Hukuk Profesörü’nden elektronik seçim hilesine önlem önerisi. Prof. Dr. Hasan İşgüzar, seçim sonuçlarının güvenilir ve doğru belirlenmesini sağlamak için alınması gereken önlemler konusunda Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurdu.
CHP Balıkesir Milletvekili Adayı olan İşgüzar, YSK’ye sunduğu dilekçesinde oy sayım işlemlerinin açık sayım ve döküm esasına göre yapılmasının ilçe seçim kurulları aşamasına kadar mümkün olduğuna dikkat çekti. Yüksek Seçim Kurulu tarafından bilgisayar ortamında yapılan sonuç belirleme işlemlerinin hiçbir aşamasında siyasi parti gözlemcileri ya da bağımsız gözlemcinin bulunmadığını vurguladı.
<dıv style=”box-sizing: border-box; margin: 0px; padding: 0px; text-decoration: none; width: 130px; float: right;”><dıv style=”box-sizing: border-box; margin: 0px; padding: 0px 0px 0px 10px; text-decoration: none; width: 120px; float: left; background: rgb(0, 0, 0);”><dıv style=”box-sizing: border-box; margin: 0px; padding: 2px 0px; text-decoration: none; width: 120px; font-family: Arial; float: right; color: rgb(255, 255, 255); font-size: 11px; font-weight: bold;”>Aysel ALP yazıyor<dıv style=”box-sizing: border-box; margin: 0px; padding: 0px; text-decoration: none; float: right;”><dıv style=”box-sizing: border-box; margin: 0px; padding: 2px 0px 2px 10px; text-decoration: none; width: 110px; font-family: Arial; float: right; color: rgb(255, 255, 255); font-size: 11px; font-weight: bold; background: rgb(225, 0, 0);”>hurriyet.com.tr
İnternet Teknolojileri Derneği’nin seçimlerde kullanılan SEÇSİS sisteminin denetlenmesi gerekliliği konusunu 2004, 2009 ve 2010 yıllarında gündeme getirdiğini belirtti. İşgüzar, hilelerin önlenmesi için il ve ilçe seçim kurullarından gönderilen birleştirme tutanaklarının Yüksek Seçim Kurulu’nda bilgisayar ortamında değerlendirilmesi işlemine siyasi parti temsilcileri ile önceden belirlenen uzmanlar kurulunun gözlemci olarak bulunmasını önerdi.
Uzmanlar Kurulunun İnternet Teknolojileri Derneği’nin önereceği bilgisayar uzmanları ile ODTÜ, İTÜ, Bilkent gibi üniversitelerin bilgisayar konusunda uzman öğretim üyeleri arasından YSK tarafından seçilerek görevlendirilebileceği belirtildi. Bu sayede hem açık sayım ilkesinin hem de seçim sonuçlarının güvenilirliğinin sağlanacağını vurguladı.
ELEKTRONİK HİLE
Hasan İşgüzar, seçim sonuçlarının elektronik ortamda değerlendirildiği her ülkede seçim hilesi yapmanın mümkün olduğuna dikkat çekti. Amerika’da Sun Electronics firması tarafından geliştirilen yazılım sisteminin kullanıldığı bazı ülkeler arasında Meksika, Afganistan, Lübnan, Mısır ve Türkiye bulunduğunu anımsattı. Meksika seçimlerinde bu sistemle hile yapıldığı için seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra halkın isyan ettiği ve sistemin kullanımdan kaldırıldığını belirtti.
Yunanistan ve Almanya’nın bu sistemi kullanmayı reddettiğini kaydeden İşgüzar, “Bu software yazılımda sistem biri gizli, olmak üzere iki ayrı kanalda sayım yapmaktadır. Bunlardan biri PREP (Preliminary electrol results); ikincisi CONTEO RAPIDO’dur (Quick Count/ hızlandırılmış sayım).
Her ne kadar Yüksek Seçim Kurulu’nun SEÇSİS sisteminin yazılımı HAVELSAN tarafından yazılsa da bu sistemde elektronik seçim hilesi her zaman ihtimal dahilindedir. Bunun bilincinde olan İnternet Teknolojileri Derneği ve Türkiye Bilişim Derneği sürekli açıklamalar yaparak YSK’yi uyarmışlardır. En son İnternet Teknolojileri Derneği referandumda açıklama yayımlayarak SEÇSİS’in denetlenmesini istemiştir” dedi.
hurriyet
03 Haziran 2011