HÜSEYİN ŞİMŞEK / Birgün
AKP ve MHP’li milletvekillerinin oyları ile kabul edilen tartışmalı TBMM İçtüzük değişikliğinin ardından 27 Temmuz Perşembe günü tatile giren Meclis, 1 Ekim’de yeniden açılıyor.
Eş genel başkanları dahil 10 milletvekili cezaevinde olan, belediyelerine kayyım atanan, il ve ilçe yöneticileri ile genel merkez yöneticileri tutuklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) yeni dönemde ‘Meclis’in yitirilmeye çalışılan işlevlerini yeniden kazandırmak için’ çalışmalarını sürdürmeyi planlıyor.
“Türkiye’nin içerisinden geçtiği sancılı süreçte yeni bir çıkış yaratmak amacıyla” temmuz ayında dokuz maddeden oluşan ve “Demokrasi Mücadelesi Deklarasyonu” olarak tanımlanan bir eylem planı ile en az 120 merkezde halkla buluşma ve miting düzenleme kararı alan, bu kapsamda çeşitli buluşmalar da düzenleyen HDP, önümüzdeki döneme de bu deklarasyon ışığında çalışmalarını sürdürecek. Milletvekillerinin tutukluluğuna itiraz eden ve Anayasa Mahkemesi’nden çıkacak sonucu bekleyen HDP, yeni yasama yılı ile birlikte her perşembe, “başvurularının karara bağlanması” talebiyle yüksek mahkeme önünde olmayı da sürdürecek.
‘Halkın iradesi hapsediliyor’
HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, partisinin 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama dönemi çalışmalarına ilişkin hedeflerini BirGün’e anlattı.
Meclis’in özellikle 27 Temmuz’da kabul edilen yeni İçtüzük değişikliği ile işlevini kaybetmeye doğru yol aldığına dikkati çeken HDP Grup Başkanvekili Yıldırım, “Hükümetin müdahaleleriyle işlevi yitirilmeye çalışılan Meclis’e gerçekten milletin iradesi olma işlevini kazandırmaya çalışılacağız” dedi.
Siyasi iktidar eliyle millet iradesinin tecelli ettiği yer olmaktan çıkartılan bir Meclis ile karşı karşıya olduklarına dikkat çeken Yıldırım, “1 Ekim’den itibaren dışarıdaki milletvekillerimiz ile Meclis’te yurttaşlarımızın haklarını talep edeceğiz. Halkın iradesi hapsediliyor. Bu iradenin hapsedilmesine karşı mücadele edeceğiz” dedi.
İçtüzük mücadelesi
Mücadelelerinin halk iradesinin hapsedilmesine karşı edilecek mücadele ile sınırlı kalmayacağının altını çizen Yıldırım, “İçtüzüğün derdest edilmiş olmasına karşı, milletvekillerinin artık ‘hangi söylem kalıpları içerisinde konuşması gerektiği dayatması’na karşı, TBMM’nin yasama organı hüviyetini yitirmiş olmasına karşı mücadele edeceğiz” diye konuştu.
Halk buluşmaları sürecek
TBMM’de yapacakları çalışmalarla “Meclis‘in, Meclis olması kimliğinin yeniden kazandırılmaya çalışılacağı”nı da sözlerine ekleyen HDP Grup Başkanvekili Yıldırım, şöyle konuştu:
“Meclis’e gerçek kimliğini kazandırmak için 20 Temmuz’da başlatmış olduğumuz ‘siyaseti yalnızca parlamento ile sınırlandırmama’ çalışmalarımız sürecek. Halkla buluşmamız ve halkın iradesinin Meclis’e yansıması engelleniyorsa biz halkın ayağına giderek onların iradesini temsil etme girişiminde olacağız. Bu kapsamda düzenleyeceğimiz mitingler ve toplantılar, bunun sağlanmasına yönelik olacaktır. Ayrıca milletvekillerimizin tutukluluğuna itirazımızın da bir an önce kararı bağlanması ve AYM tarafından sonucun açıklanmasını bekliyoruz.”