Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki gerilimin faturası çıkmaya başladı. AB, 2018 bütçesinde Türkiye’ye için öngörülen fonda 105 milyon Avro’luk kesinti kararı aldı. Karara gerekçe olarak “Türkiye’nin Avrupa standartlarından sapmasını” gösterdi. Böylece AB, ilk kez “siyasi” gerekçeyle Türkiye fonunda kesintiye gitti. Kesintilerin kısaca IPA II adı verilen Katılım Öncesi Mali Yardım aracı üzerinden yapılması bekleniyor.
AB’ye üye ülkelerin maliye bakanları, ülkelere ayrılacak 2018 yılının bütçesini görüşmek ve AP’yle gerçekleştirilecek arabuluculuk görüşmelerine hazırlanmak için önceki gün toplandı. Yaklaşık 16 saat süren toplantı öncesinde çıkan haberlerde, Türkiye için beklenen kesinti miktarı 67 milyar Avro ile 80 milyar Avro arasındaydı ancak belirlenen rakam 105 milyon Avro oldu. Müzakerelere, Türkiye’ye yönelik bütçe kesintisinde ısrarcı olan ve AB bütçesi konusunda mutlak yetkiye sahip olan AP yetkilileri de katıldı.
70 milyon Avro rezerv
AP bütçe raportörü Siegfried Mureşan, müzakereler sonrası yaptığı açıklamada, kesintiye gerekçe olarak “Türkiye’nin Avrupa standartlarından sapmasını” gösterdi. Mureşan, buna ek olarak, Türkiye için 70 milyon avro tutarında bir rezervin muhafaza edileceğini, bu fonun “Türkiye’nin demokratik satandartlar, insan hakları, ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü alanlarında Avrupa standartlarına yakınlaşması durumunda kullanılacağını” belirtti.
AB maliye bakanları tarafından dün sabaha karşı alınan kararın AP tarafından da onaylanması gerekiyor. AP, konuyu 30 Kasım’da düzenleyeceği genel kurul oturumunda ele alacak. AP içindeki tüm siyasi gruplar Türkiye’ye aktarılan fonlarda kesintiye gidilmesini desteklediğinden kararda değişiklik beklenmiyor.
Türkiye’ye AB fonlarının kesilmesi önerisi ilk olarak Almanya tarafından gündeme getirilmiş, ekim ayında AB liderler zirvesinde ilke olarak benimsenmişti. AP de 25 Ekim’de oy çoğunluğuyla kabul ettiği bir kararda 80 milyon Avro tutarında kesinti önerisinde bulunmuştu.
cumhuriyet