anadoluverumelimedya.com

FINDIK ÜRETİCİSİ ZARARDA

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan serbest piyasada fiyatların düşürülmesi ile çekilmesiyle üreticinin büyük zarar gördüğünü, alıcıların panik havası yaratarak üreticinin elinde kalan fındığı alma peşinde olduğunu söyledi.

Reklam alanı

Türkiye’de en fazla fındık üretimi yapan Ordu ve Giresun’da 2014 yılında zirai don görülmesi nedeniyle önceki yıllarda 660 bin tona yakın olan Türkiye fındık rekoltesi 491 bin tona geriledi. 2005 yılı tahmini Türkiye fındık rekoltesi Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından 590 bin ton olarak açıkladı. Fındık fiyatı geçen sezon başında 10 TL’den işlem görürken, zirai don nedeniyle 2 katına çıkarak 20 TL’nin üstünde seyretti. Geçen sezon altın yerine, yörede ‘Yeşil altın’ olarak da adlandırılan fındığa yatırım yapan üretici büyük kazanç elde ederken, bu sezon büyük zarar etti. Sezon başında 12-14 TL olan fındık fiyatının, geçen sezon olduğu gibi 20 TL’nin üzerine çıkmasını bekleyerek fındığını satmayan üretici fiyatın 7.80 TL’ye kadar gerilemesiyle ton başına en az 5-6 bin TL zarar etti.

Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Adnan Hayati Keskin, geçen sezon fındığın 10 TL’den 20 TL’nin üzerine çıkmasıyla birlikte, üreticilerin yatırım amaçlı altın yerine fındığı tercih ettiğini, bu sezon fiyatların gerilemesiyle, beklentinin gerçekleşmediğini söyledi. Sezon başında 1 ton fındıkla 10 dal bilezik (120 gram altın) alınabildiğini, şimdi ise bu rakamın yarı yarıya düştüğünü vurgulayan Keskin, şöyle konuştu:

“Geçen sezon zirai don oldu fındık 20 TL’yi geçti. Yüzde 100’lük bir artış olması üreticiyi altın yerine fındığa yatırım yapmaya teşvik etti. O zaman altın yerine fındığa yatırım yapan ciddi kazanç yaşadı. Bu yılda aynı beklenti oldu. Sezon başında fındık 12-14 TL’ydi. 1 ton fındıkla 12-14 bin TL gelir elde ediliyordu. Altının gramı o zaman 96 TL’ydi. Şimdi ise fındık 8 TL’nin altına düştü, altının gramı ise 113 TL’ye çıktı. Sezon başında 120 gram altın alınabiliyordu. Bu altınla vatandaş kendi çapında bir düğün sezonunun altın ihtiyacını karşılıyordu. Şimdi 10 dal bilezik alınırken 5 dal alınabiliyor. Yüzde 50 kayıp var.”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan ise, serbest piyasada fiyatların aşağıya çekilmesiyle üreticinin büyük zarar gördüğünü, alıcıların panik havası yaratarak üreticinin elinde kalan fındığı alma peşinde olduğunu söyledi. Geçen sezon altın yerine fındığa yatırım yapan üreticinin kazançlı çıktığını, bu sezon tersine bir durum yaşandığına dikkat çeken Arslan Soydan şöyle konuştu:

“Üreticinin elindeki fındığı pazara indirmesini bekleniyor. Üretici ise bu fiyata satmıyor, seneye satmak istiyor. Fındığa ihtiyaç var. Üretici elindeki fındığı teslim ettiği takdirde, yeni sezona teslim olmuş durumda kalacak. Emanetteki fındık fiyatıda kesilecek, zarar daha da artacak. Üretici burada bilinçli hareket ediyor, her şeyin de farkında.”

Ordu Ticaret Borsası tabelasında ise yüzde 50 randımanlı kabuklu fındık 7.80 TL’den işlem görüyor.

DHA

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.