Bakanlar Kurulu sonrası Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş’un açıklamalarından satırbaşları:
“Son zamanlarda Suriye politikasındaki gelişmeler çerçevesinde evet karmaşık bir süreçteyiz. Astana görüşmeleri devam ediyor. Türkiye için de Suriye’de esas olanın siyasi çözümü bir arada bulmak olduğunu belirtmek isteriz. Çatışmaların azalması evet doğrudur. Siyasi bir çözüm bulunmalıdır ve bunun için de Türkiye üzerine düşeni yerine getirmeye devam etmektedir.
Sayın Cumhurbaşkanımızın Brüksel ziyareti ile ile Türkiye AB sürecindeki gerginliklerin geride bıraklıması konusunda her iki tarafta da bir irade olduğu görülmektedir. Biz bundan sonra daha düzgün yürütülmesi ve gerginliğin azaltılması için üzerinde durduğumuz 4-5 maddeyi özellikle belirtmekteyiz.
Fasılların açılması, Vize serbestisi 18 Mart mutabakatı sonucu AB üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmesi diğer önemli hususlardır. Türkiye AB ilişkilerinin geleceğini sadece Türkiye ile AB arasındaki ilişkiler değil AB’nin bundan sonra nasıl gelişeceği de önemlidir.
AB’deki artan ırkçılığın yabancı karşıtlığının AB siyasetdini nasıl etkileyeceği ve göçmen meselesinde nasıl bir noktaya gelineceği ve nasıl bir çözüm bulunacağı da önemlidir. Ciddi sıkıntıların tartışılacağı bir döneme giriyoruz.
Türkiye’nin ekonomik ve mali yapısı masaya yatırıldı. Önümüzdeki dönemde Türkiye ve dünya ekonomisini yakından ilgilendirecek gelişmeler üzerinde duruldu. Gerekli bütün tedbirlerin aynı kararlılıkla sürdürülmesi konusunda mutabık kalındı. Türkiye ekonomisinin güçlendirilmesi için de atılması gereken adımların tutarlılıkla atılması konusu da gündeme gelmiş oldu.
“İNCİRLİK TÜRK ÜSSÜDÜR”
Bu görüşmelerin yapılmış olması olumlu bir adımdır. Son zamanlarda özellikle referandum sürecinde yaşanan gerginliğin geride kalması önemli bir noktadır. Almanya’nın bu hamlesi başlı başına bir adımdır. Bu süreçte Dışişleri Bakanımız mevkidaşına gerekli hassasiyetimizi hatırlatmıştır. Türkiye düşmanı terör örgütlerine karşı Almanya’da hassas olunması konusu bir kez daha gündeme gelmiştir. Ayrıca Türk vatandaşlarına Almanya’nın bazı yerlerinde yapılan baskıların da kabul edilemez olduğu ifade edilmiştir. Orada yaşayan insanlarımız Almanya’nın bir parçasıdır. Türkiye’deki Almanya’nın askeri varlığı ise İncirlik üssü Türk üssüdür, Konya’daki üs ise NATO üssüdür.
Biz İncirlik Üssü’nün Alman ziyaretçiler için şimdilik uygun olmadığını, NATO’yu ziyaret edecek isimlerin ise Türkiye’ye karşı eylem yapan vekillerden oluşmaması özellikle belirtilmiştir. Bu gelişmeden sonra biz de bunu olumlu bir adım görerek daha ileri adımlar atılmasını temin etmeye çalışacağız.”
KATAR KRİZİ
Katar krizi ile ilgili: “Ortadoğu’da birçok ülkede işgallerin olduğu bir Ortadoğu yeni bir krizi kaldıracak durumda değildir. Türkiye olarak Katar ile de işbirliği içinde bir çözüm bulunması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Kurtulmuş, Katar gerilimi için Cumburbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “devreye girdiğini” söylerken “Cumhurbaşkanımız çok sayıda telefon görüşmesi yaptı” dedi ve konunun diplomasi ile çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.
KABİNE REVİZYONU
Kurtulmuş, kabine revizyonu konusunda, “Her hükümetin bir hedefi var, gitmek istediği bir istikamet var, hükümet programı var. Bu hükümet programı çerçevesinde, şöyle değil de böyle olsun diye karar verilirse bu yapılır. Bunun üzerine konuşmaya hakikaten gerek yok, Türkiye’nin gündemini de meşgul etmemize gerek yok.” değerlendirmesinde bulundu.
cumhuriyet