ERDOĞAN SÜZER/ANKARA
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürü Murat Cavunt, şirketin Artvin merkezini de içine alan 4406 hektarlık alan için maden ruhsatı aldığını belirterek, “Bu ÇED kararı, yaklaşık 40 hektar ile ilgilidir. Dava da 40 hektar içindir. Ancak 4400 hektar alanda madenle ilgili bir işlem yapılacaksa şüphesiz Artvin’in buradan kalkması gerekir. Yanlış anlaşılmasın, Artvin’in kalkması gerektiğini söylemiyorum ama 4406 demek Artvin merkezini de içine almak demek” uyarısı yaptı. Şirketin altın çıkarmaya yönelik ÇED başvurusunu şimdilik sonlandırıldığını belirten Murat Cavunt, “Ancak yarın ne olacağı konusunda şimdiden bir yorum yapılamaz” dedi.
ARTVİN ŞEHİR MERKEZİ TEHLİKEDE
Artvin halkıyla birlikte ağaç kıyımı nedeniyle çevrecilerin büyük tepkisine neden olan Cerattepe maden alanının Artvin şehir merkezinin haritadan silinmesine yol açacak büyüklükte olduğu açıklandı. Çevre Bakanlığı’nın Artvin Cerattepe’de yapılacak altın madenciliğine verdiği olumlu ÇED raporunun iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle 751 kişi ve 61 avukatın açtığı Türkiye’nin en büyük çevre davası geçtiğimiz ay görülmüştü. Duruşmada teknik bilgi veren Murat Cavunt’un, maden ruhsatının Artvin il merkezini de içine alan 4 bin 406 hektarlık alan için verildiği açıklamasını yaptığı ortaya çıktı. Cavunt, çevrecilerin dakika dakika kaydettiği savunmasında şu bilgileri verdi:
“ÇED kararı yaklaşık 40 hektar ile ilgilidir. Dava da 40 hektarla ilgilidir. Ama Artvin il sınırlarını veya merkezini içine alan 4406 hektar alanda madenle ilgili bir işlem yapılacaksa Artvin’in, Artvin halkının buradan kalkmasının doğal sonucu olması gerekir, diye düşünüyorum. Kalkması gerektiğini söylemiyorum yanlış anlaşılmasın. Ama 4406 demek Artvin merkezinin içine alınması demek. Biz ise burada yaklaşık 40 hektarla ilgili ÇED kararını veriyoruz.”
KANSER HÜCRESİ GİBİ YAYILIR
İl Müdürü Murat Cavunt’un teknik değerlendirmesini yorumlayan çevre uzmanları ve hukukçular, “Zaten Enerji Bakanlığı Maden İşleri tarafından 2012 yılında şirkete verilen 4406 hektarlık ruhsat, altın, bakır, çinko, gümüş çıkarma ruhsatıdır. İl müdürü ÇED alınanın ise 40 hektar olduğunu söylüyor. Çünkü Türkiye’de uygulanan yöntem budur. Önce lokal olarak küçük alanlar için başvurulur. Daha sonra kanser hücresi gibi yayılır ve bitişik alanlar için ÇED alınır. Sonuçta ruhsat, alanının tümüne yayılır. Nitekim 2014’te tam da böyle olmuş ve dava konusu kapalı bakır alanının bitişiğine açık altın işletmesi için de ÇED başvurusu yapılmıştır. İl Müdürü tüm mahkeme heyetinin önünde, bilirkişilere, bizim iddialarımızı doğrulayarak ruhsat alanının tamamında faaliyete geçildiğinde Artvin’in taşınmak zorunda kalacağını itiraf etmiştir” dediler.
İl Müdürü Cavunt, mahkemede şirketin altın için başvurusu olup olmadığı tartışmalarına da açıklık getirdi. Şirketin altın için yaptığı ÇED başvurusunun önce dondurulduğunu, Başbakan Davutoğlu’nun taraflarla yaptığı toplantının ardından ise Çevre Bakanı Fatma Güldemet Sarı’nın talimatıyla sonlandırıldığını açıkladı. Cavunt, “Yani Altın işletmesiyle ilgili süreç şu anda sonlandırılmıştır. Ancak yarın bununla ilgili bir veri olup olmayacağı konusunda şuanda bir yorum yapamayız. Şimdiden bir şey söyleyemeyiz” dedi.
GARANTİSİ YOK
Hukukçular, altınla ilgili sürecin sonlandırıldığına ilişkin açıklamanın hukuki hiçbir dayanağı olmadığını belirterek, “Ruhsat alanlarını, ruhsat alan koordinatlarını değiştirdiğiniz zaman yeniden başvuru yapıp, yeniden ÇED almanızın önünde hiçbir engel yoktur. Nitekim İl Müdürü de ‘şimdilik’ sonlandırılmıştır; yarın ne olur bilemem, diyor. Cerattepe’de bakırın yanı sıra altın çıkarılacağı iddiaları doğrulanıyor. Cerattepe’de altınla bakır aynı ortamdadır. Bakır çıkarılıp altın orada bırakılmaz. Altın ve bakır projeleri eninde sonunda birleşecek projelerdir” dediler.
sözcü