anadoluverumelimedya.com

‘Yetkimiz elimizden alınmak isteniyor’

HÜSEYİN ŞİMŞEK / Birgün

Reklam alanı

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından düzenlenen TMMOB 11’inci Enerji Sempozyumu Adana’da başladı. Üç gün sürecek sempozyumda Türkiye’de ve dünyada enerjinin geleceği masaya yatırılacak. Enerji Sempozyumu’nun açılışında konuşan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, doğanın ve doğal kaynakların insan ihtiyaçları doğrultusunda dönüştürülmesi çabasının mühendis, mimar ve şehir plancılarının mesleki faaliyetlerinin ortak unsuru olduğunu dile getirdi.

Koramaz, “Enerjiye ihtiyacımız bu kadar büyükken enerji kaynaklarına ulaşma imkanımızın bu denli sınırlı olduğu bir dünyada enerji politikalarının önemi çok daha artıyor. TMMOB olarak yıllardır enerjinin tüm yurttaşlarımız için ihtiyacı kadar, kaliteli, sürekli, düşük maliyetli ve sürdürülebilir biçimde sağlanabileceği politikanın oluşturulması için çaba harcıyoruz” dedi. TMMOB ve bağlı odaların mesleki ve teknik bilgisini toplumdan yana kullandığı için iktidarın ve yandaşlarının saldırısına uğradığına dikkat çeken Koramaz, şunları söyledi: “Kuruluş yasamız değiştirilmeye, mesleki denetim yetkilerimiz elimizden alınmaya, açıklamalarımız değersizleştirilmeye çalışılıyor. Yandaş gazetelerde hakkımızda her gün ayrı bir yalan haber yayınlanıyor. Cumhurbaşkanı adımızı dilinden düşürmüyor. Buna rağmen bizler bugüne kadar susmadık ve bundan sonra da susmayacağız.”

EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Önder ise enerjideki “serbestleşme politikası”na değindi. Enerji alanında 20 yıldır serbestleşme politikalarının uygulandığını ifade eden Önder, “Bu süreç pek çok riski de beraberinde getirdi. Riskin temelinde plansız yatırım, bakımsız bırakılan iletim hatları, kar güdüsünün temel olduğu piyasanın yarattığı açmazlar yatmaktadır” diye konuştu.

‘Enerjinin geleceği’
Sempozyumda ilk günün özel oturumunda gazeteci Murat Yetkin “Petrol çağı biterken uluslararası siyaset” konulu bir sunum yaptı. Yetkin’in sunumunun ardından EMO Adana Şube Başkanı Mehmet Mak’ın moderatörlüğünde, “Enerji, çevre ve toplum” başlıklı oturuma geçildi. Bu oturumda Avukat Deniz Bayram, gazetemiz yazarı Özgür Gürbüz, Prof. Dr. Ali Kocabaş ve Dr. Sedat Çal “Enerji projelerinde çevre sorunsalının kamu hukukundaki görünümü” konularında konuştu. İlk gün oturumlarının sonuncusunda, “Enerjide planlama, uygulama ve sonuçları” tartışıldı. Başkanlığını Prof. Dr. Bilsay Kuruç’un yaptığı oturumda BirGün Gazetesi yazarı Kemal Ulusaler, Makine Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Üyesi Orhan Aytaç, Makine Mühendisleri Odası’ndan Oğuz Türkyılmaz ve Dr. Serdar Şahinkaya konuşmacı olarak yer aldı.

 

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.