Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) 16 Nisan referandumunu izlemek üzere görevlendirdiği gözlemci uzmanlar çeşitli illere dağılarak temaslara başladı.
Üye ülkelerde seçimleri izleyen ancak referandum benzeri oylamalar konusunda tereddüt ortaya çıkması üzerine Türkiye bu daveti bir süre geciktirmiş, daha sonra gözlemcileri davet etme kararı vermişti. Ankara’daki geniş bir ekibin dışında 24 AGİT gözlemcisi gittikleri illerde siyasi partiler, siivil toplum örgütleri temsilcileri ve gazeteciler ile görüşerek propagandaların eşit koşullarda yapılıp yapılamadığını ve fikir özgürlüğünün önünde engeller bulunup bulunmadığını araştırıp ara raporlar hazırlıyor.
AGİT daha önce de bazı seçimlerde yaklaşık 100 kadar gözlemci görevlendirmiş, son seçimde ise 33 gözlemci görev yapmıştı.
NASIL GÖZLEMLİYOR
Türkiye’nin kurucu üyeleri arasında yer aldığı AGİT’in Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu, insan hakları ve temel özgürlüklerin mutlak güvence altına alınması, hukukun üstünlüğüne bağlı kalınması, demokratik ilkelerin desteklenmesi konularında katılımcı ülkeleri destekliyor.
Bu kapsamda seçim gözlemciliği de önemli bir yer tutuyor. AGİT gözlemci heyetleri katılımcı ülkelerde seçimlerde temel hakların ne ölçüde korunduğu, eşitlik ve siyasi çoğulculuğun hangi oranda teşvik edildiğini mercek altına alıyor. Gözlemlerini rapora yansıtıp ilgili ülkeye süreçlerin iyileştirilmesine dönük önerilerini iletiyor.