NATO’dan Karadeniz açıklaması
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO’nun Karadeniz’deki askeri varlığının kapasitesinin artırılıp artırılmayacağı konusunun Ekim ayındaki savunma bakanları toplantısında ele alınacağını açıkladı.
Zirvede, NATO’nun Doğu Avrupa’da askeri varlığını artırması yönünde karar aldıklarına dikkat çeken Stoltenberg, Letonya, Litvanya, Estonya ve Polonya’ya çok uluslu askeri birlikler konuşlandırılacağını söyledi.
Stoltenberg, rotasyona bağlı olarak gelecek yıl Doğu Avrupa’da konuşlandırılacak bu çok uluslu birliklerde, Kanada’nın Letonya, Almanya’nın Litvanya’da Birleşik Krallık’ın Estonya’da ve ABD’nin Polonya’da öncü rol üstleneceğini ifade etti.
Balistik füze açıklaması
Zirvede, NATO’nun savunma harcamalarının artırılmasına ilişkin üye ülkelerin taahhütte bulunduğunu da söyleyen Stoltenberg, “2016 yılında savunma harcamalarının yüzde 3 artarak 8 milyar dolara ulaşması bekleniyor” ifadesini kullandı. Stoltenberg sözlerini şöyle sürdürdü:
“NATO’nun balistik füze savunma sisteminde ilk harekât kabiliyeti aşamasına ulaştığını da bugün açıklıyoruz. Bu da İspanya’daki ABD gemilerinin, Türkiye’deki radarın ve Romanya’daki füze savunma sisteminin, NATO komutası ve NATO denetimi altında birlikte çalışabileceği anlamına geliyor. İnşa ettiğimiz sistem tamamen savunma amaçlı, Avrupa-Atlantik sahası dışından gelen saldırıları engellemek için tasarlandı ve Rusya’nın stratejik nükleer caydırıcılığına yönelik bir tehdit teşkil etmiyor.”
Stoltenberg, zirvede müttefiklerinin kara, deniz ve hava sahalarının savunulması gibi, siber alanlarının da savunulması konusunda karar aldıklarını kaydetti.
Genel Sekreter Stoltenberg, NATO’nun Rusya ile yapıcı diyalog arzu ettiğini ve gelecek hafta Çarşamba günü yapılacak NATO- Rusya Konseyi Toplantı’sında NATO zirvesi ile ilgili Rusya’yı bilgilendireceğini ifade etti.
“NATO kendisine düşman imajı aramaya…”
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Danışmanı Dmitri Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada ülkesinin NATO ile ilişkilerini değerlendirdi.
Avrupa’da onlarca, Ortadoğu’da ise her gün yüzlerce insanın “teröristler” tarafından katledildiğini dile getiren Peskov, bu durumda “Rusya NATO için tehdit oluşturuyor” şeklindeki açıklamaların “absürt” olduğunu savundu.
Terörle mücadele konusunda Rusya ve NATO’nun bakış açılarının örtüşeceği bir durumda, iş birliği için ciddi sebep oluşacağını savunan Peskov, “NATO kendisine düşman imajı aramaya, Rusya sınırına yakın bölgelere yeni askeri üsler kurmaya devam ederse iş birliği için herhangi bir zeminin oluşturulması elbette zorlaşır. NATO ile karşılıklı çıkarlara dayanan iş birliğinden yanayız” diye konuştu.
“Soğuk Savaş geçmişte kaldı”
Stoltenberg, “Yeni bir Soğuk Savaş istemiyoruz, o geçmişte kaldı, Rusya ile yapıcı ve anlamlı bir diyalog arayışı içindeyiz” demişti.
‘NATO kendini güncellemeli’
Zirve öncesi açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, “NATO’nun yeni tehditler karşısında kendini güncellemesi gerekiyor” demişti. Erdoğan, Türkiye’nin güvenliği konusunda NATO’dan daha fazla çaba beklediğini de ifade etmişti.
kurultay