anadoluverumelimedya.com

Herkes kendi elektriğini üretecek

ERK ACARER

Reklam alanı

İstanbul Armutlu’da faaliyete geçen Hasan Ferit Gedik Türbini, maliyetsiz enerji ihtiyacımızı karşılamamız konusunda büyük ümit veriyor. Armutlu’da bir evin bahçesine yerleştirilen rüzgar türbinü, konutun enerji ihtiyacını büyük ölçüde karşılıyor.

Az maliyet, az rüzgâr

İki yıldır Hasan Ferit Gedik Rüzgar Türbinü üzerinde çalışan Halkın Mühendis Mimarları, yakın gelecekle ilgili de bilgi veriyor. Aynı zamanda Grup Yorum üyesi olan İnan Altın; projenin önemini şöyle anlatıyor: “Piyasada benzerleri 30-40 bin TL’ye satılıyor. Biz 1200 TL’lik bir maliyetle tribinümüzü kurduk. Üstelik yüksek maliyetle satılan piyasadaki enerji kaynaklarının çalışabilmesi için yoğun bir rüzgâr olması gerekirken, bizim türbinümüz az rüzgarda bile bir evin elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor. Aydınlatma, buzdolabı ve televizyon çalışıyor. Projenin önemli özelliğinden biri ise enerjideki dışa bağımlılığımızı kaldırmaya yönelik bir hamle olması.”

Altın, bundan sonraki hedefleri de sıralıyor: “Rüzgar enerjisini mahallelerimizde yaygınlaştıracağız. Dışarıdan hiçbir yedek parça kullanmadık. Elektiriği üreten aksamı kanatlarına kadar biz tasarladık. Türbinlerin seri üretime geçip maliyetine satacağız ve halka parasız elektrik sağlayacağız. Bir başka adımımız ise geliştirdiğimiz formülü halkla paylaşmak olacak. Nasıl basit bir şekilde rüzgar türbinü yapılacağını internet sitemizde adım adım açıklayacağız. Fotoğraf ve çizimlerle göstereceğiz. Böylece eli tornavida tutan herkes kendi elektriğini üretebilecek.”

Halkın Mühendis Mimarları’ndan Ezgi Kırlangıç da fikir olarak bir hazırlık aşamasından sonra projeyi yine grup üyesi Volkan Bülent Aydemir’in torna atölyesinde 6 aylık bir sürede nasıl tamamladıklarını şöyle anlatıyor: “Bunlar bize okulda öğretilmedi. Pek çok kaynak üzerinde çalıştık. Hocalara sorduk ve Anadolu’da mucitlik yapan halktan kişilere gittik. Geceleri çalışarak ve başarısız birkaç denemenin ardından türbinü ortaya çıkardık.”

Makine Mühendisi Olcay Abalay da projenin kısa ve etkili amacını net bir biçimde özetliyor: “Halkın kendi enerjisini üretebilmesi için bir çözüm yok. Biz buna alternatif olarak çok düşük hızlarda da elektrik üretebilen düşük maliyetli rüzgar türbinü kuralım istedik. Bunu da başardık.”

Halk için

Halkın Mühendis Mimarları pek çok özel proje de geliştiriyor. Halk bahçelerinde GDO’suz tarım da gerçekleştirdikleri önemli projelerden biri. 17 yaşında polis kurşunu nedeniyle felç olan Ferhat Gerçek’i yürütebilmek için tasarlanan proje ise, bugün yataga bağımlı pek çok engelli vatandaş için de umut ışığı.

Komşulardan ziyaret

Armutlu’da bir ev. Bayram Göl artık elektrik faturası ödemiyor. Ortalama 100 TL olan fatura bedeli cebinde kalıyor. “Çok memnunum” diyor. Göl’den komşularının da heveslendiğini ve Armutlu’nun ilk rüzgar tiribünü olan evini ziyarete geldiklerini öğreniyoruz.

***

Faturaya Son

6 metrelik bu türbinün kurulum maliyeti 1200 TL. Ortalama bir evin günlük ihtiyacı 5-6 kilowatt civarında. Yani saatte ortalama 200 Watt elektrik gerekiyor. Halkın Mühendis Mimarları’nın projesi düşük rüzgarda bile 40 Watt elektrik üretebiliyor. Orta rüzgarda enerji miktarı 140 ila 180 Watt’a çıkıyor. Proje rüzgarın yüksek olduğu yerlerde ise 400 Watt enerji üretebiliyor. Yani rüzgar yeterliyse bir değil iki evin ihtiyacı bile karşılanabiliyor. Türbine bir sabitleyici yani regülatör ve invantör denilen yükseltici eklenirse kapasite gelişiyor. Akü ise depolama özelliği taşıyor. Türbine bunlar eklendiğinide maliyet 4 bin TL’ye kadar çıkıyor. Ancak bir evin elektrik sorunu da tamamen çözülüyor. Çünkü sınırsız elektrik üretilebilmek ve depolamak mümkün olabiliyor.

birgun

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.