NATO Parlamenterler Asamblesi (PA) Türk Delegasyonu Başkanı, AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak, Bahar Oturumu’nda, mülteci sorunu ve DEAŞ tehdidine karşı Türkiye’nin verdiği mücadele konusunda yetkililere bilgi verdiklerini söyledi.
Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te devam eden NATO PA Bahar Oturumu’nu AA muhabirine değerlendiren Bak, Türkiye’den hafta başından bu yana birçok heyetin Gürcistan’a resmi ziyarette bulunduğunu hatırlatarak, iki ülke arasındaki ilişkilerin olumlu şekilde geliştiğini belirtti.
Bak, NATO PA Tiflis oturumlarında mülteci sorununun ele alındığını ifade ederek, “Buradaki önemli konular, Suriye ve diğer ülkelerden gelen ve Türkiye üzerinden Avrupa‘ya geçmeye çalışan mülteciler başta olmak üzere ülkemizdeki Suriyeli mülteciler konusudur.” dedi.
Bak, toplantıda değerlendirilen bir diğer önemli konunun da DEAŞ tehdidi olduğunu dile getirerek, ABD‘nin Rakka operasyonunda YPG ile iş birliği hususunda, “Bununla ilgili Türkiye’nin yaptığı operasyonu, Fırat Kalkanı’nı ve ilgili durumları anlatıyoruz. Ayrıca tabii ki şu anda tartışılan bir konu, ABD’nin YPG ile yapmayı arzu ettiği Rakka operasyonu var. Tabii bizim bu operasyonda olmayacağımızı ifade ettik.” dedi.
NATO PA Türkiye delegasyonu üye sayısının 12’den 18’e çıkarılması kararını ve bu yönde Türk heyeti olarak gösterilen çabanın son derece başarılı olduğunu anlatan Bak, NATO PA Başkanı Paolo Alli ve diğer ülkelerle konu hakkında görüştüklerini ve onların da desteklerini alarak Tiflis’teki oturumun ilk gününde oylamanın yapıldığını hatırlattı.
Bak, “Artık Türkiye’nin Almanya, Fransa ve İtalya gibi NATO PA’daki temsilci saysı 18’e çıktı ve bu bizim için çok önemli bir kazanç. Tüm heyetimizin, muhalefetin de desteğiyle omuz omuza bu önemli aşamayı da katettik.” ifadesini kullandı.
CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar da NATO PA Bahar Oturumu’nun Tiflis’te düzenlenmesinin NATO’nun Gürcistan’a açık desteğinin göstergesi olduğunu dile getirdi.
Dünya güvenliğinin tesisi ve teröre karşı etkili mücadele için terör örgütlerine silah satılmasına karşı herkesin ortak mücadele vermesi gerektiğini vurgulayan Baydar, “Bu açıdan son komite toplantısında heyetlere iki soru sordum, ‘Bu silahları teröristlere kimler satmakta?’ ve ‘Dünyadaki silah endüstrisiyle terör örgütleri arasında ne gibi ilişki var?’ Bunlar önümüzdeki günlerde değişik raporlarla dile getirilecektir.” diye konuştu.
TBMM Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Başkanı ve NATO PA Türk Grubu Başkanvekili Ahmet Berat Çonkar da oturumlarda yoğun diplomasi yaşandığını aktararak, Türkiye’nin güvenlik vizyonunu Tiflis’teki görüşmelerde aktif şekilde anlattıklarını bildirdi.
Çonkar, “Türkiye’nin doğru şekilde anlaşılması için özellikle çaba gösteriyoruz çünkü bazı dezenformasyon çalışmaları, medyadaki bazı yanlış bilgilendirmeler milletvekililerini de etkileyebiliyor.” dedi.
NATO üyelerinin güvenlik ve savunma konusunda birbirlerine somut dayanışma göstermesi gerektiğinin altını çizen Çonkar, bu ülkelerin kesinlikle terör örgütleri ile iş birliğine girmemesi, özellikle antidemokratik darbeci yapılarla yakınlaşmaması ve bunlara kucak açmaması gerektiğini ifade etti.
Ayrıca Çonkar, güvenlik konusunda tüm ülkelerin birbirlerine destek vermesi gerektiğini vurguladı.
26 Mayıs’ta başlayan NATO PA Bahar Oturumu yarın sona erecek.
gazetevatan