Meral Akşener, İYİ Partiye yapılan NATO‘ya bağlılık eleştirilerine yanıt verdi.
Yeni bir tartışmanın da fitilini ateşledi. “Bizim tavrımız net, NATO’nun yanındayız.” dedi, Akşener. “Türkiye‘de NATO’dan çıkalım diyen parti var mı?” diye de sordu.
Akeşner’in bu çıkışı “Türkiye’deki siyasi partiler NATO’ya nasıl bakıyor?” sorusunu akıllara getirdi.
Türkiye’yi 15 yıldır yöneten AKP‘nin programında NATO’ya özel bir yer ayrılmış. AKP ,Türkiye’nin NATO’da devam etmesini, ve Avrupa’yı kapsayan yeni itifakların da geliştirilmesini savunuyor.
Ana muhalefet partisi CHP de NATO ile tam uyumu savunuyor. NATO’nun genişlemesini isteyen CHP, ittifaka yeni üyelerinin katılmasını ve NATO’nun etkinliğinin daha da artırılmasını destekliyor.
MHP’nin programında açıktan bir NATO ifadesi yer almıyor. NATO’yu kontrol eden Amerika içinse MHP, ilişkilerin karşılıklı çıkar temelinde sürdürülmesini savunuyor.
Emperyalist NATO’nun faaliyetlerine tepki göstermeyen bir diğer parti de HDP. PKK‘nın siyasi uzantısı olan HDP programında, Türkiye’nin ABD ve NATO ile birlikte hareket etmesini destekliyor.
Saadet Partisi, NATO’nun bölücü faaliyetlerine karşı çıkan ender partilerden biri. NATO’nun Irak işgaline tepki gösteren Saadet Partisi, İran ve bölge ülkelerine karşı saldırgan tutumlara da tepki gösteriyor. Parti ayrıca yeni bir savunma paktı kurulmasını istiyor.
Vatan Partisi adı geçen partiler arasında programına “NATO’dan çıkalım” ibaresini yazan tek parti. NATO’nun emperyalist politikalarına karşı her zeminde tepki gösteren Vatan Partisi, NATO’yu kontrol eden Amerikan emperyalizmine de sert karşı duruşuyla biliniyor.
Vatan Partisi’nin NATO’ya karşı önerdiği alternatif güvenlik modeli bölge ülkeleriyle ittifaka dayanıyor. “Batı Asya Birliği” projesini parti programına da yazan Vatan Partisi, emperyalist Atlantik politikalarının karşısında Avrasya’nın birliğini ve bütünlüğünü destekliyor.
ulusal.com.tr