Reza Zarrab’ın avukatları, ağustos ayının son günlerinde sürpriz bir adım atarak mahkemeye dilekçe vermiş, dilekçede 2014 yılında İstanbul’da “FETÖ bağlantılı bir hukuk bürosu tarafından organize edilen” uluslararası bir toplantıya katılan dava hakimi Richard Berman’ın, davadan çekilmesi istenmişti. Davanın Savcısı Bharara ise bu dilekçeye karşı bir dilekçeyle yanıt verdi ve Hakim Berman’ın davadan çekilmesine “gerek olmadığını” savundu.
“RED-İ HAKİM TALEBİ HEM USÜLSÜZ HEM TEMELSİZ”
Bharara dilekçesinde, Zarrab’ın avukatlarının Hakim Berman’ın çekilmesi için yaptıkları talebin “hem usülsüz, hem de temelsiz” olduğunu vurgulayarak, bu tezini şu gerekçelere dayandırdı;
“HAKİM İLK DURUŞMADA O SEMPOZYUMA KATILDIĞINI AÇIKLAMIŞTI BU TALEP, O ZAMAN YAPILMALIYDI”
Bharara, Zarrab’ın New York’ta mahkeme önüne ilk çıktığı ve hakkındaki suçlamaların yüzüne okunduğu duruşmada, Hakim Berman’ın İstanbul’daki o sempozyuma katıldığını kendisinin açıkladığına dikkat çekti. Mart ayındaki bu duruşmada Zarrab’ın avukatlarının, Hakim’in o sempozyuma katılmasının davayı etkilemeyeceğini bizzat söylediklerini hatırlatarak, “dört ay sonra aynı gerekçeyle hakimin çekilmesini istemek usülsüzlüktür” tezini savundu.
HAKİM SEMPOZYUMDA ZARRAB’DAN HİÇ BAHSETMEDİ
Bharara, katıldığı sempozyumda Hakim Berman’ın Zarrab’a Türkiye’de yöneltilen suçlamalardan ya da bizzat Zarrab’ın adından hiç bahsetmediğini vurguladı. Hakim Berman’ın 17-25 Aralık soruşturmalarının ardından Türkiye’de hakim ve savcıların görevden alınmaları konusunda AB yetkililerinin eleştirilerine atıf yapmakla yetindiğini ve evrensel hukuk prensipleri konusunda genel ifadeler kullandığını ifade etti.
HAKİM “BİR KİŞİNİN EGEMENLİĞİ YERİNE HUKUKUN EGEMENLİĞİNİ SAVUNDU”
Bharara, Hakim Berman’ın yaptığı yorumlarda “tek kişinin egemenliği yerine hukukun egemenliğini savunduğuna” dikkat çekti.
“17-25 ARALIK DAVALARINDA SADECE ZARRAB DEĞİL, DÖNEMİN BAŞBAKANI’NIN OĞLU DA SUÇLANIYORDU”
Bharara, 17-25 Aralık soruşturmalarında sadece Zarrab’ın değil, “Türkiye’de o dönem Başbakan olan kişinin oğlu da suçlanıyordu” ifadesini kullandı.
“GAZETE HABERİYLE TARAFSIZLIK SORGULANMAZ”
Zarrab’ın avukatlarının, Hakim Berman’ın katıldığı sempozyum ve bu sempozyumdaki yorumları nedeniyle tarafsızlığını kaybettiği iddiasını Türkiye’deki gazete haberlerine dayandırdığına da dikkat çeken Bharara, “Bu konudaki geçerli ölçü ne basının verdiği reaksiyon, ne de bir başka ülkedeki komplo teorileri propagandası yapan yayınlar olamaz” ifadesini kullandı. Hakim Berman’ın o sempozyuma katıldığını ilk duruşmada açıkladığını, sempozyumu düzenleyen avukatlık bürosunun FETÖ ile ilişkili olduğuna ilişkin ilk haberlerin de Sabah gazetesi tarafından dört ay önce yayınlandığına dikkat çeken Bharara, savunmanın o dönemde değil de, Zarrab’ın kefalet başvurusu reddedildikten sonra “red-i hakim” konusunu gündeme getirmesini “samimiyetsizlik” olarak nitelendirdi.
sözcü