“Bugün Ermenistan, bütün dünyanın gözü önünde, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nin kararlarına karşı Azerbancalı 1 milyon göçmenin haklarını gaspetmeye devam ederse, insan haklarına büyük önem veren ülkeler bu duruma sessiz kalmamalı, Ermenistan’a siyasi ve ekonomik yaptırımlar uygulamalıdırlar. Bu tür baskılar uygulanmaması nedeniyle Ermenistan Azerbacan topraklarındaki işgalini devam ettirmektedir. Dağlık Karabağ sorunu çözülmeden Avrasya’ya huzur gelmez.”
Onu, hiç ummadığınız bir anda, Türkiye’nin herhangi bir köşesinde, AzerbaycanTürkiye dayanışmasının önemini, tepemizde Demokles’in kılıcı gibi sallandırılan “Ermeni Soykırımı”nı, “Dağlık Karabağ’ın İşgali”ni ya da “Hocalı Soykırımı”nı ve ardındaki gerçekleri anlatırken görebilirsiniz.
Paşayeva, kendisini Azerbaycan’ın, Türkiye’nin ve Türk Dünyası’nın sorunlarını tüm dünyaya duyurmaya adamış bir dava insanı. O, saptırılan olayların gerçek yüzlerini inkar edilemez delillerle ortaya koymaya çalışan bir bilim insanı. Onu bir gün Avrupa Parlamentosu’nda, diğer gün Azerbaycan’ın, Türkiye’nin herhangi bir ilinde ya da ilçesinde ülkesinin, Türkiye’nin, Türk Dünyası’nın sorunlarını anlatırken görüyoruz. Çağdaş Türk kadınının en başarılı simgelerinden biri o. Türk’ün hakkını savunan gür sesini Altaylar’dan Adriyatik Denizi’ne kadar duyuran, duyurabilen Asena’mız o..
PAŞAYEVA HEP HAKLI ÇIKIYOR, ÇÜNKÜ…
Azerbaycan ve Anadolu Türklerinin ortak milletvekili Ganire Paşayeva, “Ermeni Soykırımı Yalanı”, Dağlık Karabağ İşgali” ve “Hocalı Soykırımı” konusunda söylediklerinde hep çıktı; gelişmeler paralelinde zaman O’nu hep haklı çıkardı.
Karabağ’ın işgali konusunu anlatırken, her zaman, “Dağlık Karabağ sorununa çözüm bulunmadan Avrasya’ya huzur gelmez” diyordu. Çünkü, Karabağ sorunu Dağlık Karabağ’la sınırlı bir sorun değildir. Karabağ’a yönelik son Ermeni saldırısı bir kez daha gösterdi ki, Dağlık Karabağ sorunun ardında küresel aktörler arasında dünya barışını tehlikeye sokacak boyutta, enerji merkezli bir paylaşım savaşı var. “Ortadoğu Yangını Kafkaslara Sıçradı” başlıklı yazımızda da belirttiğimiz gibi, Azerbaycan ile Türkiye’nin elele vererek gerçekleştirdikleri TANAP boru hattı küresel aktörleri önemli ölçüde rahatsız etmektedir. O nedenle, Türkiye ile Azerbaycan kardeşliğini hedef alacak saldırılara karşı çok uyanık olmamız gerekiyor.
Bu konuda Paşayeva’nın söyledikleri tek tek gerçekleşiyor. Paşayeva Dağlık Karabağ konusunda neler demişti, hatırlayalım..
PAŞAYEVA İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ’NDE NELER ANLATTI?
Ganire Paşayeva İstanbul Aydın Üniversitesi’nde, Ulusal Güvenlik ve Strateji Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen “Türkiye Avrasya İlişkileri Kongresi”nde bir konuşma yapan Paşayeva, yeni dünya düzeninin nasıl şekillenmekte olduğunu ana hatlarıyla ortaya koymuştu.
Paşayeva, ekonomik ve siyasi açıdan Asya’nın giderek öne çıktığı bir dönemde demokrasi, insan hakları ve piyasa ekonomisi konularında önümüze çıkabilecek gelişmelere hazırlıklı olmamız gerektiğini söylüyordu. Siyasi İlimler Felsefe Doktoru olan Paşayeva, Gagavuzya Cumhurbaşkanı Mihail Formoza’nın onur konuğu olduğu Türkiye Avrasya İlikileri Kongresi’nde yaptığı konuşmada, Dağlık Karabağ konusu da dahil, bölgede süren sorunların Avrasya’nın güvenliğini ve gelişmesini olumsuz etkilediğini belirtiyordu.
Paşayeva dünyanın, Ermenilerin 1 milyon Azerbaycanlının gaspettikleri haklarının geri verilmesi konusunda sesini yükseltmesi gerektiğini ve Dağlık Karabağ sorununun Güney Kafkasya’nın güvenliğine ve istikrarına darbe vuran gelişmesini engelleyen bir problem olduğunu savunuyordu.
Yaşanan gelişmeler Paşayeva’yı haklı çıkardı; “Dağlık Karabağ sorunu çözülmeden Avrasya’ya huzur gelmez.”
“ERMENİSTAN BM VE AB KARARLARINI DA DİKKATE ALMIYOR”
Paşayeva, “Dağlık Karabağ konusunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 4 karar almış olmasına ve Avrupa Parlamentosu’nun 1416 sayılı kararına rağmen, Ermenistan’ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çekilmek niyetinde olmadığını” hatırlatıyor, Batı’nın çifte standardından dert yanıyordu.
Paşayeva Ermenistan’ın, dünyanın gözü önünde, Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sini işgal altında tutmaya devam ettiğini, Birleşmiş Milletler kararlarını dikkate almadığını, 1 milyon Azerbaycanlının kendi öz vatanlarına dönmelerine izin vermediğini belirterek, uluslararası kuruluşları Ermenistan’a baskı uygulamaya çağırıyordu.
Yaşanan gelişmeler Paşayeva’yı haklı çıkardı; “Dağlık Karabağ sorunu çözülmeden Avrasya’ya huzur gelmez.”
Paşayeva, Dağlık Karabağ sorunun dünya barışı açısından bir tehdit oluşturduğunu söylerken şöyle diyordu:
“Bugün Ermenistan, bütün dünyanın gözü önünde, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nin kararlarına karşı Azerbancalı 1 milyon göçmenin haklarını gaspetmeye devam ederse, insan haklarına büyük önem veren ülkeler bu duruma sessiz kalmamalı, Ermenistan’a siyasi ve ekonomik yaptırımlar uygulamalıdırlar. Bu tür baskılar uygulanmaması nedeniyle Ermenistan Azerbacan topraklarındaki işgalini devam ettirmektedir. Dağlık Karabağ sorunu çözülmeden Avrasya’ya huzur gelmez.”
Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’a yönelik son saldırı da Paşayeva’yı haklı çıkardı: “Dağlık Karabağ sorunu çözülmeden Avrasya’ya huzur gelmez.”
Dağlık Karabağ, Abazya, Güney Osetya sorunlarının çözümünün Avrasya coğrafyasında güvenliği konusunda ciddi tehditler oluşturduğunu belirten Paşayeva, bölgede artan terör olaylarının, gerginliklerin, çatışmaların özellikle Dağlık Karabağ sorunuyla ilişkili olduğunu savunmuştu.
Azerbaycan’ın Rusya ile yaşanan krizden etkilenmemesi için ucuz doğalgaz vereceğini açıklamasının ardından Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki petrol ve doğalgaz platformlarında yangın çıkması, Rusya’nın, paylaşımı tartışmalı Hazar Denizi’ndeki savaş gemilerinden gönderdiği 1500 kilometre menzilli füzelerle IŞİD/DEAŞ hedeflerini vurma gösterisi,Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’a saldırarak Zengezur koridorunu genişletmeye çalışması… Paşayeva’yı haklı çıkaran gelişmelerdi:
“Dağlık Karabağ sorunu çözülmeden Avrasya’ya huzur gelmez.”
TANAP’ın hayata geçirilmesi bağlamında, “Dağlık Karabağ sorunu daha sık olarak gündeme gelecektir.
Haber: M. Kemal Sallı
oncevatan