Büyükşehir Belediye Kanunu ile ülkemizdeki 34 bin köyün 16 bininin tüzel kişiliğini kaldırarak mahalle yapan, meraları imara açan iktidar, şimdi 40 yaş altı gençleri köye döndürmek için 130 bin lira teşvik dağıtıyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in bir süre önce açıkladığı köye dönüş kredileri için başvurular, 11 Nisan Pazartesi günü başladı. Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, bir taraftan köyler yok edilirken, bir taraftan da çeşitli amaçlarla tahsis edilerek meralar imara açılırken verilecek krediler hakkında açıklamalarda bulundu. Ahmet Atalık, Bakan Faruk Çelik’in, Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı’nda, 40 yaş altı gençlere dönük 30 bin TL hibe ve 100 bin TL faizsiz kredi olduğunu, bunu köye dönüş projesine dönüştürmek istediklerini belirttiğini hatırlatarak, “Bakan açıklamasında iki önemli soruyu da gündeme getirdi; ‘Ne oldu bizim köylerimize?’ ve ‘Niye biz güzel meralarımızı terk ettik?’ Bakan haklı! Zira son 15 yıllık dönemde çiftçi yaklaşık 26 milyon dönüm tarım arazisini ekmekten vazgeçti, ki bu yaklaşık olarak Belçika’nın toplam yüz ölçümüne yakın bir alandır” dedi.
550 bin aile bıraktı
Ahmet Atalık, çiftçinin, tarım destek ve kredilerinden yararlanabilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ilgili sisteminde kayıtlı olması gerektiğini belirterek, şunları söyledi, “Bu kapsamda, son 10 yıllık süreçte Çiftçi Kayıt Sistemi’nde kayıtlı çiftçi sayısı yaklaşık 550 bin kişi azalarak 2,2 milyona geriledi. Yeşil mercimek ekim alanımız son 25 yıllık dönemde yüzde 94 daralırken, kırmızı mercimek %71, tütün %69, nohut %60, soya %50, kuru fasulye %48, şeker pancarı %29, pamuk %28, patates %25, buğday ve arpa %18, ayçiçeği ekim alanı ise %4 daraldı. Hayvancılıkta da, yaşanan gerileme sonucu, ülkemiz; canlı hayvan, kurbanlık, karkas et ve saman ithalatçısı durumuna geldi.”
Ahır-kümesler kapatıldı
Ahmet Atalık, şöyle konuştu: “Gelelim Bakanın sorularına; ne oldu bizim köylerimize? Çelik’in de imzası bulunan 6360 sayılı yasa kapsamında 2014 yılında ülkemizdeki büyükşehir belediyesi sayısı 30 oldu. 34 bin köyün 16 bininin tüzel kişiliği kaldırılarak, mahalle statüsünde ilçe belediyelerine bağlandı. Bu değişiklikle, halkımızın 72,5 milyonu kentlerde yaşarken, sadece 6,2 milyonu köylerde yaşamaktadır. Tarım sektörünün istihdama katkısı da 2014-2015 arasında 26 bin kişi azaldı. Bodrum’da, şikâyet üzerine; belediye başkanlarına ve muhtarlara yazılan yazı ile belde ve köy yerleşim alanı içindeki ahır ve kümeslerin kaldırılarak yerleşim alanı dışına çıkartılması istendi. Köylerimize ne mi oldu; yarısı kentlerin mahallesi oldu.”
Meralara kentsel dönüşüm
Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, Bakan Faruk Çelik’in, meralarla ilgili sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Güzel meralarımızı niye terk ettiğimiz sorusuna gelince; kendisinin de imzası bulunan 5784 ve 6552 sayılı yasalar ile Mera Yasası’ndaki istisnalara yenileri eklendi ve petrol iletim, elektrik ve doğal gaz piyasası faaliyetinde bulunulan, kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı olarak ilân edilen yerlerdeki meraların da amacı dışında kullanılabilmesinin önü açıldı. Oysa; hayvancılığı krize girmiş, büyük miktarda yem sorunu yaşanan ülkemizde, amaç dışı kullanılmasını kolaylaştırmak yerine hayvancılığımızın en düşük maliyetli yem kaynağı meralarımızın korunması, ıslah edilmesi, Mera Yasamızın 14. maddesindeki istisnaların yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir.”
Hibe, emekliye verilsin
Ahmet Atalık, sözlerini şöyle tamamladı. “Modern yöntemler kullanıldığı takdirde; daha sulanabilecek 60 milyon dönüm tarım arazimiz hızlı bir şekilde su ile buluşturulmalı, üretimin miktarı ve kalitesi arttırılmalıdır. Köylerimizi mahalle statüsüne çeviren yasalar yeniden ele alınmalıdır. Aileler köylerini terk ederek okulların yakınına değil; okullar, çiftçi ailelerinin yakınına gelmelidir. Açıklamamızda küçük bir kısmına değinilen, tarım arazilerimiz ile meralarımızın amaçları dışında kullanılmasına yol açan, aynı zamanda köyleri boşaltan olumsuzluklar düzeltilmedikçe; çoğunluğu çocuklarını okutmuş ve emekli olmuş 55 yaş üzeri insanlar 30 bin TL hibe krediyi ikinci bir ikramiye olarak kabul edip, emekliliklerini geçirmek üzere köylere dönmeye talip olurlar.”
yenicaggazetesi