anadoluverumelimedya.com

80 kuruşluk destek pamuk üreticisini üzdü

Manisa’da pamuk üretimine yönelen çiftçiyi, devletin açıkladığı prim destek miktarı üzdü. TARİŞ Pamuk Kooperatifi Başkanı Cemal İnceler, kilogram başına 1 lira beklerken, desteğin 75 kuruştan 80 kuruşa çıkarıldığını belirterek, “Hiç yoktan iyidir ama biz 1 lira olmasını bekliyorduk” dedi.

Reklam alanı

Çiftçinin mısırda ve pamukta merakla beklediği destek miktarı açıklandı. Pamukta geçen yıl 75 kuruş olan prim desteği 80 kuruşa, mısırda da kilogram başına 2 kuruş olan prim desteği 3 kuruşa çıkarıldı. Pamuk üretimine yönelen Manisa çiftçisi, pamuktaki prim tutarından memnun olmadı.

‘BEKLENTİMİZ 1 LİRAYDI’

TARİŞ Pamuk Kooperatifi Başkanı Cemal İnceler, “Artırdık demek adına artırılmış. Bir parmak bal çalındı. 75 kuruştan 80 kuruşa çıkması beklenen bir şey değil. Hiç yoktan iyidir ama biz 1 lira olmasını istiyorduk. Açıklanan desteğin hemen ödenmesini bekliyoruz” dedi. Borsadaki pamuk fiyatlarının düşmemesinin önemli olduğunu kaydeden İnceler, “Hasat zamanı ithalat yapar fiyatı düşürürlerse kötü olur. Bizim şuan beklentimiz var. Bu beklentiden dolayı üretim arttı. Şuanda ekimler bitti, çapa yapılıyor. Hasat ekim ayında yapılacak” diye konuştu.

MAZOT GÜBRE DESTEĞİ SEVİNDİRDİ

Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire de, desteklerin yeterli olmadığından yakındı. Kaçire, “İlk önce elimizdekini alıyorlar, sonra az az yeniden veriyorlar. 2 yıl önce mısırdaki destek miktarı 4 kuruştu, bunu 2 kuruş yapmışlardı. Şimdi de 3 kuruş oldu. Çok sevindirici bir durum değil. Masrafları karşılaması çok zor. Mısırda verim her yıl düşüyor” dedi.

Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire

Pamuktaki mazot desteğinin dekar başına 40 lira olduğunu belirten Kaçire, “Pamukta mazot gübre desteği dekar başına 40 lira olarak açıklandı. Bu mısırda da dekar başına 21 lira. Bu rakamlar bizim için sevindirici. Bu destekler yılbaşına doğru yatar” diye konuştu.

DÜNYA ÜRETİMİNDE ALTINCIYIZ
Türkiye pamuk üretiminde beşer yıllık dilimler dikkate alındığında, sürekli bir artış trendi göze çarpıyor. Şu anda dünya üretim sıralamasında Türkiye 6. sırada yer alıyor. Tarım sektöründe önemli bir kesim geçimini pamuktan sağlarken pamuğa dayalı sektörler olan dokuma, iplik ve yağ sanayilerinde hammadde kaynağı durumunda. Pamuk; tarımı ve sanayisi ile geniş bir iş alanı sağlarken lifi ile tekstil sanayisine, çiğiti ile yağ sanayisine, küspesi ile hayvancılık sektörüne, ihracatı ile dış ticaretimize katkı sağlayan endüstriyel bir ürün.
sözcü
About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.