anadoluverumelimedya.com

Hesaplaşma NATO’ya dayandı

Başbakan Binali Yıldırım, 15 Temmuz darbe girişiminin Türkiye’deki ABD üssü İncirlik’ten koordine edildiğini yazdı. Yıldırım’ın Rus gazetesi TASS’da yayımlanan makalesinde ABD-FETÖ bağlantıları da yer alıyor

Reklam alanı

Aydınlık / Ankara

Başbakan Binali Yıldırım TASS’da yazdığı makalesinde 15 Temmuz darbe girişiminin İncirlik Üssü’nden koordine edildiğini bildirdi. Başbakan Binali Yıldırım’ın makalesi Başbakanlık Basın Merkezi’nden de paylaşıldı. Yıldırım makalesinde Aydınlık’ın darbeden 4 gün sonraki “Darbenin karargahı İncirlik” manşetini de doğrulamış oldu. Yıldırım, makalesinde şu mesajları verdi:

ABD, AB FETÖ’YÜ DESTEKLİYOR

15 Temmuz’da olanın, geleneksel bir devlet darbesinden başka her şey olduğu artık anlaşıldı. Fethullah Gülen tarafından kurulan ve kontrol edilen, yurtdışından idare edilen bir ağın üyeleri olan, hedefleri tamamen karanlık olan isyancılar yüksek rütbeli askerler olarak Türk ordusuna sızdırılmıştı. Gülen hâlâ ABD’nin koruması altında bulunurken örgütü, Avrupa Birliği’nden destek görmeye devam ediyor.

İNCİRLİK KOORDİNE MERKEZİ

Cuntaya katılan subaylar Gülen ağına üye olduklarını teyit etti. Bunların liderleriyle doğrudan irtibatta olduklarını ispatlayan deliller toplandı. Olaylar, Gülencilerin “paralel bir devlet” ağı kurarak Türkiye’deki stratejik bakımdan önemli mevkilere sızmayı başardıklarına işaret ediyor. Ağın üyeleri Türkiye’nin yargı organlarına, okullarına ve üniversitelerine, ülkenin güneyinde bulunan ve darbenin koordine edildiği NATO’ya ait İncirlik’teki hava üssüne sızdı.

RUSYA DESTEK VERDİ

İlişkilerimizdeki zorlu dönemden sonra Rusya, darbe sırasında yardım teklif eden ilk ülkeler arasındaydı. Bu Türkiye’de unutulmayacaktır. Ancak Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin tam manasıyla normalleşmesini istememizin tek sebebi bu değil. Birçok konuda ülkelerimizin menfaati örtüşüyor. Bunların en önemlisi, farklı şekillerde karşımıza çıkan terörizm ile mücadelede uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesidir. Bölgede siyasi istikrarın sağlanması için yeni konseptler bulmamız gerekiyor.

TERÖRE KARŞI İŞBİRLİĞİ

Türkiye ile Rusya, terörizme karşı mücadelede daha yakın bir işbirliği içinde çalışmanın gerekliliğini kabul ederken anlaşılan herkes bundan bizim kadar emin değil. Avrupalı ve Amerikalı partnerlerimizin -hatta sıkıntı denebilecek- gidip gelişlerini gördük. Uygarlığın terörizmden korunmasına dair güzel sözler söyleniyor. Ancak bugün bize meydan okuyan geniş terör ağları sınır tanımıyor. Bunların, bir başka ülkeye karşı ölümcül terör eylemleri düzenlerken diğer ülkelerde kendilerine sığınma alanları bulmalarına izin veremeyiz. Terörizmin kökünün kazınması için güçlü ve birleşmiş uluslararası bir cephe gerekiyor. Böyle bir cephenin oluşturulması için Türkiye ve Rusya, Batı’nın büyük devletleriyle ortak çıkarlar, mütekabiliyet ve birbirinin iç işlerine karışmama ilkelerine dayalı yeni ve daha pragmatik bir diyalog kurmaya çalışmalı.

SURİYE’DE OLAYLAR SON BULMALI

Şimdi mesaimizi Suriye’deki bitmek bilmeyen trajedinin bir an önce son bulması için harcamalıyız. Dünyanın, bölgede istikrarın sağlanmasının siyasi ideolojiler veya iddialı sloganlarla değil, açık millî menfaatleri gözeten diplomatik çözümlerle mümkün olacağını eninde sonunda anlayacağını düşünüyorum.

ŞİÖ MANTIKLI

Bu zeminde ortak Avrasya bölgemizde iş birliği için birçok yeni alan açılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Şanghay Beşlisi ile daha sıkı iş birliği yapmaması için hiçbir sebep olmadığını ifade etti. Buna sadece şunu ekleyebilirim: Coğrafi açıdan böyle bir şey tek kelimeyle mantıklı olurdu.

aydınlık

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.