anadoluverumelimedya.com

BDDK’dan “PayPal’a neden onay çıkmadı” açıklaması

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, kanunlara uymadığı için PayPal’ın lisans başvurusuna onay vermediklerini söyledi.

Reklam alanı

Akben, AA muhabirine yaptığı açıklamada, online bankacılık ve para aktarma hizmeti sunan PayPal’ın Türkiye’deki faaliyetlerini durdurma kararı aldığını anımsattı.

Kanuna uygun olmadığı için PayPal’ın lisans başvurusuna onay vermediklerini öne süren Akben, konuyla ilgili kararın Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu tarafından alındığını dile getirdi.

Akben, 27 Haziran 2013 tarihinde yürürlüğe giren Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanunun 14. ve 18. maddelerinde, ödeme hizmetleri alanında faaliyette bulunmak ya da elektronik para ihraç etmek isteyen kuruluşların, Kuruldan izin almak kaydıyla faaliyette bulunabileceklerinin hükme bağlandığını ifade etti.

Daha önce Türkiye’de faaliyet gösteren şirketin, kanunun geçici 2. maddesi hükmünce alt düzenlemelerin yayımlandığı 27 Haziran 2014 tarihinden itibaren bir yıl içinde alt düzenlemelere uyumlu hale gelip başvuru yapması gerektiğini söyleyen Akben, “Şirket bu kapsamda 27 Haziran 2015 tarihi öncesi Kanunun 12. maddesinin 1 numaralı fıkrasında belirtilen ödeme hizmetleri ve 20. maddesi uyarınca elektronik para ihracı faaliyetlerini yürütmek üzere faaliyet izni başvurusunda bulunmuştur” dedi.

Akben, faaliyet izni başvurusu ile ilgili değerlendirme yapıldığını anlatarak, şunları kaydetti:

“Şirketin, Kanunun 23. maddesi ve Tebliğin 16 maddesine (Kuruluşların birincil ve ikincil sistemlerini yurt içinde bulundurmaları zorunludur.) uyum için gerekli çalışmaları yapmadığı görülmüş, Şirket ile yapılan müteaddit yazışma ve toplantılarda bu durum dile getirilmiş ancak ‘Sistemlerin yurt içine getirilmesine ilişkin herhangi bir fizibilite çalışması yapmadıkları, sistemleri Türkiye’ye getirmenin teknik olarak mümkün olduğu ancak global şirket politikası gereği böyle bir tercihte bulunmayacakları, bilgi sistemlerini ve yedeklerini Türkiye’ye getirmeyi planlamadıkları ifade edilmiş.

Şirkete işlemin bir tarafının yurt dışında olduğu işlemler için Tebliğin 16. maddesi 4. fıkrasında tanımlanan istisnaları kullanarak daha minimal bir sistemle ‘cross border’ (sınır ötesi) olarak adlandırılan farklı bir faaliyet izni için başvurabilecekleri belirtilmiş, Şirkete nihai kararını vermesi için bir süre verilmiş ancak verilen süre zarfında firmadan herhangi bir geri dönüş olmamış ve faaliyet izni başvurusu olumsuz sonuçlanmıştır.

Diğer taraftan, mevzuat setinin tüm firmalar için aynı olduğu ve bir firma özelinde herhangi bir istisna tanınamayacağı ve halihazırda çok sayıda ülkede faaliyet gösteren ve tek merkezden yönetilen birçok firmanın mevzuata uyum için gerekli yatırımları da yaptığını hatırlatmakta fayda var.”

Akben, şirketin faaliyet izninin olumsuz sonuçlanmasının ardından firmanın Avrupa ve Amerika sorumlusu olan yetkililerle bundan sonraki süreçle ilgili toplantılar yapıldığını aktardı.

Ülke içi ya da uluslararası işlemler için neler yapmaları gerektiği ile hangi işlem için nasıl bir başvuru yapması gerektiği gibi detaylı bilgilerin iletildiğini söyleyen Akben, “Her şirket gibi ilgili firma da gerekli şartları sağlayıp tekrar başvuru yapması halinde faaliyet izni süreci yeniden başlatılabilecektir” bilgisini verdi.

“Gerekli izinlerin alınması yönündeki çalışmalar devam edecek”

PayPal’ın İnternet sitesinde yer alan açıklamada ise 6 Haziran 2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Türkiye’deki müşterilerilerinin PayPal hesapları üzerinden para gönderme ve alma işlemi yapamayacağı bildirildi.

Müşterilerinin PayPal hesaplarına giriş yapabileceğini ve varsa hesaplarındaki bakiyeyi Türkiye’deki banka hesaplarına aktarabileceği belirtilen açıklamada, “Belirtmek isteriz ki PayPal’ın önceliği her zaman müşterileri olmuştur. Ancak yerel düzenleyici kuruluşa yaptığımız lisans başvurusunun reddi ve ilgili kurumun Türkiye’deki faaliyetlerimizi durdurma talimatı doğrultusunda uygulamak durumunda olduğumuz bu karardan dolayı üzüntü duymaktayız” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, PayPal müşterilerinin, bilgi sayfasını ziyaret ederek bu sürecin kendilerini nasıl etkileyeceğine ilişkin detaylı bilgi alabileceği, gelecekte Türkiye’deki müşterilerine yeniden hizmet verebilmek için gerekli izinlerin alınması yönündeki çalışmalarının devam edeceği de vurgulandı.

 

birgun

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.