HABER/TURAN SALCI – ALMALI TEPE
Türk Silahlı Kuvvetleri, Afrin’de PKK ve IŞİD’e karşı Zeytin Dalı Harekatı’nı yürütürken, ABD’nin Gaziantep’te konuşlu HIMARS füzeleri bölge barışı için tehdit oluşturmaya devam ediyor. Uzmanlar, Fırat Kalkanı Harekatı’nın başlangıcında Türkiye’nin Münbiç’e inmesini önlemek için sınıra konuşlandırılan bu füzelerin, olası bir Münbiç Harekatı öncesinde mutlaka kaldırılması gerektiğini söylüyor. 92 kilometrelik menzili ile PYD’nin Münbiç işgalinde de kullanılan füzelerin bulunduğu Almalı Tepe’deki köylüler ise “Füze atıldığında köyde sanki deprem oluyor” diyerek sistemin kaldırılmasını istiyor.
PKK/PYD’nin baş destekçisi ABD, sınırımızın içindeki üsleriyle PKK’ya destek sağlıyor. İncirlik Üssü ve Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü’nden verdiği destekle Suriye’nin kuzeyindeki PKK işgalinin önünü açan ABD’nin, sınırdaki HIMARS füze bataryaları da dikkat çekiyor. Gaziantep-Kilis yolu üzerinde bulunan Almalı Tepe mevkisine Eylül 2016’da konuşlandırılan HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) füze bataryaları, Türkiye’nin Fırat Kalkanı Harekatı’nın başlamasıyla kurulmuştu. Türkiye’nin de talebi olan ‘Güvenli Bölge’yi bahane ederek bölgeye getirilen 2 füze bataryasının 92 kilometre menzili bulunuyor. Suriye sınırına 30 kilometre, Afrin ve Münbiç’e ise 65’er kilometre mesafede bulunan füze sistemleri, istenilen anda PKK’yı korumak için harekete geçebilir. Aydınlık’ın ulaştığı bilgilere göre bu üste en az 50 ABD askeri bulunuyor.
Üssün bulunduğu arazinin sahibi olan Zeytinli köylüleri, ABD’nin arazilerini işgal ettiklerini söyleyerek rahatsız olduklarını ifade etti. “Füze atıldığında köyde sanki deprem oluyor” diyen köylüler, Türkiye ve ABD’nin cephe cepheye geldiği bu dönemde füzelerin kaldırılmasını istedi.
VARLIK SEBEBİ KALKTI
Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş da füzelerin derhal kaldırılmasını isteyerek şunları söyledi: “ABD’nin bu roketleri getirmesinin asıl nedeni, Fırat Kalkanı başladığı dönemde Türkiye’nin güneye inmesini önlemek, Münbiç’e gitmesinin önüne geçmekti. IŞİD’i buradan vurabilirsiniz diyerek ‘güneye inmeyin’ mesajı vermişlerdi. O dönem kuruluş amacını, Münbiç’e yönelik IŞİD tehditlerine karşı tedbir olarak ifade etmişlerdi. Kilis’e atılabilecek roketlere de karşılık olacağı söylenerek, bizim müsaademizle kendi topraklarımıza da yerleştirildi. Bunlar GPS güdümlü roketler. Yani, koordinatlar yüklendiği zaman rahatlıkla 90 kilometre menzil içerisindeki hedefini vurabilecek özelliğe sahipler.
Artık Suriye’de IŞİD’le mücadele ve buna benzer konular kalmadığına, Türkiye, Afrin Harekatı’yla birlikte terör koridoruna yönelik karşı harekata başladığına ve harekatın Münbiç’e doğru genişleyeceği konuşulduğuna göre, bu füzelerinin kaldırılması gerekir. Bu, Türkiye’nin bekası açısından önemlidir.
İSTİHBARAT TOPLUYORLAR
Bu gibi üslerde istihbarat toplamak ve bölgeyi izlemek amacıyla bulunan Amerikalıların da buralardan uzaklaştırılması gerekiyor. ABD askerlerinin her türlü dinleme ve uydu haberleşme imkanları bulunuyor. Bölgedeki bütün hareketliliklerde, elde ettikleri en ufak bir bilgiyi bile merkeze aktarıyorlar. Bu istihbarat akışı, özellikle sahadaki bilgileri, o alandaki ortamı, kendi gözlemlerini aktarmaları açısından da geçerli. Dolayısıyla tekrar değerlendirme yapılarak başta İncirlik, Diyarbakır ve Kürecik olmak üzere bu üslerin yeniden gündeme alınması faydalı olacaktır.”
FAİLİ MEÇHUL KALIR
Güvenlik ve Dış Politika Analisti Cahit Armağan Dilek de daha önce Aydınlık’a verdiği demeçte bu füzelerin Türkiye sınırına konuşlandırılması konusunda ayak sürüyen ABD’nin, PYD’nin hedef alınması sonrasında hızlı hareket ettiğine dikkat çekmiş ve şunları söylemişti:
“HIMARS füzelerinin gelişi ‘Türk Hükümeti istedi’ diye sunulsa da pek gerçekçi görünmüyor. Bu füzeler Türkiye’ye düşen Katyuşa füzelerine karşı da bir güvenlik yaratmaz. Ama benim kaygım başka. Türkiye koridoru kesmek için güneye doğru ilerlerse ‘dost ateşi’ ile karşı karşıya kalabilir. Uçaktan atılan bombaları kimin attığı bilinir. Ama HIMARS füzeleri ile atış yapılırsa ‘faili meçhul’ kalır.”
aydınlık