Sami Menteş / Odatv
Eğitim-İş Sendikası ve Cumhuriyet Kadınları Derneği tarafından oluşturulan uzman heyet ders kitaplarını inceledi. Aralarında sınıf öğretmenleri, Türk Dili uzmanları, Tasarım- Görsel Sanatlar uzmanları ve Eğitim Bilimleri profesörlerinin de bulunduğu heyet, ders kitaplarında yer alan skandalları rapor haline getirdi.
Raporda İlkokul Türkçe 1 ders kitabının, 2017 programı kabul edilmeden basıldığı bilgisi yer aldı.
Kitabın iç sayfasında “Kitapta bulunan tüm görseller ve çizimler Millî Eğitim Bakanlığınca temin edilen tasarımcı firma tarafından hazırlanmıştır” ifadelerinin yer aldığı belirtilen raporda “Kitap incelendiğinde, görsellerin Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alparslan Durmuş’un sahibi olduğu EDAM şirketince hazırlandığı anlaşılmaktadır” denildi.
KİTABI BASAN ŞİRKETİN SAHİBİ O BÜROKRAT
Yani, kitabın görselleri, Milli Eğitim Bakanlığı’nda görevli olan bir bürokratın sahibi olduğu şirkete yaptırılmıştı.
Raporda kitapla ilgili ayrıca şu bilgilere de yer verildi:
“Etik olarak, 1.552.751 adet basılıp 1. Sınıf öğrencilerine dağıtılan ve öğretmenlerin okutması zorunlu tutulan resmî bir kitapta görsellerin hazırlatıldığı firmanın adının belirtilmesi gerekirdi. Kitabın iç kapağında ölçme değerlendirme, rehberlik ve program geliştirme uzmanı olarak adı geçen kişilerin bazılarının, bu alanın uzmanı olmadığı, bazılarının da kitapta adlarının bulunduğundan haberlerinin olmadığı bilgisine ulaşılmıştır.
Kitapta alıntı yapılan metin benzeri yazıların yazarlarının ve çizerlerin, EDAM şirketi ve dinî içerikli yayınlar yapan kurumlarda görev alan kişilerden oluştuğu anlaşılmaktadır.”
“YAZIM YANLIŞLARI ARTARAK DEVAM ETMEKTEDİR”
Türkçe ders kitabının daha 4. sayfasından itibaren yazım yanlışlarıyla dolu olduğu belirtilen raporda; “Andımız’ın bulunduğu sayfada Türk’üm ifadesi ‘Türküm’, ‘Ne mutlu Türk’üm diyene!’ ifadesi ‘Ne mutlu Türküm diyene!’ şeklinde yazılmıştır. Kitabın girişinde başlayan yazım yanlışları kitap içerisinde artarak devam etmektedir” denildi.
Raporda kitabın 15., 16. ve 17. sayfalarında yer alan “Odam Lokanta” adlı okuma metninde cinsiyetçi ifadeler barındırıldığı belirtildi. Okuma metniyle ilgili raporda “Anne, gece gündüz evi temizleyen bir kişi olarak tanımlanmış. Bütün vücudunu örtecek giysilere bürünmüş, ikinci resimde elinde beyaz eldiven olan anne figürü estetik algıdan uzaktır” ifadeleri yer aldı.
“ÇOCUKLARA CİHAT ÇAĞRISI YAPILMAKTADIR”
Okuma metninde yer alan resimde, çocuğun odasında bir afiş olduğu da anlatıldı. Buna göre; “Birbirdir” adlı bir çocuk dergisine ait olduğu belirtilen bu afiş, Birdirbir dergisinin Filistin özel sayısında verilmişti. Afişte yaralanmış, koltuk değneğine yaslanan çocuk bir saksıdaki çiçeği sulamaktaydı. Saksının üzerinde de Filistin bayrağı vardı.
Hazırlanan raporda sözkonusu afişle ilgili şu tespitlere yer verildi:
“Derginin bu sayısında çocuklara cihat çağrısı yapılmaktadır. Mehmet Âkif Ersoy’un Balkanlarla ilgili yazdığı bir şiirin Balkanlardan bahseden kıtası atlanarak sanki bu şiir Filistin için yazılmış izlenimi vermektedir. Bu dergi incelendiğinde kendini çocuklara dinî bilgiler veren bir dergi olarak tanımladığı görülmektedir.
Okuma yazmayı henüz öğrenmekte olan 1. sınıf çocuklarına Birdirbir dergisinin Filistin özel sayısında verilmiş olan bir afişin asıldığı, üstelik çizimin tamamının yanlış iletilerle dolu bir odayı kitapta vermenin anlamını psikolog ve psikiyatristlerin yorumlamaları gerekir.”
ZAMAN GAZETESİ YAZARININ METNİ DE KİTAPTA
Raporda, kitabın “Doğa ve Evren” bölümünde yer alan bir metin ve yazarı hakkında da eleştiriler yer aldı. 54. ve 55. sayfalarda Hekimoğlu İsmail adlı yazardan kısaltılarak alındığı belirtilen metnin bilimsel yanlışlarla dolu olduğu belirtildi.
Hekimoğlu İsmail’in dini kitaplarıyla tanındığı söylenen raporda “Fethullah Gülen’e yakınlığıyla bilinen Zaman gazetesi yazarı, TİMAŞ Yayınevi kurucusu, DGM’de yargılanmış bir kişidir. Hem bilgi hem de yazım yanlışlarıyla dolu bu bölüm, çocuklara herhangi bir şey öğretmekten uzaktır” denildi.
“ÇANAKKALE ZAFERİ ANLATILIRKEN ATATÜRK ADI GEÇMEMEKTEDİR”
Ders kitabında yer alan “Milli Mücadele ve Atatürk” temasıyla ilgili raporda “Kullanılan görseller ise başlıkla doğrudan bağlantısı olmayan jetlerdir. 15 Temmuz’u anımsatmaktadır. Kırmızı ve mavi şeritler üzerine denk gelen yıldızlar da Amerikan bayrağını çağrıştırıyor. Temadaki görseller TBMM’nin çocuklar için olan yayınlarından alınmıştır. Çanakkale Zaferi anlatılırken Atatürk adı geçmemektedir” bilgileri verildi.
Raporda ayrıca, kitabın 103. sayfasında yer alan Türkiye haritasında Kıbrıs ve Ege adalarının olmadığının belirtildi.
TÜRKÇE KİTABI TÜRKÇEYİ DOĞRU KULLANAMAYAN KİŞİLERE YAZDIRILDI
Ders kitabıyla ilgili hazırlanan raporun sonuç bölümünde “İlkokula başlayan bir çocuğa Türkçe öğretmek amacıyla yazılmış olması gereken 1. Sınıf Türkçe Ders Kitabı, henüz 2017 Türkçe Öğretim programı (Programın ne kadar doğru olduğu da tartışmalıdır) onaylanmadan, Türkçeyi doğru kullanamayan, çok önemli dil yanlışlarına yol açan metinlerin çoğunu özgeçmişleri tartışmalı kişilerden ve yayınlardan seçen, kısaltan, kısaltırken çarpıtan, ders kitabı yazma konusunda hiçbir deneyimi olmayan üç öğretmene yazdırılmıştır” denildi.
“BİR BUÇUK MİLYON BİRİNCİ SINIF ÖĞRENCİSİ TEHLİKEDEDİR”
Kitapta verilen yazılı ve görsel iletilerin çocuklar için tehlikeli olduğu da vurgulandı. Eğitim İş ve CKD’nin ortak raporunda şu ifadeler yer aldı:
“Bu kitapları yazan, kitaplara çizimler yapan, metinler ve çizimler seçen, devlet bütçesinden bastırılarak ücretsiz olarak okullara dağıtılmasına ve zorunlu olarak okutulmasına karar verenlerin, Türk Millî Eğitimi Temel Kanunu, Temel İlkeleri ve ölçütleri çerçevesinde hesap vermeleri gerekmektedir. Bir buçuk milyon birinci sınıf öğrencisi tehlikededir. Kitabın derhal toplatılması gerekir.
Bu kitapta; öğrencinin altı yaşına kadar sahip olduğu dil becerilerini kaybettirecek özellikte dil ve anlatım yanlışları, mantıksal çelişkiler, yersiz kullanılmış deyimler vardır.
Çocukta algı bozukluğu yaratacak berbat çizimler, özensiz görseller ve örtük iletiler veren şekiller, çizimler ve renkler kullanılmıştır.
Yazım ve noktalama yanlışları vardır.
“BU ŞİRKETİN YAYINLARININ DURDURULMASI GEREKMEKTEDİR”
Kitap bir bütün olarak hayattan ve gerçeklerden kopuk konular üzerinde durmaktadır. Kitaptaki konular hayatın içinden ve çocuğun yakın çevresinden seçilmemiştir. Oysa 2005’ten önceki İlköğretim programlarında Türkçe – Hayat Bilgisi kitaplarında: Okul Hayatımız, Cumhuriyet Bayramı, Evimiz Ailemiz, Yeni Yıl, Sağlığımızı Koruyalım, 23 Nisan, Ders Yılı Sonu vb. konular işlenmekteydi.
Ders kitabının öğretmenler ve ana babalar tarafından dikkatle incelenmesi ve kullanılmaması gerekmektedir.
Bu kadar yanlışın olması ders kitabındaki hataların bilinçli olduğu izlenimini uyandırmaktadır.
EDAM şirketinin, ana babalar ve eğitimciler tarafından bilinmesi, bu şirketin yayınlarının durdurulması, kamusal eğitime müdahalesinin engellenmesi gerekmektedir.
Ders kitaplarının ve diğer eğitim araçlarının öğrencilere vereceği zarar konusunda ortak mücadele örgütlenmelidir.”