Şanlıurfa’da dünyanın en eski anıtsal tapınağı olarak kabul edilen ve 18 aydır ziyaretçilere kapalı olan Göbeklitepe, üzerinin çatıyla kapatılmasının ardından yeniden ziyarete açıldı. Restorasyon çalışmalarında bölgeye 6 milyon 600 bin Avro’luk bedelle koruma amaçlı çatı yapıldı.
Kent merkezine 18 kilometre mesafede Örencik Mahallesi yakınlarındaki Göbeklitepe’deki kazılar, 2014 yılında Göbeklitepe Kazı Başkanı Klaus Schmidt’in yaşamını yitirmesinin ardından aksamıştı. Schmidt’in yerine getirilen Müslüm Ercan da önce FETÖ/ PDY soruşturması kapsamında açığa alınmış, sonra da KHK ile ihraç edilmişti. Ardından üst kapama çalışması ihalesini alan firma sahibi “Gülen Cemaati” davası kapsamında tutuklandı ve tapınağın ziyarete açılması biraz daha gecikti.
Kazı başkanı hâlâ yok
12 bin yıllık geçmişi ile dünyanın en eski tapınağı olarak kabul edilen Göbeklitepe’de bugün itibarıyla bir kazı başkanının bulunmaması çalışmalarla ilgili çeşitli soru işaretlerine yol açarken ulaştığımız bir yetkili, kazı başkanlığının Şanlıurfa Müze Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü ifade ederek kazıların müze müdürlüğü ile birlikte Alman Arkeoloji Enstitüsü’nün denetiminde olduğunu söyledi. Şu an mevsimsel bir engel olduğunu belirten yetkili, kazıların nisan-mayıs aylarında tekrar başlayacağını vurguladı. Yetkili, Göbeklitepe’deki kazıların üstünün kapatılmasının gerekli olduğuna dikkat çekerken, “Amaç eserleri koruyabilmek, gelecek nesillere aktarabilmek” dedi ve UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girebilmek için eserleri koruma amaçlı çatının yapıldığını ifade etti.
Arkeologlar Derneği Başkanı Soner Ateşoğulları da çalışmaların bir kazı başkanı olması yerine müze müdürlüğü tarafından yönetilmesinin doğru olup olmadığına dair sorumuza, “Tabii ki hoş bir durum değil” şeklinde yanıt verirken, “Ama geçiş aşamasında olabilir, ama daha sonra birisini atayacaklardır” dedi. “Çatıyla kapanmasa orası çok daha fazla zarar görecek” diyen Soner Ateşoğulları, çalışmanın olumsuz olmadığını dile getirdi.
Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü işbirliğindeki kazı çalışmalarında şimdiye kadar Neolitik döneme ait yabani hayvan figürlü “T” biçimli dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları ile çeşitli eserler bulundu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere birçok uluslararası kurum ve kuruluş tarafından dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan Göbeklitepe’nin gelecek yılın başında asıl listeye girmesi için çalışma yürütülüyor.
cumhuriyet