BirGün / Ankara
Bilkent Şehir Hastanesi’ne ulaşım sağlanması gerekçesiyle ODTÜ arazisinde ağaç katliamına yol açan çalışmalara ilişkin ODTÜ Mezunları Derneği 17 Eylül’de “Mezun Forumu” düzenleyecek. ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Tesisleri’nde düzenlenecek forumda 9 Eylül gecesi yaşananlar, çalışmaların yarattığı tahribatın boyutları ve buna karşın neler yapılabileceği konuşulacak. ODTÜ Mezunları Derneği’nden yapılan açıklamada, bir gecede 12 bini aşkın ağacın katledildiği vurgulanarak, “Bu yalnızca ODTÜ’ye değil tüm Ankara’ya saldırıdır” ifadelerine yer verildi.
ODTÜ Mezunları Derneği’nin açıklamasında, yapımına başlanan yolun Bilkent Şehir Hastanesi’ne ulaşıma doğrudan bir katkısı olmadığının altı çizilerek, “Yol, İncek bölgesinde yapılan lüks konutlara çıkmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
2013 yılında tartışmalı biçimde hayata geçirilen 1071 Malazgirt Bulvarı’nın neden olduğu ağaç katliamının da hatırlatıldığı açıklama şöyle sürdü:
“ODTÜ Mezunları Derneği Yönetim Kurulu göreve başladığı günden bu yana arazi bütünlüğünün önemine dikkati çekmiştir. Beklenen yol projesi ile ilgili neler yapılması gerektiğini tartışmıştır. 2013 yılında yapılan hataların tekrarlanmaması için olağanüstü çaba harcanmış, ne yazık ki bu çabalar zaman zaman anlaşılmamış ya da yanlış anlaşılmıştır. ODTÜ ormanlarına yapılan saldırı, özerk ve demokratik üniversite anlayışından taviz vermeyen üniversitemize saldırının yanında tüm Ankara’ya yapılan bir saldırıdır.”
Hukuki gereklilikler yerine getirildi mi?
Protokolün içeriği konusunda ODTÜ Rektörlüğü ve Büyükşehir Belediyesi ile Ankara Valiliği’nin açıklamaları dışında bir bilgileri olmadığını vurgulayan ODTÜ Mezunları, üniversite yönetiminden protokolü talep ettiklerini hatırlatarak, “Arazide yapılan herhangi bir etüt çalışması ne basına yansımış ne de konu ile ilgili ODTÜ Bileşenlerine bilgi verilmiştir. Hukuki gerekliliklerin yerine getirildiğine dair de elimizde herhangi bir bilgi bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.
“Katledilen ağaç sayısı 12 bini aştı”
Bir gecede katledilen ağaç sayısının 12 bini aştığı bilgisinin paylaşıldığı ODTÜ Mezunları’nın açıklamasında, Büyükşehir Belediyesi’nin, “Eymir’in rekreasyonu için ODTÜ’yle birlikte çalışacağız” ifadeleri hatırlatılarak, “Bu ifadelerin ne anlama geldiğinizi hepimiz az ya da çok tahmin edebiliriz. Bu sürecin varacağı nokta bizim ne kadar bir arada durabileceğimize bağlıdır” denildi.
“Bozulan orman alanı 90 hektar”
ODTÜ Mezunları Derneği’nden yapılan açıklamada, ODTÜ Bileşenleri ile Kırsal Çevre Derneği tarafından yapılan arazi incelemesinde, kamuoyuna yansıtılandan çok daha vahim bir tabloyla karşı karşıya kalındığının ortaya çıktığı belirtilerek, heyetin ön raporundaki bulgular şöyle kaydedildi:
“Açılan yol genişliği 38 metre değil, 90-100 metre genişliğinde.
.ODTÜ ormanı bölünmüş, 270 metre orman bandı orman ekosisteminin dışına çıkartılmış.
.Toplam orman talanı 45 hektar, bütünlüğü bozulan orman alanı ise en az 90 hektar.
.Ormanda kamyonların geçişi için fazladan servis yollarının açıldığı tespit edilmiştir.
.İlgili kurumların hepsinin görevlerini yerine getirmediği görülmektedir.”
birgün