DHA’nın haberine göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, takipsizlikle sonuçlanan 17-25 Aralık soruşturmalarında adı geçen iş adamlarının şahsi ve şirket hesapları ile İHH ve TÜRGEV gibi vakıfların hesaplarını usulsüz incelemeye aldıkları iddia edilen o dönem BDDK’da görevli 29 murakıp gözaltına alındı.
BDDK tarafından hazırlanan rapor İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Raporda yer alan tespitlere göre; hesaplardaki sorgulamaların 2013 yılının Haziran, Kasım, Aralık aylarında yoğun olarak yapıldığı belirtildi.
BDDK’a (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) tarafından hazırlanan rapor İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Raporda yer alan tespitlerde, hesaplarında usulsüz sorgulama yapılan kişi ve firmalar hakkında bankalardaki hesaplarında, 2013 yılının Haziran, Kasım, Aralık aylarında yoğun sorgulamalar yapıldığı belirtildi.
ÖZEL KALEM MÜDÜRÜNÜN HESABI SORGULANMIŞ
Raporda, işadamlarının yanı sıra Emine Erdoğan’ın özel kalem Müdürü Ela Çakıcı, Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Yunus Arıcı, Recep Tayyip Erdoğan Geliştirme Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi Abdulkadir Kart gibi kişilerin hesaplarında sorgulamalar yapılması ve TÜRGEV, İHH gibi vakıf ve derneklerin hesaplarının da birçok kez sorgulanmasının dikkat çekici olduğu vurgulandı.
17 BANKADAKİ HESAPLAR SORGULANMIŞ
17 bankada, 50’ye yakın yeminli murakkıp ve yeminli murakıp yardımcısı tarafından, 1 Ocak 2013 ile 30 Haziran 2014 döneminde 221 kişi için 5270 adet sorgulama yapıldığı belirtildi. Bunlardan dikkat çeken 60 gerçek ve tüzel kişi hesabına ise raporda yer verildi.
VAKIF VE DERNEK HESAPLARI DA SORGULANDI
Raporda Yeminli murakıplar tarafından bankalarda yerinde denetim yapılırken vakıf ve dernek statüsündeki kişiler hakkında özel bir inceleme yapılmasının sık karşılaşılan bir durum olmadığı belirtildi. Raporda, TÜRGEV’in (Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı) hesabının 22 kez sorgulanırken, İHH (İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı)12 kez murakkıplar tarafından sorgulandığı belirlendi. TMSF prim şube incelemelerinde, MASAK yükümlülüklerine uyum denetimi kapsamında ve Cumhuriyet Başsavcılıklarından gelen görevlendirmelerde bu mahiyetteki kuruluşların hesap hareketlerinin incelenmesinin talep edilebildiği vurgulandı. Bu vakıf, dernek statüsündeki kuruluşlar hakkında, bankalarda hangi saikler ile sorgulama yapıldığının da araştırılması gerektiği ifade edildi.
EN YOĞUN SORGULAMA ARALIK 2013
En yoğun sorgulamanın 2013 yılının Aralık ayında yapıldığı grafiklerle anlatılan raporda, hesaplarında usulsüz sorgulama yapılan işadamları ve şirketlerin bazıları şunlar:
Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. 20 Aralık ile 23 Aralık arasında 34 defa sorgulandı. Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin hesapları üzerinde yapılan sorgulamalarda özellik 13 farklı bankada, 13 farklı bankalar yenimli murakıbı tarafından 18 günde 355 defada sorgulama yapıldığı belirtildi. Hedef Alliance Holding A.Ş. 4 farklı bankalar yeminli murakıbı tarafınan 69 defa sorgulandı.
Mehmet Cengiz’in hesaplarının 30 Mayıs 2013 tarihinde 15 defa sorgulandığı, Mustafa Latif Topbaş’ın hesapları ise iki farklı bankada üç farklı bankalar yeminli murakıbı tarafından 8 farklı günde 106 defa sorgulandığı tespit edildi. Ethem sancak’ın hesaplarında 4 farklı bankada 5 farklı bankalar yeminli murakıbı tarafından 81 defa sorgulandı.
HANGİ AMAÇLA YAPILDI
Raporda, yapılan sorgulama sonuçlarının BDDK denetim elemanlarına tanımlanan e-postalar üzerinden dışarıya çıkarıldığına dair bir bilgiye rastlanılmadığı belirtilerek sorgulama sonuçlarının çıktı almak veya kaydedilmek gibi başka yollarla banka dışına çıkarılıp çıkarılmadığı hususunda kesin bir bilgi verilemediği bu nedenle sorgulamanın hangi saiklerle yapıldığınını daha da önem kazandığı ifade edildi.
CUMHURBAŞKANINA YAKIN KİŞİLERİ DE SORGULANMIŞ
BDDK tarafından gönderilen raporda şu tespitlere yer verildi:
“Bahsi geçen gerçek kişi sorgulamalarının müşterilerin mevduat hesaplarına odaklanması, sorguların sayı ve sıklığı, belirli dönemler ve birbirine yakın veya aynı tarihler itibariyle birden fazla bankada gerçekleştirilmesi, aynı bankada aynı denetim elemanı tarafından aynı müşteri için farklı tarihlerde dahi sorgulama yapılması, bazı gerçek kişilerin hesapları üzerinde sorgulama yapılan banka sayısı ve tarihleri dikkate alındığında koordineli bir sorgulama faaliyeti yütürüldüğü izleniminin edinilmesi, ayrıca anılan gerçek kişilerden bazılarının o dönem Başbakanlık görevini icra eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakın kişiler olduğunun anlaşılması yine bazı gerçek kişilerin adının daha sonra kamuoyunda 17-25 Aralık soruşturmaları olarak geçen soruşturmalarda geçmesi dikkat çekici bulunmuştur.”
dha
gundeminiz.com