‘İklim için tehlike’
İBB ve AKP ’li Küçükçekmece Belediyesi’nin CHP’li Meclis üyesi Erhan Aslaner de şöyle konuştu: “Kanal İstanbul projesi ciddi arsa spekülasyonlarının yapıldığı bir projedir. İklim için ciddi bir tehlike. Çevre etkisi değerlendirilmeden bu konuda yasal düzenleme yapıldı. Bu proje bir çevre felaketi ve İstanbul’un ölüm fermanı olabilir. Betonlaşma ile hızla öldürülen şehrin iklimine de bir darbe vurulmak üzere. Küçükçekmece gölünü göl olmaktan çıkarıp kanalın bir parçası yapabilir. İnsanlığın ilk yerleşim yeri olan Yarımburgaz Mağaraları ve güzergâhtaki antik Bathionea ve Region gibi çok önemli antik kalıntılar da yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.”
TBMM Genel Kurulu’nda güzergâhı hâlâ belli olmayan Kanal İstanbul’u da içeren tartışmalı torba yasa kabul edildi. Projeye ilişkin tartışmalar yeniden başladı. CHP’li Meclis üyesi Erhan Aslaner “İstanbul’un ölüm fermanı olabilir” dedi.
Siyasi yetkililer Kanal İstanbul için 3-4 güzergâh üzerinde çalışıldığını ifade ederek, proje üzerindeki çalışmaların sürdüğünü belirtiyor.
Mimarlar ise Küçükçekmece’de Yarımburgaz Mağaraları olduğuna dikkat çekerek mağaraların 19. yüzyıl ortasına uzandığı ve dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Önceki gün akşam geç saatlerde kabul edilen torba yasayla İstanbul için tartışmalı olan Kanal İstanbul projesine yönelik yasal altyapı da sağlandı. Yapılacak “su yolu”na “isabet eden” arazi ve arsalar, belediye ve özel idarelerce satılamayacak, başka bir maksat için kullanılamayacak.
‘Yasa tehlikeli’
Kanal İstanbul’u değerlendiren Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, “Bu proje Erdoğan’ın dayatması olarak gündeme geldi. Bu araziler pazarlandı. Mutlak yapı yasağı olan araziler de bu proje kapsamında pazarlandı.
Kamu yararı olması gereken alanlar da imara açılacak. Bu yasayla hukuki bir temel oluşturuluyor. TOKİ’nin bölgeye sokulmasıyla da bazı inşaat şirketlerinin inşaat yapmasının önü açılacak. Bu yasa genel amacıyla çok tehlikeli ve yanlış” dedi.
cumhuriyet