Atatürk’ün müzik alanında yaptığı reformlar için 1935’te Ankara’ya davet ettiği Alman besteci Paul Hindemith’in eserleri dünyaca ünlü piyano sanatçımız İdil Biret tarafından geçtiğimiz perşembe New York’taki Carnegie Hall’de seslendirildi.
DEVLET Sanatçısı piyanist İdil Biret (75), ilk defa sahne aldığı New York’taki Carnegie Hall büyük salonunda 50’nci yıldönümünü kutlayan Yale Senfoni Orkestrası eşliğinde Alman besteci Hindemith’in piyano konseçertosunu yorumladı. Atatürk tarafından Türkmüzik eğitimi programını hazırlaması için devlet müşavirliği görevi verilen Hindemith,Ankara’daki görevinin ardından Yale Üniversitesi’nde çalışmaya başlamıştı. Atatürk’ün daveti ile Ankara’ya gelerek ilk konservatuvarların kurulması için raporlar hazırlayan Hindemith’in beş piyano konçertosunun tamamını çalan idil Biret, salondaki 3 bin seyirci tarafından ayakta alkışlandı. İdil Biret 2012/13 sezonunda Hindemith’in beş piyano konçertosunun tamamını Yale Senfoni Orkestrası ile kaydetmiş, bu kayıtlar 2 CD olarak Ekim 2013’te piyasaya çıkmıştı.
FİKİR EŞİNE AİT
Hindemith’in Ankara’dan sonra Yale’de çalışması ve temellerini atttığı Yale Senfoni Orkestrası’nın 50’nci yılını kutlaması konserin çıkış noktası olmuş. Fikir kendisi de bir Yale Üniversitesi mezunu olan İdil Biret’in eşi Şefik Yüksel’e ait. Biret ilk kez Carnegie Hall’da çalmasını da şu duygularla ifade ediyor: “New York’taki tüm salonlarda defalarca çaldım. Ancak, Carnegie Hall’da çalma bu geceye nasip oldu. Benim için her konser önemli, ister Carnegie olsun isterse az bilinen bir salon, elinizden gelenin en iyisini yapmak zorundasınız. Kendinize karşı sorumluluğunuz var. Ancak bu büyük salonda tüm ünlüler çalmış. Büyük bir tarihi var.”
KONSERVATUVAR İÇİN GELDİ
“Hocam Wilhelm Kempff bana anlatmıştı. 1927’de Ankara’ya konser vermeye geliyor. Konserden sonra Atatürk tarafından Çankaya’ya yemeğe davet ediyor. Atatürk, kendisine müziği Türkiye’ye daha geniş kapsamda halka tanıtmak istediğini anlatarak, “Çünkü yaptığım ve yapacağım reformlar ancak müzik tutarsa başarılı olur” diyerek raporlar hazırlaması, konservatuvarlar kurması için iş teklifinde bulunuyor. Kempff bundan çok etkileniyor. Ancak, Stuttgart Konservatuvarı’nın başında olduğu için teklifi kabul edemiyor. Ama daha sonra Atatürk’e Hindemith’i tavsiye ediyorlar. Almanya’da yaptığı müzikten dolayı o dönemde Naziler tarafından sevilmeyen Hindemith teklifi kabul edip Ankara’ya geliyor. Raporlarını sunuyor. Ankara Devlet Konservatuvarı’nın kurulmasına önayak oluyor.”
MÜZİK MARATONU
Ünlü sanatçı İdil Biret 44. İstanbul Müzik Festivali kapsamında 2 Haziran’da Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da, 5 Haziran’da Süreyya Operası’nda ve 8 Haziran’da Aya İrini Müzesi’nde geniş repertuvarlı bir maraton ile sanatseverlerin karşısında olacak.
hurriyet