Makedonya’da siyasi kriz gittikçe derinleşiyor. Üç ay önce yapılan erken seçimlerin sonuçsuz kalmasıyla birlikte giderek ciddiyet kazanan belirsizlik ortamında, ülkede henüz bir parlamento ve hükümet oluşturulamadı.
Makedonya Cumhurbaşkanı Corge Ivanov, muhalefetteki sosyal-demokrat partinin lideri Zoran Zaev’e hükümeti oluşturma görevini vermedi. Öte yandan Zaev’e destek veren Arnavutlar partisi DUI, yeni hükümetin Cumhurbaşkanının onayı olmadan da kurulabileceğini açıkladı.
‘HÜKÜMETİN MEŞRUİYETİ OLMAZ’
Makedonya Cumhurbaşkanının eski danışmanı Cvetin Cilimanov, Sputnik’e verdiği röportajda, hükümetin Cumhurbaşkanının onayı olmadan kurulmasının, hükümet darbesine yol açacak bir başlangıç olabileceğini söyledi.
Cilimanov, “Böyle bir hükümetin meşruiyeti tartışma konusu olabilir ve bu durum sadece Makedonya ile sınırlı kalmayabilir. Böylelikle gerilim ciddi bir biçimde tırmanmış olur. Arnavutların tüm talepleri anayasaya aykırı olduğu için bu senaryonun tepkilere yol açacak bir provokasyon olduğu ortada” diye konuştu.‘DIŞ DESTEK’ İDDİASI
Zaev’in son yıllarda Makedonya’nın dışında bulunan başbakanlar ve elçiler ile çalıştığı vurgularına dikkat çeken Cilimanov, Zaev’e özellikle sosyal-demokratların iktidarda olduğu ülkelerden dış destek geldiğini öne sürdü.
MAHKEME İPTAL EDEBİLİR
Uzman, Zaev’in Makedonya Cumhuriyeti hükümeti ile ülkedeki Arnavutlar arasında 2001’de imzalanan Ohri barış anlaşmasının dışına çıkabileceği yönündeki açıklamalarının, Arnavutlar tarafından ülkenin federalleşmesi ve bölünmesi olarak yorumlandığını ileri sürdü. Cilimanov, “Netice itibarıyla Zaev, biri Arnavutlar için, diğeri ise kendisini destekleyen Makedonlar için olmak üzere iki kampanya yürüttü” ifadelerini kullandı.
Cilimanov ayrıca Makedonya anayasa mahkemesinin, Cumhurbaşkanının muhalefete hükümeti oluşturma izni vermeme kararını iptal edebileceğini de sözlerine ekledi.
sputnik
görsel:© REUTERS/ Ognen Teofilovski