Atilla Özsever / birgün
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından “proje okulları” kapsamına alınan 155 okulda 8 yılını tamamlayan öğretmenlerin “norm fazlası” gerekçesiyle başka okullara sürgün edilmesi, öğrencilerin ve velilerin büyük tepkisine yol açıyor.
Önceki gün İstanbul Kadıköy’de bir araya gelen veliler ve bu okulların mezunları, sorunu tartışıp çeşitli eylem kararları aldılar. Aslında AKP’nin amacı, proje okulları adı altında bu okullardaki ilerici, Atatürkçü, laik öğretmenleri tasfiye ederek gerici ve dinci bir eğitim anlayışını egemen kılmak, tümüyle siyasal İslamcı bir kadrolaşmayı gerçekleştirmek…
Sırt dönme eylemini yapan okullar
AKP’nin hedef aldığı bu okulların öğrencileri, TEOG sınavında da Türkiye’nin en başarılı olmuş öğrencileridir. Yine bu öğrenciler, biat etmeyen, sorgulayan, aydınlık Türkiye’nin pırıl, pırıl gençleridir.
Proje okulu kapsamındaki İstanbul Erkek Lisesi öğrencileri, idarecilerinin değiştirilmesi üzerine mezuniyet töreninde yeni okul müdürüne sırtlarını dönerek eylem yapmışlardır. Bu eylemin ardından Cağaloğlu Anadolu Lisesi, Bornova Anadolu Lisesi, Vefa Lisesi gibi onlarca lise “Karanlığa sırtımızı dönüyoruz” başlıklı bildiriler yayınlayarak tepkilerini ortaya koymuşlardır.
İmam hatipleştirme projesi
Nitekim daha sonra bu okulların tümü “proje okulları” kapsamına alınmıştır. Önce, başarılı olmuş bu okulların ilerici öğretmenleri sürgüne gönderilirken ardından da bu liselere ortaokullar bağlanarak imam hatip düzeyinde bir eğitim yerleştirilmek istenmektedir. Sonuçta biat eden, sorgulamayan “kindar ve dindar nesillerin” yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
‘Türbanlı şeytan’ sosyal medyayı salladı: Şeytanın unuttuğu bir şey var; Merve imam hatipli…
Başarılı öğretmenlerin sürgün edilmesi üzerine okullarda dersler genelde boş geçiyor. Öncelikle her okulun öğrencileri, kendi bünyesinde bir örgütlenme içerisinde bulunuyor. Öğrenciler, anne, babalarını, yani velileri etkiliyor. Ancak veliler, öğrencileri korumak gayesiyle daha temkinli bir tutum takınıyorlar.
Tepki büyürse AKP gerileyebilir
AKP iktidarı ve MEB, öğrenci ve velilerin bu kadar tepki göstereceğini pek hesap etmedi. Tepki büyürse proje okulları uygulamasından geri adım atılabilir. Öğretmenler içinde sendika üyesi olan da var, sendikasız olan da… Ama öğretmenlerin çoğunluğu, laik, aydın ve Atatürkçü insanlar.
AKP ise, gerici bir kadrolaşmayla biat eden öğretmen ve öğrenci istiyor. İmam hatip ortaokulları da bu okulların kapsamına alınarak kamuoyunda başarılı bir okulmuş gibi göstermeyi amaçlıyorlar.
Bir yandan hukuk mücadelesi
Bu okullardan mezun olanların kurduğu derneklerin temsilcileri ile bir kısım öğrenci, Kadıköy’deki Duru Tiyatrosu salonunda toplandı. Toplantıda konuyla ilgili olarak Eğitim Sen’in Danıştay’a başvurduğu ve Danıştay’ın da davayı Anayasa Mahkemesi’ne gönderdiği hatırlatıldı.
Bu arada yine konuyla ilgili bir hukuk ve bir bilimsel komisyon oluşturuldu. Ancak hukuk sürecinin uzun bir zaman alacağı ifade edilerek diğer eylem ve etkinliklere ağırlık verilmesi kararlaştırıldı. Mezunlar derneklerinin daha aktif bir tutum izlemesi istendi.
Öğrencilerden velilere sitem
Veliler, çocuklarını korumak amacıyla daha temkinli bir tutum takınarak öğrencilere soruşturma açılmasını, okuldan uzaklaştırmalarını önlemek istiyorlar. OHAL kapsamı içinde daha dikkatli davranılmasını, derneklerin kapatılmasına imkân tanınmamasını dile getirdiler.
Öğrenciler ise, “Asıl özne biziz. Bizler polisin müdahale edemeyeceği eylemler yaptık. Bir okulumuzda yönetim, velileri okula sokmak istemedi ancak bizim eylemimiz sayesinde veliler okula alınıp birlikte basın açıklaması yapıldı. Veliler bize destek vermeli, çok fazla koruyucu olmamalı” diye görüş belirttiler.
Okul aile birliği seçimleri
Moda Sahnesi’nde velilerin yaptığı toplantıya katılım daha yüksekti. Ekim ayı içinde bu okullarda “Okul Aile Birliği” seçimlerinin olacağı ve bu kurullarda velilerin görev alması üzerinde duruldu. Bu kurullarda görev alınmasıyla okul içindeki gelişmelerden daha fazla haberli olunacağı hatırlatıldı.
Eylem ve etkinlikler açısından öğrencilerin, velilerin ve mezunlar derneklerinin koordineli bir biçimde hareket etmesi gündeme getirildi. Haziran Hareketi’nin de bu süreçte aktif katılımından söz edildi.
CHP desteği
Kadıköy’deki toplantılara CHP Kadıköy İlçe yöneticileri ile CHP İstanbul milletvekili Barış Yarkadaş da katıldı. Kimi velilerin “CHP’li milletvekilleri geliyorlar ama parti, genel merkez düzeyinde de bu soruna daha fazla ağırlık vermeli, daha aktif olmalı” sözleri üzerine Barış Yarkadaş, şunları söyledi:
“Biz parti olarak elimizden geleni yapıyoruz. Bir eğitim komisyonu kuruldu, özellikle bu mesele ile ilgileniyor. Gerici eğitimin yerleştirilmesini amaçlayan proje okullarına kesinlikle karşıyız. Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru da yapacağız. Burada konuşulanları Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu’na aktaracağım.”
Eylem takvimi
Her iki toplantı sonucunda salı günü, yani bugün Sultanahmet’teki Milli Eğitim Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması yapılacak. Veliler de dilekçe verecek.
Daha sonra Ankara’ya gidilip bakanlığa toplu başvuru yapılarak proje okulları uygulamasından vazgeçilmesi, sürgüne gönderilen öğretmenlerin eski görevlerine dönmeleri istenecek. Meclis’teki tüm partiler ziyaret edilecek.
birgün