SEBAHAT KARAKOYUN / birgün
‘Yenikapı ruhunun devamı mı, yoksa yeni bir kriz mi olacağı’ merakla beklenen, Başbakan Binali Yıldırım ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki görüşme dün yapıldı. AKP Genel Merkez binasında bir araya gelen iki liderin görüşmesi yaklaşık iki saat sürerken, ‘FETÖ’ soruşturması kapsamında mağduriyet yaşayan yurttaşlar, OHAL’in uzatılması, Kanun Hükmündeki Kararnameler (KHK) ve yeni anayasanın konuşulduğu belirtildi. Kılıçdaroğlu, bu ziyaretle ilk kez AKP Genel Merkezi’ne gitmiş oldu.
Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre görüşmenin ana konusunu ‘FETÖ’ soruşturmaları alırken, Yıldırım bu konuyla ilgili çalışmanın titizlikle yürütüldüğünü ve şikâyetlerin değerlendirilmesi için her ilde valilikler bünyesinde kurullar oluşturulduğunu söyledi.
Kılıçdaroğlu: OHAL kesinlikle uzatılmamalı
CHP kaynaklarından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada da, Başbakan’ın 20 Ekim’de sona erecek OHAL’in uzayabileceği mesajını verdiği, Kılıçdaroğlu’nun “OHAL kesinlikle uzatılmamalı” dediği belirtildi.
Kılıçdaroğlu, kamuda yürütülen operasyonların ulaştığı noktanın endişe verici boyutlara ifade ederek, 12 Eylül Darbesi sonrası yayımlanan ‘imzasız ihbar mektuplarının işleme konulmaması’ yönündeki genelgeye benzer bir genelge yayımlanmasını istedi. Böyle bir genelgenin çıkartılacağı sözünü veren Yıldırım, mağduriyetlerin giderilmesini sağlayacak yeni bir düzenleme yapacaklarını ifade etti.
‘Listeler YÖK’ten geliyor’
Kılıçdaroğlu, bunun üzerine Barış Bildirisi’ni imzalayan akademisyenlerin durumunu gündeme getirdi. Akademisyenlerle ilgili kararların YÖK’ten gelen listeler doğrultusunda alındığını bildiren Yıldırım, her şeye karşın bu konunun ayrıntılı inceleneceğini söyledi.
Kılıçdaroğlu’nun, kapatılan vakıf üniversitelerinde çalışan ancak Gülen Cemaati’yle ile ilişkisi olmayan akademisyenlere yönelik yaptırımları anımsatması üzerine Yıldırım, “MİT’ten gelecek raporlar ışığında gerekli adımlar atılacak. Öğretim üyeleriyle ilgili ayrıntılı bir inceleme yapılacak. Mağduriyetler giderilecek” diye konuştu.
Proje okullarının öğretmenlerinin tayinin çıkartılması uygulamasından duyulan rahatsızlığı dile getiren Kılıçdaroğlu, “Sürgün uygulamasına son verilmeli, kapatılan okulların birçoğunun imam hatip okulları yapıldığı bilgisi geliyor” dedi.
Mağduriyetlere ilişkin dosya verdi
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, hükümeti KHK’lerle ‘Yenikapı ruhu’na uygun davranmamakla eleştirerek, “Parlamentonun devre dışı bırakılmasıyla bir başka anlayışa girildi. İtirazlarımız bunlara. Genel başkanımızın görüşme talebinin içeriğinde Meclis’in baypas edilmemesi vardı. Genel başkanımız mağduriyetlere ilişkin bir dosya verdi” dedi.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise, CHP’nin KHK’ler ile ‘FETÖ’ soruşturması kapsamındaki mağduriyetlere ilişkin eleştiri ve şikâyetlerinin titizlikle inceleneceğini söyledi.
Görüşmede darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan er ve erbaşların tahliyesinin de gündeme geldiği de kaydedildi.
Anayasa için uzlaşma mesajı
İki liderin yeni anayasa konusunda ‘uzlaşma’ mesajı verdiği belirtildi. Kaynaklar, “Görüşmede mini anayasa değişikliği konusundaki çalışmalar değerlendirilerek bir an önce uzlaşma ile bu çalışmaların sonuçlandırılması konusunda ortak görüş benimsenmiştir” dedi.
Başbakan Yıldırım’ın ayrıca, ‘terörle mücadele’ konularının yanı sıra Suriye’de yürütülen Fırat Kalkanı Harekâtı’yla ilgili de Kılıçdaroğlu’na bilgi verdiği bildirildi.
Gazete kapatma iddiaları
Yıldırım ve Kılıçdaroğlu’nun ele aldığı konulardan biri de cezaevlerindeki gazetecilerin durumu ile bazı gazetelerin kapatılacağı haberleri oldu. Yıldırım, Cumhuriyet, Sözcü ve Evrensel gazetelelerinin kapatılacağı haberlerinin doğru olmadığını söyledi.
Kılıçdaroğlu, Lale Kemal’in sağlık sorunları bulunduğunu, Aslı Erdoğan ile Necmiye Alpay’ın Özgür Gündem’e danışmanlıklarının sembolik olduğunu bildirerek, Yıldırım’a, “Gazeteyi kapattınız bunları niye hapse atıyorsunuz?” diye sordu. Kılıçdaroğlu, Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar’ın el konulan pasaportunun da geri verilmesini istedi.