Evet, köprüler önemli yapılar. Bir şahsiyetleri var. Bu nedenle bir isimleri de var.
İsim koymak önemli bir iştir. Çocuğunuza da isim koyarken iyice düşünürsünüz. Bütün hayatını bu isimle geçirecek, ailemize, çevremize yakışan bir isim olsun dersiniz.
İsim koyarken etkilenilen konulardan bir tanesi de geçmişte bu konması düşünülen isimle kimlerin neler yaptığı, nasıl tanındığı ve bu tanınmışlığın bizim üzerimizde bıraktığı etkidir. Yani bir erkek ismi ise ya aile büyüklerinin, ya da büyük kahramanların isimleri tercih edilir. Kız çocuğuna da güzelliği anımsatan isimler, mesela çiçek isimleri, ya da zerafet temsil eden isimler konulur.
Köprü ismine gelince.. Aynı düşünceler burada da geçerlidir. Mesela Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettiğine göre, İstanbul’un önemli bir köprüsüne de bu ismin verilmesi gayet anlaşılabilir bir şeydir. Ancak ismin verilmesi başka, halkın o ismi kullanması ayrı bir şeydir. Örneğin bu köprüye halk basit bir şekilde 2. Köprü demektedir.
Bu konuya nereden geldik? Tabii ki, bayramın ilk günü açılan Osman Gazi Köprüsünden. Basında köprünün çok pahalıya mal olduğu ve yüksek bir geçiş ücreti ödenmesi gerekeceği yer aldı. Daha önce görülmeyen bir şekilde, köprüye her istikamete giderken para ödenecek. Yani giderken de, gelirken de ödeyeceksiniz.
Tarife şöyle:
” 1’sınıf araçlar Osmangazi Köprüsü’nden geçerken 88.75 TL (otomobil),
2 sınıf araçlar 141.95 TL,
3’üncü sınıf araçlar 168.60 TL,
4’üncü sınıf araçlar 223.60 TL,
5’inci sınıf araçlar ise 282.15 TL ve
6’ncı sınıf araçlar ise (motosiklet) 62.10 TL
Otoyol A.Ş. Osmangazi Köprüsü ile bağlantılı olan kendisinin yaptığı otoyollar için de ücret alacak. Osmangazi Köprüsü ile Yalova Altınova, Kılıç, Orhangazi ve Gemlik arasındaki yolları kullanarak bu 4 gişeden geçecek olanlar ayrıca ücret ödeyecekler. Osmangazi Köprüsü’nden çıkacak bir otomobil yaklaşık 2-3 kilometre uzaklıktaki Altınova gişelerinden çıktığında ayrıca 2.25 TL ödeyecek. (ensonhaber)”
Ayrıca eğer günde belirli bir miktardan (75.000?) az araç geçerse, hükümet yapıcı firmaya aradaki farkı ödeyecek. Yani, biz ucuz olsun diye köprüden geçmezsek, geçmeme parası ödeyeceğiz.
Yazıya köprünün ismi ile başlamıştık.
Öne çıkan konu pahalılık ve herkesin cebinden çıkan para olunca, ve ayrıca, geçsen de, geçmesen de para ödenecek de olunca, insan kendini enayi yerine konmuş gibi de hissedebiliyor. Bütün bunlardan dolayı Osman Gazi ile bir bağlantı da henüz kurulamadı. Başka tarihi isimler de akla gelmeye başladı. Mesela Cengiz. 1206’da Moğol İmparatorluğunu kurdu.
Büyük fetihler, büyük inşaatlar, büyük köprü. Moğol filan, ama köprünün adı Cengiz Köprüsü olsa, bu ismi kimse yabancılamazdı ve bağlantı kolay kurulurdu diye düşünüyoruz.
Anadolu ve Rumeli Medya