönetmeliğinin 12’inci maddesinin 1’inci ve Özel Harekat Branş Yönergesinin 12’inci maddesinin 1’inci fıkrası uyarınca görev gereği Özel Harekat Branşından ayrılma talepleri 09.03.2016 ve 11.02.2016 tarihlerinde toplanan Branş Komisyonunca olumsuz olarak değerlendirilmiş, 11.02.2016 tarihli Makam oluru ile de görev gereği Komisyon kararı uygun görülmüştür. Komisyon kararının ve Makam olurunun adı geçen personele tebliğ edilerek tanzim edilecek tebliğ ve tebellüğ belgesinin Özel Harekat Daire Başkanlığına gönderin”
NEDEN İLGİSİZLİK Mİ?
Halen Şırnak merkez, Nusaybin ve Yüksekova’da sürdürülen operasyonlarda görev alan özel harekat polislerinin “ilgisizlik” yüzünden branştan çıkmak istedikleri öne sürüldü. Özellikle genç polislerin, “Bizi genel hizmet kadrosuna aktarın” diye dilekçe verdiği iddialar arasında. Vatan için “şehit” olmak için gönüllü olarak özel harekata katılan polislerin topluca “branştan” çıkmak istemesine ilk kez tanık olundu.
HAVYAR BİLE GÖNDERİN
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise geçtiğimiz günlerde Cizre’de bir askeri taburun kumanya ile ilgili sorun yaşadığını CİMER’e aktarması üzerine kendisini ziyaret eden AKP’li vekillere şöyle demişti:
“Böyle sorunlar yaşanmamalı. Ne istiyorlarsa gönderilmeli. Hatta havyar bile isterlerse göndermek gerekir”
7 BİN 800 TİM MENSUBU
Türkiye’yi sarsan 17-25 Aralık’taki yolsuzluk soruşturmasından sonra Emniyet Teşkilatı’nda başlatılan tasfiye operasyonlarında bin özel timci “Paralel Yapı” üyesi oldukları gerekçesiyle branştan çıkartılmıştı. 62 ildeki Özel Harekat birimlerinde 7 bin 800 polis görev yapıyor.
sozcu