anadoluverumelimedya.com

Bergamalı avukatın çevre zaferi

İzmir’in Bergama İlçesi’nde oturan avukat 30 yaşındaki Hasan Cihan Erdem, özel bir firmanın çimento fabrikası kurmaya hazırlandığı Zeytindağ Mahallesi’ndeki zeytin üreticileri adına başlattığı mücadeleyi kazandı.

Arazide yapılan tespit üzerine zeytinlik sahalarına 3 kilometre yakınlıkta olduğu belirtilerek çimento fabrikasının yapılamayacağı belirtildi.

Reklam alanı

DHA’dan Cevdet Şen’in haberine göre, Bergama İlçesi’ne bağlı Zeytindağ Mahallesi’nde, Karbeyaz Çimento Madencilik tarafından çimento fabrikası kurulması ve bu tesise hammadde sağlamak üzere 11 taş ocağı açılması için, 15 Mayıs 2014 tarihinde halkın katılımıyla ÇED Toplantısı yapıldı. Projeye özel format verilip hazırlanan ÇED Raporu, 25 Haziran 2014 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunuldu. Raporun Bakanlığa sunulması ardından 9 Eylül 2015’de ilk İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) Toplantısı yapıldı. Yapılmak istenen fabrika ve taş ocaklarının 5 bin nüfuslu Zeytindağ ve köylerdeki yerleşim birimlerine çok yakın olması, yöre halkının ve çevrecilerin tepkilerini de beraberinde getirdi. Zeytindağ Mahallesi’nde çimento fabrikasının bacasından çıkacak duman ve taş ocaklarının tozlarının tarımsal üretimi ve halkın sağlığını olumsuz etkiyeceği gerekçesiyle çevreciler ve üreticiler adına Zeytindağ eski Belediye Başkanı Muhsin Erdem’in oğlu olan avukat Hasan Cihan Erdem Bergama Asliye Hukuk Mahkemesi aracılığıyla 2015 yılında 3 köylüden vekalet alarak, söz konusu arazide tespit yaptırdı.

Fabrikanın çevredeki zeytin ağaçlarına zarar vereceğini öne süren avukat Hasan Cihan Erdem, tespitin yapılması ile ÇED sürecinin sonlandırılmasını sağladı. Erdem, şöyle dedi:

“3 bin 573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkındaki Kanun’un 20’nci maddesi ‘Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az üç kilometre mesafede zeytin ağaçlarının bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek kimyevi atık, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez’ ifadesine göre tespit yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na mahkemenin tespit kararı gönderildi. Çevre Bakanlığı tespit kararına göre ÇED sürecini sonlandırdı. Bu duruma göre araziye bu fabrikanın yapılamayacağı kabul edilmiş oldu.”

Zeytin üreticilerinin en önemli geçim kaynağı olan zeytinliklerin korunmasını amaçladıklarını dile getiren Erdem, söz konusu arazide açılması planlanan kireç ve taş ocaklarının hem doğal yaşama hem de tarım alanlarına zarar verebileceğini ekledi.

kuzeyormanlari

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.