OHAL KHK’si ile savunma sanayinin patronu Saray oldu. Savunma Sanayii Müsteşarlığı Cumhurbaşkanlığı’na bağlanırken, savunma sanayiine yön veren, büyük savunma alımlarına karar veren Savunma Sanayii İcra Komitesi’nin de Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanması sağlandı. Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı’na Cumhurbaşkanı başkanlığındaki Mütevelli Heyeti’nin yön vermesi sağlanarak, vakfın bağlı ortakları olan ASELSAN, ROKETSAN gibi büyük savunma sanayii kuruluşları Saray’a bağlandı. Başkanlık sisteminin önemli unsurlarından biri olan bakan yardımcıları ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önem verdiği muhtarlara silah taşıma yetkisi verildi. Dün yayımlanan KHK’lerin ayrıntıları şöyle:
2756 ihraç, 115 iade: 2 bin 756 kamu görevlisi ihraç edildi. 115 kişi eski görevlerine iade edildi. Son KHK’nin ihraç birincisi 392 kişi ile Milli Eğitim Bakanlığı oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan da 341 kişi ihraç edildi. Daha önce emekliye ayrılan 22 TSK personelinin rütbesi söküldü.
105 hocaya ihraç: Üniversitelerde görevli 105 öğretim üyesi ile 50 idari personel ihraç edildi. ODTÜ Eğitim Bilimleri Fakültesi’nde araştırma görevlisi İbrahim Bilim de ihraç edilenler arasında yer alırken, daha önce İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden ihraç edilen Doçent Burcu Kalkan Oğuztürk iade edildi.
Referansları kim?: 22 adli yargı hâkim adayı da ihraç edildi. Son dönemde kuruma alınan hâkim adaylarının ihracı, kuruma alım sırasında ihmali olanları ve referanslarının kim olduğu sorusunu da gündeme getirdi.
Özakça’nın hocasına da ihraç: OHAL KHK’si ile ihraç edildikten sonra işine geri dönmek için açlık grevi başlatan, bu sırada tutuklanan, daha sonra hakkındaki tüm suçlamalardan beraat eden öğretmen Semih Özakça’nın Sinop Eğitim Fakültesi’nden hocası Yrd. Doç. Dr. İrfan Mukul da dünkü KHK’nin ihraç listesinde yer aldı. Mukul, Özakça’yı ziyaret etmesinin hemen ardından açığa alınmıştı.
Yine barış imzacıları: Dicle Üniversitesi’nde barış bildirisi imzacısı akademisyenler Prof. Erhan Ünlü, Doç. Hatice Yüksel, Yard. Doç. Romedi Çelik, Yard. Doç. Cihat Hamidi ve araştırma görevlileri Aslı Aydemir, Burak Gül, Düzgün Uğur, Eda Aslı Şeran ile Hümeyra Yılmaz ihraç edildi. Böylece bildiride imzası bulunup ihraç edilen akademisyenlerin sayısı 378’e yükseldi.
Musa Anter’in oğlu da ihraç: Batman Belediyesi’nden 17 kişi ihraç edildi. İhraç edilenler arasında 1992 yılında faili meçhul cinayetle öldürülen Musa Anter’in oğlu Dicle Anter de yer aldı.
Eski valiye de ihraç: Burdur eski Valisi Hasan Kürklü, KHK ile kamu görevinden ihraç edildi. Burdur Valiliğinde 2014- 16 yılları arasında görev yaptıktan sonra 2016 yılındaki kararnameyle Merkez Valiliği görevine atanan Kürklü, İçişleri Bakanlığı’nın yürüttüğü FETÖ soruşturması kapsamında açığa alınmış ve 10 Ekim’de tutuklanmıştı.
İki yerel gazete kapatıldı: 7 dernek, 7 vakıf, Isparta’da yerel yayın yapan Akdeniz ve Çınaraltı gazeteleri ile 1 sağlık kuruluşu kapatıldı. Daha önce kapatılan Türk Genç İşadamları Vakfı tekrar açıldı. ABD, Almanya ve İngiltere’de öğrenim gören 6 öğrencinin ilişiği kesildi.
637 asker, 360 jandarma ihraç: Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 155, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 155, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan ise 327 personel ihraç edildi. Jandarma Genel Komutanlığı’ndan 360 personel ihraç edildi, 7 personel komutanlık emrine iade edildi. Kara ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarından daha önce ihraç edilen birer personel de iade edildi.
Savunma Sanayii Saray’da: Daha önce Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet yürüten Savunma Sanayii Müsteşarlığı Cumhurbaşkanlığı’na bağlandı. Daha önce Başbakan tarafından toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi’nin ise Cumhurbaşkanlığı başkanlığında oluşması sağlandı. Komite toplantılarının gündeminin de Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmesi kararlaştırıldı.
Savunma sanayii şirketleri de Saray’da: Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı da Cumhurbaşkanlığı’na bağlandı. KHK ile vakıfta mütevelli heyeti oluşturuldu. Heyetin başkanı da Cumhurbaşkanı oldu. Böylece vakfın bağlı ortağı olarak görünen büyük savunma şirketleri ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN. TUSAŞ, İŞPİR ve ASPİLSAN da Saray’ın yönetimine verilmiş oldu. Mİ T’çilere
istifa kolaylığı: MİT mensuplarının yazılı müracaatın ardından istifa edebilmeleri sağlandı. İstifa etmek isteyen MİT personeli hakkında, kendisinde bulunan bilgi, belge ve kayıtlar; yürüttüğü faaliyetler, takip ettiği iş ve işlemler ile kullanımında bulunan kaynaklara ilişkin teşkilat tarafından rapor hazırlanacak. İstifa işlemi bu rapor doğrultusunda başlatılacak.
Askeri fabrika ve tersane için şirket: 50 milyon TL kuruluş sermayeli Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketi kuruldu. Şirkete, askeri amaçlarla imalat, tasarım, araştırma- geliştirme, tesisler inşa etme, ticari faaliyette bulunma görevleri verildi. Şirket, Ticaret Kanunu’ndaki denetim hükümlerinden ve Kamu İhale Yasası’ndan muaf tutuldu.
Bakan yardımcılarına silah: Başkanlık sisteminde bakanlık müsteşarlıklarının kaldırılması ile daha da geniş yetkilerle donatılacak bakan yardımcılarına, uygulanma başlamadan silah taşıma yetkisi verildi. TSK’deki uzman erbaşlara da beylik silahı edinme hakkı sağlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ayda bir Saray’da ağırladığı, başkanlık sistemi içinde önem verdiği muhtarlara görev süreleri içinde silah taşıma yetkisi verildi. En az bir dönem görev yapan belediye başkanlarına da silah taşıma yetkisi verildi.
Danıştay kararı KHK ile delindi: Danıştay, ilahiyat fakültesinden mezun olanların Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olarak atanabilmesine ilişkin düzenlemeyi iptal etmişti. KHK ile iptal kararından önce, ilahiyat fakültelerinden mezun olup Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliğine atananların, öğretmenliğe devam etmeleri sağlandı.
Uluslararası özel okullar: Bu kurumlara devam ederken Türk vatandaşlığını kazananlar, bulunduğu öğretim kademesinin sonuna kadar aynı kurumda veya aynı programı uygulayan başka bir milletlerarası özel öğretim kurumunda öğrenimlerine devam edebilecek.
Ziyaretçilere de karavana: Yemin, temsili askerlik ve mezuniyet törenlerine gelen ziyaretçiler de askeri kurumlarda karavanadan yemek yiyebilecek. Genelkurmay Adli Müşaviri’nin adı değişiyor: Genelkurmay Adli Müşaviri, Genelkurmay Hukuk Hizmetleri Başkanı olarak yeniden adlandırılacak.
GATA’daki personel: GATA’da uzmanlık ve yan dal uzmanlık eğitimi yapma hakkı kazanmış olup henüz uzmanlık eğitimine başlamamış olanlardan ihtiyaç duyulan branşlardaki personel, kıta, kurum ve karargâhlarda fiilen en az 2 yıllık hizmeti tamamlamak kaydıyla Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde Milli Savunma Bakanlığı veya İçişleri Bakanlığı nam ve hesabına tıpta uzmanlık ve yan dal uzmanlık eğitimi yapabilecek. İhtiyaç duyulmayan branşlardaki personel ise aynı üniversiteye araştırma görevlisi kadrolarına atanabilecek.
İHA’lara yasal dayanak: İnsansız hava aracının (İHA) tanımı KHK ile yapıldı. “Üzerine silahlı veya silahsız faydalı yükler takılabilen” ifadesi kullanıldı. Emniyet teşkilatındaki pilot, uçuş ekibi ve İnsansız Hava Aracı uçuş ekibi personeli istifa ederse eğitimlerinin masraflarını faizi ile birlikte ödeyecek.
Öğretmenlerin okutacağı dersler: Öğretmenliğe atananların alanlarına göre aylık karşılığı okutacağı dersler, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenecek.
Başhekime 5 yıl koşulu kaldırılıyor: Başhekimlerin kamu veya özel sektörde en az 5 yıl, ilçe sağlık müdürünün en az 3 yıl iş tecrübesine sahip olma koşulu kaldırıldı. Türkiye Sağlık Enstitüsü Başkanlığı’nın başkan, başkan yardımcısı, enstitü başkanı ve genel sekreter unvanlı kadrolarında sözleşmeli personel olarak görev yapanlar süreli olarak görevlendirilebilecek.
cumhuriyet