Bülent Esinoğlu
Amerika Suriye’de gerçekten ateş kes istiyor mu? Veya soruyu şöyle soralım; ABD Suriye’de gerçekten bir barış istiyor mu?
Amerika Suriye’de iki şekilde var. Birincisi; Rusya ile yaptığı diplomasi, ikincisi ve asıl olanı ise; kirli savaşla, Suriye’de vardır.
Diplomasiyi Rusya ile yapıyor. Ancak kirli savaş için ortağı Suudi Arabistan ve Türkiye’dir.
Şimdi diplomasi yanını konuşmak durumunda kaldık. Çünkü Rusya ve Amerika, Suriye’de, ikinci bir ateş-kes üzerinde anlaşmaya vardılar.
Amerika’nın bir ikinci ateş kese razı olmasının üç temel dayanağı var.
-Birincisi; Halep’teki, kirli savaşı birlikte yürüttüğü guruplar kuşatma altında, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin destek verdiği Ahrar-u Şam ve El Nusra gurupları zor durumda, zamana ihtiyacları var.
Bu durumu çok iyi bilen İran, Suriye devletinin ateşkesi kabul etmesini eleştiriyor.
-İkinci ve asıl temel mesele; Amerika Suriye’de rejim değiştirmek istiyor. Zaten Suriye’ye girişinde temel amacı rejim değiştirmekti. Zaman kazanarak, rejimi, biraz daha zor durumda bırakarak, eğer ikna edebilirse bu süreç içinde de, Rusya’yı rejim değişikliği konusunda ikna etmektir.
Amerika’nın ateş kese imza koyması aldatmaya yöneliktir.
Kirli savaşın uzunca bir süre devamına yöneliktir. ABD’ye zaman gerekmektedir. Kendi iç karar mekanizmalarında da, karar almada zorlukları vardır. Seçimler de, bu zamanı, ABD için zorunlu kılıyor.
ABD zaten ateş kesin yürümeyeceğini biliyor. Ahrar-u Şam ve El-Nusra Suudi Arabistan tarafından yönetildiğinden ve bir önceki ateş kese de, dahil olmadıklarından, bu ateş kese de dahil olmayacakları, zaten baştan belli idi.
Eğer Suudi Arabistan ve ABD gerçekten barış istemiş olsalar, terör guruplarına desteği kestikleri anda kirli savaş biter.
Amerika Suriye’de rejim değişmeden, hiçbir konuda ikna olmaz. Kaos sonsuza kadar gitse, oradaki terör guruplarını Suudilerle beraber desteklemeye devam eder.
Suriye’de, Suudi Arabistan’daki gibi bir Vahab-i iktidarının varlığı Esad iktidarından, ABD için daha iyidir.
Vahabileri ve Müslüman Kardeşleri kullanır ama mevcut yönetimi hiçbir şartta kullanamaz.
İran’ın Suriye’deki ateş kese temkinli yanaşması bundandır.
Bizim yöneticilerimizin de, aklı fikri Esad ve rejim değiştirmekte olduğundan, bu noktada gerçek düşmanımız olan ABD ile aynı çizgide birleşmektedirler. Amerika’dan kopamamanın nedenlerinden birsi de budur. İncirlik Üssünün ABD’ye açık olması bundandır.
Rusya ve ABD arasında imzalanan ateşkes anlaşmasında; taraflar terör guruplarına destek vermeyecek, yeni terör guruplarının Suriye gelmesine engel olacak denilmektedir.
Ancak Suudi Arabistan ve Türkiye’den destek alan Ahrar-u Şam’dan açıklama geldi.” Biz ateş kese Esad gitmeden razı olmayız” diye…
Amerika bu açıklamanın geleceğini, Rusya ile ateş kes konusunda anlaşmaya varmadan önce biliyordu. Söyledik ya, Amerika’nın Suriye’de zamana ihtiyacı var diye…
ulusalkanal
görsel: bas-haber.com