Çorum’un Osmancık ilçesinde yaşayan Edanur Şirin’in teleskop sahibi olmak için verdiği mücadele okuyanları umutlandırdı.
Çorum’un Osmancık Kaymakamlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı da dahil olmak üzere çalmadık kapı bırakmayan Osmancık Anadolu Lisesi öğrencisi Edanur Şirin, sosyal medyadan yüzlerce kişiye de mail attığını, hatta fabrikalardan bağış bile istemeyi düşündüğünü söyledi.
Felsefe öğretmenin de desteğiyle okulunda Kozmik Kanatlar Bilim Kulübü kuran Şirin, bütün bu uğraşlarının neticesinde, çok istediği teleskopa sahip olmasının hikayesi sosyal medyada büyük ilgi görüyor.
“FABRİKALARDAN BAĞIŞ TOPLAMAYI DÜŞÜNDÜM”
İşte Eda’nın teleskop serüveni:
“Teleskop almayı çok istiyordum. Bir yaz akşamı çatıya çıkıp yıldızlara baktım. Teleskop alsam onunla ne yapacağım diye düşündüm. Sonra düşündüm, ailemin bana teleskop alamayacağını biliyordum. Fabrikalardan bağış toplayıp bir teleskop alayım diye düşündüm. Bu fikrimi ilk olarak @betktf ve anneme söylemiştim. Bana ‘Delirdin mi?’ Dermişçesine baktılar. Sonra marka-model-fiyat listesi çıkardım. Celestron markasının Türkiye distribütörüyle mailleştim. Bana özel fiyat vereceğini söyledi… Ama ortada para falan yoktu. Bir duraklama dönemine girdim.
Teleskop alıp gözlem günleri düzenlemeyi hayal ettim hep. Bir gün felsefe hocama hayallerimden bahsettim. Asıl hikaye bundan sonra başlıyor. Fikirlerime destek olan felsefe hocamın da yardımıyla okulda bir bilim kulübü kurdum. İdare bana okulda bir pano verdi. O pano için yaklaşık 10 gün içerik hazırlamakla uğraştım ama bir kişi bile okumadı. Neyse… Oturduğum ilçedeki zengin insanlarla görüştüm, hiçbirinden ses çıkmadı. İki hafta önce 5 saat boyunca bilgisayarda oturup en az 200-250 kişiye mail attım. Üniversiteleri, şirketleri maile boğdum. Sadece 7 kişi mailime cevap verdi ama isteğimi karşılayamayacaklarını söylemek için…
“EN SONUNDA MENDİL AÇACAKTIM”
Dün derste aklıma bir fikir geldi. Milli Eğitim Bakanlığı madem isteğimi karşılayamıyor, bütçesi daha fazla olan kurumlara yöneleyim dedim… Müftülüğe! Her cuma camiler için yardım toplanıyor, bir kere de bilim için toplansın, hem bilim ile İslam iç içe(!)… Hatta eğer müftülük bana yardımcı olmazsa ben cuma namazı çıkışına tek başıma gidip, mendil açacaktım. Arkadaşlarım gazetecilere haber verecekti, ben de kimsenin bana yardım etmediğini söyleyecektim. Medyaya düşersem yardım eden olurdu elbet!
“İNANINCA BAŞARI KAÇINILMAZ”
Kaymakamlık, Milli Eğitim Müdürlüğü de aklıma geldi. Müftülükten önce Kaymakam ve İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün yanına gidip onlarla görüştüm. Bana 3.000 TL bütçe verdiler. Bugün tekrar marka-model-fiyat dosyası hazırladım. Yarın Kaymakamlığa gidiyorum! Bu 4-5 aylık süreç içinde umutsuzluğa kapılmadan çabalamaya devam ettim. Çevremdeki kimse bana inanmadı… Başaracağıma inanmamaları beni daha da hırslandırdı. En son bugün ben Kaymakamlığa gitmeden önce fizik hocam, ‘Teleskop falan almazlar’ dedi. Birkaç saat sonrasında beni arayıp ‘Neredesin sen?’ diye sordu. ‘Kaymakamlıktan çıktım, okula geliyorum’ dedim. ‘Yaktın beni, gel, teleskop seçeceğiz’ dedi. Okula gittiğimde hocalarımın beni tebrik edişini hayatım boyunca unutmayacağım. Kaymakam’ın, Milli Eğitim Müdürü’nün, hocalarımın, okul idaresinin bana söylediği sözleri ‘Replay’ yapamaz mıyız ya? Sonuç olarak, kimsenin inancına ve desteğine ihtiyacımız yok. Vazgeçmeyince ve inanınca başarı kaçınılmaz arkadaşlar, kesin bilgi yayalım.”
Edanur Şirin’i sevindiren bir başka haber de NASA’da çalışan 4 Türk’ten biri olan astrofizikçi Dr. Umut Yıldız’dan geldi.
Edanur Şirin’in ünlü kişilere yazdığı açık mektup:
“Merhaba…Yıllardır seçimlerde prim yapmak için söylenen ‘Uzay Ajansı kuracağız’ cümlesinin gerçekleşmesi için farkındalık yaratmanın vakti geldi de geçiyor. ‘Türkiye’de Uzay Ajansı kurulamaz’ demek için bir çok bahanemiz olduğunu görüyorum. Ancak Türkiye’nin bunu yapabilecek gücü ve vizyonu var. Tek sorun, bu konunun fazla gündeme gelmemesi ve bu işe gönül vermiş kişilerin organize olamaması.
Bildiğiniz gibi dünyada her geçen gün devletler ve milletler bilim alanında yeni çalışmalara imza atıyor. Dünyada uzay çalışmaları hızla devam ederken biz izlemekle yetiniyoruz. Bilim insanlarımız yurt dışına çıkıp orada mesleklerini icra etmek zorunda kalıyorlar. Ülkemizde bilime ve uzaya verilen önemin ve çalışmaların arttırılmasını ve desteklenmesini istiyoruz. Okullarda bilim aşkıyla yetişen öğrenciler görmek istiyoruz. Bilim insanlarımızın beyin göçü yapmak zorunda kalmamasını istiyoruz. Ülkemizin bireysel birikimi var fakat değerlendirecek kurum olmadığı için yurt dışına gitmekten başka şans kalmıyor. Bir yetkilinin sesimizi duyup harekete geçmesini istiyoruz. Siz de “Artık kaybedecek zamanımız kalmadı” diyorsanız, ülkemizde bilim ve uzay çalışmalarının artması için yetkililere sesimizi duyurabilmek için bize destek olun! Uzay ajansı er ya da geç kurulacak ve biz bunu başaracağız.”
Odatv.com