anadoluverumelimedya.com

“Milli Eğitim Bakanlığı’nı uyarıyoruz”

Eğitim-İş Genel Başkanı Mehmet Balık, yaptığı basın açıklamasında son ihraçlarla birlikte, en az 1 milyon 511 bin 200 öğrenci öğretmensiz kaldığını duyurdu. Bunun 1. dönem TEOG sınavına girecek öğrencileri de olumsuz etkilediğini söyleyen Balık, “Tablo böylesine olumsuzken Eğitim-İş olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nı bir kez daha uyarıyoruz”ifadelerini kullandı.

Reklam alanı

“15 Temmuz darbe girişiminin ardından açığa alınan ve görevden ihraç edilen öğretmenlerle birlikte okullarda var olan öğretmen açığı daha da artmıştır” diyen Mehmet Balık açıklamasının devamında şunları kaydetti:

Darbe girişimi sonrasında ilk olarak 15 bin 200 öğretmen açığa alınmış, özel okul çalışanı 21 bin öğretmenin de lisansı iptal edilmiştir. Sonraki süreçte 28 bin 163 öğretmen 672 sayılı KHK ile FETÖ soruşturması kapsamında görevinden ihraç edilmiştir. Terör örgütünü destekleyici faaliyetlerde bulunduğu gerekçesiyle 11 bin 301 öğretmen görevden uzaklaştırılmış, son olarak da 2 bin 400 öğretmen açığa alınmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı, lisansı iptal edilen özel okul çalışanı 21 bin öğretmeni de göz önüne aldığımızda, yaklaşık 70 bin öğretmeni meslekten çıkarmış ya da açığa almıştır.

18 milyon öğrenci, 1 milyona yakın öğretmen, ihraçlar ve açığa almalar nedeniyle büyük bir belirsizlik ve kaos ortamında eğitim öğretim yılına başlamıştır. Bir öğretmene ortalama 25 öğrenci düştüğünden hareketle, en az 1 milyon 511 bin 200 öğrenci öğretmensiz kalmıştır.

TEOG sınavına bir ay gibi kısa bir süre kala öğretmen açığının yarattığı sorunlara ek olarak, okullarda öğrenciler ders kitaplarından yoksun durumdadır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın tüm okullarda ders kitapları, yardımcı kaynak kitaplarla, okul ve sınıf kütüphanelerindeki öykü, roman gibi kitaplardan FETÖ bağlantılı yayınevlerinde basılanların toplatılmasını istemesinin ardından bazı derslerin kitaplarının dağıtımı hala yapılamadı. “PDF” formatındaki kitaplardan yararlanmaya mahkum edilen öğrencilerden TEOG sınavında verim beklemek mümkün değildir.

Bugün okullarımızda bilim ve fen dersleri ile spor ve sanat derslerinin sayısı düşerken Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin sayısı sözde seçmeli ama gerçekte zorunlu dini içerikli derslerle haftada 10 saate kadar çıkabilmektedir. Bu durumun olumsuz etkileri TEOG kapsamındaki derslerin Türkiye ortalamalarında kendini oldukça net ortaya koymuştur.

 

TEOG kapsamındaki derslerin Türkiye ortalamasına bakıldığında Matematik dersinin not karşılığının 1 (bir), Fen Bilgisi dersinin 2 (iki), Türkçe dersinin ise 3 (üç) olduğu buna karşılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin not karşılığının ise 4 olduğu görülmektedir. Bu not oranları uluslararası düzeyde yapılan PİSA sınavlarındaki başarısızlığımızın nedenlerini de ortaya koymaktadır.

 

Tablo böylesine olumsuzken Eğitim-İş olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nı bir kez daha uyarıyoruz. Öğretmen açığını kapatacak atamalar, objektif kriterlere göre kadro güvencesiyle bir an önce yapılmalı, yeni basılacak kitaplar, eğitimi dinselleştirme amacına hizmet etmek yerine, pedagojik, bilimsel ve laik temelde hazırlanmalıdır.

odatv

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.