Suriyeliler oy kullanacak’ iddiaları gerek basın yayın organlarında, gerekse sosyal medyada sıklıkla tartışılıyor. Hükûmet, her ne kadar, ‘16 Nisan’a kadar Suriyelilere vatandaşlık verilmeyecek’ dese de konu gündemdeki sıcaklığını her daim koruyor.
Bırakalım herkes ‘Suriyeliler oy kullanacak mı’ yoksa ‘kullanmayacak mı’ diye tartışa dursun. Bu tartışma bir yana, Afrika’ya uzanalım. Emperyalist devletlerin, Afrika Kıtasında sömürgeleştiremediği tek ülke olan Etiyopya’ya, eski adıyla Habeşistan‘a…
TÜRK ŞİRKETLERİNİN YATIRIMLARI
Türk şirketleri, özellikle son üç beş yıldır, Etiyopya’ya milyar dolarları aşan yatırımlar içerisinde. Demiryolu projeleri, beyaz eşya üretimi ve elbette olmazsa olmazlardan inşaat sektörü ve daha bir çok alanda işler yapıyoruz…
Türk şirketlerinin bu yatırımlarında, Türk vatandaşı olan binlerce işçi ve yüzlerce mühendis ve müteahhit görev alıyor.
OY VERME YETERLİLİĞİNE SAHİP BİNLERCE TÜRK İŞÇİ
Bu şirketlerden biri de, Yapı Merkezi İnşaat isimli firma. Firma, Etiyopya’da 400 kilometrelik tren yolu projesini gerçekleştiriyor. Sadece bu tren yolu projesi kapsamında 6 kamp bulunuyor. Bunlardan 4’ü mobil, 2’si ise ana kamp. 6 kampta 5 bin işçi çalışıyor. Bu işçilerin 3 bini Türk vatandaşı. Ve oy kullanma yeterliliğine sahip olan bu işçilerin tamamının Etiyopya’da resmi ikameti var.
‘16 NİSAN’DA ETİYOPYA’DA SANDIK KURULMAYACAK’
Pazar günü, Etiyopya’da ekmeğinin peşinde koşan, alın teriyle çalışan Türk işçilerle konuştuk. Binlerce işçi referandumda oy kullanamayacak olmanın üzüntüsünü yaşadıklarını bildirdiler.
Oy kullanabilmek için her yolu denemişler. İşçiler, Türkiye Cumhuriyeti Addis Ababa Büyükelçiliği’nin telefonlarını adeta kilitlemiş. Ancak Büyükelçilik, işçilerin ısrarlı aramalarına her defasında aynı yanıtı vermiş: ‘16 Nisan’da Etiyopya’da sandık kurulmayacak!’
ETİYOPYA’DAKİ TÜRK İŞÇİLERİNİN FERYADI
Vatandaşlık görevini yerine getiremeyecek olmanın üzüntüsünü yaşayan işçiler oldukça tepkili.
İçlerinden biri üzüntüsünü şu sözlerle anlatıyor, ‘Burada unutulduk. Suriyelilere bile vatandaşlık verileceği ve onların bile oy kullanılmasının sağlanacağı konuşuluyor. Suriyeliler bile unutulmazken, bizlerin burada unutulmasını aklım almıyor.’
Bir diğeri ise, ‘Biz Etiyopya’ya resmi olarak geldik. Yani, resmi çalışma vizemiz ve çalışma iznimiz var. Sadece bu firmada çalışanlar değil, bir çok firmada çalışan binlerce kişiden bahsediyoruz. Ne yazık ki, oy kullanamayacağız’ sözleriyle dile getiriyor feryadını.
Bir başka işçinin ise hedefinde Büyükelçilik var. Kızgınlığını, ‘Elçiliklerimiz ne iş yapar? Ülkemiz için en hayati konuda bile oy kullanamayacaksak, burada elçilik olmasının anlamı ne?’ sözleriyle dile getiriyor.
SADECE 57 ÜLKEDE Mİ TÜRKLER YAŞIYOR?
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), ‘oyunu yurt dışında kullanacak vatandaşlar için, yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmen sayısı 2 milyon 929 bin 389’ olarak açıklamıştı. Ancak Etiyopya’da yaşayan binlerce işçi bu rakama dahil değil.
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın 174 ülkede teşkilatı var. YSK’nın açıklamasına göre, ‘Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler için referandumda 57 ülke, 119 temsilcilikte ve 32 gümrük kapısında sandık kurulacak.’ Yani, Dışişleri Bakanlığı’nın teşkilatlı olduğu 118 ülkede sandık kurulmayacak. Bu da binlerce Türk’ün referandumda oy kullanamayacağı anlamına geliyor.
Sandık kurulacak 57 ülke arasında, 3 Kasım 2016 Genel Seçimlerinde 222 seçmenin oy kullandığı Sudan ve sadece 86 seçmenin oy kullandığı Yeni Zelanda da var. Ancak binlerce Türk işçinin yaşadığı Etiyopya ne yazık ki bu ülkeler arasında bulunmuyor.
OYLARININ RENGİ NE OLACAKTI?
İşçilere görüşmemizin en sonunda, ‘Oy kullanabilseydiniz, referandumda oyunuzun rengi ne olacaktı?’ diye soruyoruz.
Bir kısmından ‘evet’ yanıtını alıyoruz, bir kısmından ise ‘hayır’.
Maalesef, işçilerin ‘evet’ demesi de, ‘hayır’ demesi de hiç bir anlam ifade etmiyor. Çünkü gerçek şu ki, Etiyopya’da Türk işçiler de, Büyükelçilik çalışanları da 16 Nisan’da sandık başına gidip, oylarını kullanamayacak.
Keşke, Etiyopya’da da sandık kurulsa ve binlerce işçinin iradesi sandığa yansıtılabilseydi…
Sonuç olarak; Türkiye, ‘Suriyeliler oy kullanacak mı, kullanmayacak mı?’ diye tartışa dursun. Binlerce Türk işçi oy kullanamayacak!
aydınlık