anadoluverumelimedya.com

Aşırı neme önlem şart

MÜJDE OKTAY /AYDINLIK

Reklam alanı

Havada bulunması gereken yüzde 40 ile yüzde 60 oranındaki nemin, yaz mevsiminde yüzde 90’lara çıkmasıyla birlikte hissedilen sıcaklığın miktarı artıyor. Yüksek nem oranı insanlar üzerinde özellikle kalp damar ve solunum sistemi başta olmak üzere psikolojik olarak da olumsuz etkiler yaratabiliyor. Prof. Dr. Bekir Sami Uyanık, sıcaklığın giderek artacağı şu günlerde çok dikkatli olunması gerektiğini söyleyerek önemli uyarılarda bulundu. Yüksek nem oranının, dikkat edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açacağını belirten Uyanık, “Nem oranı yükseldiğinde, hissedilen sıcaklık oranı da artıyor. Yüksek nemin olduğu havalarda, ciltte buharlaşma yavaşladığından, vücut yeteri kadar soğuyamamakla birlikte kişi nefes almakta zorlanır bunalmaya başlar. Özellikle kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile çocuklar ve yaşlıların, sıcak hava ve nemin olumsuz etkilerinden korunmak için

diğer kişilere oranla daha fazla önlem almaları gerekiyor” dedi.

BELİRTİLERİN FARKINDA OLUN

Prof. Dr. Uyanık, sıcağın ve yüksek nemle birlikte görülen başlıca belirtilerin farkında olunması gerektiğini söyleyerek şöyle devam etti: “Sıcak hava yüksek nemle birleştiği zaman pek çok sağlık sorununa ve sıcak çarpmalarına yol açıyor. Derinden ve zonklama tarzı baş ağrısı, baş dönmesi, boğazda aşırı kuruma, yutkunma zorluğu, bulantı, başta bacaklar olmak üzere bütün vücutta halsizlik, gözlerde bulanıklık ile kendini gösteren sıcak çarpması ortaya çıkabiliyor. Yeterli sıvı alınamayışı ve terleme sonucu, vücuttan tuz ve su kaybı ile halsizlik ve aşırı yorgunluk, tansiyon düşmesi, göğüste ağrı, çarpıntı, kalpte ritim bozuklukları da görülebilmektedir. Aşırı sıcaklıklar en çok kalp damar sistemi sorunu olanları, sıvı kaybı

problemi yaşayanları, kilolu ve aşırı zayıf bireyleri olumsuz etkiler. Geçmeyen sürekli baş ağrısı, çift görme, sık kusma ve bulantı gibi belirtiler görüldüğünde derhal bir hekime başvurulmalı.’’

 

 

Prof. Dr. Uyanık, sıcaklığın ve nem oranının giderek artacağı bugünlerde sağlık sorunları yaşamamak için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

-Havanın en sıcak olduğu durumlarda ve özellikle güneş ışığının daha dik açılarla geldiği 11.00-15.00 saatleri arasında doğrudan güneş altında kalmaktan kaçınılmalı. Güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde, özellikle kalp damar, beyin ve ciltte ilgili rahatsızlıklar sık görülür. Tansiyon ve kalp hastası, diyabet ve kilo fazlası olanlar mümkünse öğle saatlerinde dışarıda olmamalı.

– Kıyafetlerin sağlıklı olmasına, terleme yapmayacak veya teri emecek pamuklu ve açık renkli, rahat olmasına özen gösterilmeli, sentetik (naylon) oranı yüksek gömlek, pantolon, çorap, iç çamaşırından kaçınılmalı.

– Aşırı sıcaklarla birlikte uyku düzenin de bozulmaması için yatağa girmeden önce ılık suyla duş alınmalı.

– Klimalara dikkat etmek, tam başımıza soğuk havanın gelmemesi için, havalandırma panelinin yönünü çevirmek, gerekirse kapatmak gerekir. Klimaların derecesi iyi ayarlanmalı, klimalar açık şekilde uyumamaya özen gösterilmeli.

-Çok uzun süren ağır spordan kaçınılmalı. Spor için mümkünse akşam saatleri tercih edilmeli.

-Terleme ile sıvı kaybını telafi için, çay, su, soda, ayran gibi şekersiz ve asitsiz içecekler tercih edilmeli. Nemin yarattığı bunaltı hissi ancak bol su içmeyle minimum düzeye düşürülebilir. Günde 3 litre su tüketilmelidir.

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.