ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı ve Rusya ve Çin’in hedef alındığı Ulusal Güvenlik Strateji belgesine iki ülkeden yanıt geldi.
Trump’ın açıkladığı 68 sayfalık “Ulusal Güvenlik Strateji” belgesinde Rusya ve Çin için “ABD değerlerine meydan okuyan rakipler” ifadeleri yer aldı.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın ABD için tehdit oluşturduğunu kabul edemeyeceklerini belirtti.
PESKOV: ABD TEK KUTUPLU DÜNYADAN VAZGEÇEMİYOR
Basının sorularını yanıtlayan Peskov, Kremlin’in Rusya’nın tehdit olarak görülmesini kabul edemeyeceğini belirterek, “Strateji belgesinde ülkemizin adının geçtiği bölümler, bu belgenin imparatorluk niteliklerine sahip olduğunu, tek kutuplu dünya düzeninden vazgeçme konusundaki isteksizliği ve çok kutuplu dünyanın kabul edilmediğini gösteriyor” dedi.
Bununla birlikte strateji belgesinde olumlu noktalar bulunduğunu da kaydeden Peskov, özellikle Washington yönetiminin, ABD halkının çıkarlarıyla örtüşen alanlarda Rusya ile işbirliğine hazır olmasının bunlardan biri olduğunu söyledi.
BAZI İŞBİRLİĞİ ÖRNEKLERİ VAR
Sputnik’in aktardığına göre, “Bu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yaklaşımıyla tamamen örtüşüyor. Zira Moskova da, bizim çıkarımıza olan alanlarda Washington ile işbirliği arayışı içinde” diye devam Peskov, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA) St. Petersburg’da gerçekleştirilmesi plan terör saldırısını önleyen istihbarat paylaşımını bu tür işbirliğinin ideal örneği olarak gösterdi.
Strateji belgesinde Rusya ve Çin’i ‘rakip kuvvetler’ olarak tanımlayan Trump, “ABD etkisine, değerlerine ve zenginliğine meydan okuyan rakiplerimizle, ki bunlar Rusya ve Çin, karşı karşıyayız. Onlarla ve diğer ülkelerle büyük ortaklıklar kurmaya çalışacağız, ancak ulusal çıkarımızı koruyan bir şekilde” demiş ve Rusya’nın ABD’ye istihbarat paylaşımından dolayı teşekkür etmesini örnek göstermişti.
PEKİN: ARTIK ÇİN’İN YÜKSELİŞİNİ KABUL EDİN
ABD’nin yeni Ulusal Güvenlik Stratejisi’ne bir yanıt da Çin’den geldi. Pekin, Trump’a “Artık Çin’in yükselişini kabullenin” diye seslendi.
Çin’in resmi haber ajansı Şinhua’da Trump’ın açıkladığı belgenin, Trump’ın yönetimindeki ‘sertlik yanlılarının zaferi’ olduğu belirtildi. Yeni stratejinin, ABD ile Çin’in ekonomik ilişkilerinin daha fazla baskı ve meydan okumayla karşılaşmasına yol açacağı dile getirildi.
Çin’in Washington Büyükelçiliği de ABD yönetimine eskimiş düşünce biçimlerinden vazgeçme çağrısı yaparak şu ifadeleri kullandı: ”Kendi ulusal çıkarlarınızı başka ülkelerin çıkarlarından ve uluslararası topluluğun ortak çıkarlarından üstün tutmanız bencilliktir. Bu ABD’yi izolasyonizme götürür. Çin tarafı ABD dahil dünyanın tüm ülkeleriyle karşılıklı saygı temelinde barışçı biçimde birlikte yaşama istiyor. ABD de Çin’in gelişmesini, kalkınmasını kabul edip kendini buna uyarlamalı.”
‘ABD’NİN ÇİN’İ DİZGİNLEMESİ İMKANSIZ’
Çin Komünist Partisi’nin yayın organlarından The Global Times da belgenin Washington’ın ‘Çin’in yükselişini bir gerçeklik olarak kabul etmekteki isteksizliğini’ yansıttığını belirtip ”Çin’in devasa boyutu ve gücü düşünüldüğünde ABD’nin Çin’i dizginlemesi imkansızdır. Washington’ın endişeninin temelinde yatan sebep, Çin’in büyümeye, nüfuzunu yaymaya her halükarda devam etmesidir” ifadelerine yer verdi.
aydınlık