anadoluverumelimedya.com

‘Albay’ yasası FETÖ’nün oyunu muydu?

TSK’daki Albaylar için ”Fazla ikramiye ile teşvikli emeklilik sistemi” getiren yasa değişikliğinin, FETÖ’cülerin etkisiyle hazırlandığı iddiası gündeme geldi. TBMM Darbe Komisyonu, bu konuyu da inceleyecek.

Sözcü’nün haberine göre komisyon üyesi CHP’li Aykut Erdoğdu, 13 Ocak 2016’da Meclis’te kabul edilen yasa ile, 1986-1987 ve 1988 devresi Albayların, yüksek tazminat verilerek TSK’dan emekli edildiklerini hatırlattı ve şunları söyledi:

Reklam alanı

“Sorduğumuzda ‘Albay fazlası var’ dediler. Tabii, biz o zaman şüphe duyduk ama Milli Savunma Bakanlığı bunu çok savundu. Şimdi dönüp anlıyoruz ki bütün bu bilgileri birleştirdiğimizde, Albay kadrolarını boşaltıp 15 Temmuza yönelik bir hazırlık meselesiymiş. Onun için, Komisyon Başkanlığının, bu tasarının nasıl ve kimler tarafından hangi gerekçeyle hazırlandığını sorması gerekir. Çünkü, bu, Fetullahçı Terör Örgütüne yönelik en önemli belgelerden birini teşkil edebilir. O Albaylar ordudan geri çekildiğinde, 1989, 1990, 1991 devreleri olarak orduya girmiş olan Albayların önünün açılacağı bir şey. Onun için bu kanunu getirmek, en üst düzeyde Fetullah Terör Örgütünün bir operasyonu olarak değerlendirilmeli ve Komisyonumuz tarafından bilgi edinilmelidir.”

BAŞKAN: İÇİNDE BEN DE VARIM

Darbe girişimini araştırma komisyonu Başkanı AKP’li Reşat Petek ise, bu kanun teklifini hazırlayanlar içinde kendisinin de olduğunu ve uygulamadan daha sonra vazgeçildiğini belirterek, ”Hatırlatmanız fevkalade önemli bir olay. Bilgimiz de, daha sonraki safhada, hatta görüşülme aşamasında, özel görüşmelerde bu özellikle üç dönemle ilgili, ‘Bunu hazırlayanların özel maksatları olabilir mi ?’ diye bazı arkadaşlarımızın –ki içinde ben de varım- Milli Savunma Bakanımıza da ilettiğimiz bir konudur. Sonradan fark edildi ve uygulamasından vazgeçildi” dedi.

BAKAN: ALBAY SAYISI FAZLA

Yasa değişikliği Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç ile AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan ve arkadaşlarının teklifi birleştirilerek Meclis’ten geçti. Genel Kurul’da görüşmeler sırasında dönemin Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, albay sayısının TSK’nın yüzde 16’sını oluşturduğuna dikkat çekerek yasayı şöyle savunmuşdu:

“İdeal oran yüzde 8’dir. Fransa’da yüzde 7, ABD’de yüzde 6’ya yakın, İngiltere’de yüzde 4. Bu düzenlemeden bütün Albaylar yararlanırsa, bin 75 personel yararlanmış olacak. Bu Albaylardan 1986 girişli olanlar 308 kişi, 1987 girişli olanlar 346 kişi, 1988 girişli olanlar da 421 kişi. Silahlı Kuvvetler’deki reform gerçekleştiğinde, Albay sayılarını ideal olan sayıya düşüreceğiz. Bunun üzerindeki çalışma devam ediyor. 2017 yılındaki Yüksek Askeri Şura’da bununla ilgili karar alınacak.”

DURSUN ÇİÇEK: ŞÜPHELİ DÜZENLEME!

Asker kökenli CHP’li Dursun Çiçek ise getirilen düzenleme karşı çıktı: “6.500 albaydan yaklaşık 1.075’ini yani 1/6’sını kapsayan bir düzenleme. Bunun yerine, insiyatife dayalı, dilekçeyle istifaya dayalı bir insancıl yöntemin seçilmesi, ayrıca emeklilik isteyen personelin bu konuda motive edilmesi için ikramiyeyle ödüllendirilmesi insan kaynakları yönetimi biliminde kullanılması gereken yöntemlerdir. Dolayısıyla, bu açıdan olumlu unsurlar içermesine rağmen, bu düzenleme geçici bir düzenlemedir, sonucu şüpheli olan bir düzenlemedir.”

MHP: SAĞLIKLI DEĞİL

MHP Ankara Milletvekili Erkan Haberal da albayların emekli edilmesini içeren yasaya karşı çıktı: “Askerlik Kanunu’nda yapılan değişiklikle albaylarımızın emekliliklerinin teşvik edilmesi usul ve yöntem olarak sağlıklı değildir. Öncelikle bu konunun silahlı kuvvetlerin görüşü doğrultusunda, ilgili ihtisas komisyonunda, Milli Savunma Komisyonunda enine boyuna tartışılması gerekirdi.”

yeniçağ

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.