Yargıtay ve Danıştay üyelerinin tamamının görevine son vererek yargıda yeni bir tasfiyeyapan yasa Meclis‘ten AKP‘nin oylarıyla geçti.
Metin ARSLAN- ÖZGÜR DÜŞÜNCE GAZETESİ
Yasayla Yargıtay‘ın 516, Danıştay‘ın 196 üyesinin görevine son verilecek. HSYK, kanunyürürlüğe girdiğinde 5 gün içerisindeYargıtay‘a 310, Danıştay‘a ise 116 üye (Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan‘ın atayacağı 24 üye hariç) seçecek.
DAHA ÖNCE SÜRE YOKTU
AKP’nin yargıyı tasfiye eden yasaya adeta yangından mal kaçırırcasına Yargıtay veDanıştay‘a üye seçiminin HSYK Genel Kurulu’nca 5 günde tamamlanması şartı koymasıdikkat çekti. AKP, 2014’te HSYK‘da görev yapan hakim ve müfettişlerin görevine kanunla son vermişti. O kanunda HSYK‘ya atanacak genel sekreter ve yardımcıları, teftiş kurulu başkan ve yardımcıları, müfettişler ve tetkik hakimi atamasında herhangi bir süre sınırlaması konmamıştı.
HSYK’da mevcut hakimlerin görevine son verildikten birkaç ay sonra Anayasa Mahkemesi (AYM) söz konusu maddeyi iptal etmişti. Ancak iptal kararına rağmen atananlar görevinden ayrılmamış, “AYM kararları geriye yürümez” denilerek kararuygulanmamıştı. AKP Yargıtay ve Danıştay üyelerinin görevine son veren yasada ise farklı bir yol izledi. AYM‘nin muhtemel bir yürütmeyi durdurma ya da iptal kararı vererek atamaları engellemek için HSYK‘nın yeni üyeleri 5 gün içerisinde belirlemesi şartı konuldu. Yasanın Meclis görüşmeleri sırasında HSYK‘daki Yargıda Birlik Derneği üyeleri arasında pazarlıkların yapıldığı kaydediliyor. Yargıtay ve Danıştay‘a seçileceklerin listesinin hazır olduğu ve listenin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ‘ın cebinde olduğunu CHPGrup Başkanvekili Levent Gök açıklamıştı.
‘GERİYE YÜRÜMEZ’ DEYİP UYGULAMAYACAKLAR
5 günlük süre şartı gerekçe gösterilerek HSYK‘nın yasa Resmi Gazete‘de yayımlandığıgün toplanarak atamaları yapacağı iddia ediliyor. AYM, CHP‘nin Resmi Gazete‘de yayımlandıktan sonra yapacağı başvuru üzerine kısa bir sürede yürütmeyi durdurma ya da iptal kararı verene kadar HSYK atamaları gerçekleştirmiş olacak. HSYK‘nın AYM‘nin atamalar yapıldıktan sonra iptal kararı vermesi durumunda “iptal kararı geriye yürümez” diyerek kararı uygulamayacağı yargı çevrelerinde konuşuluyor.
ozgurdusunce