İsmet Özçelik / Aydınlık
AKP kurmayları muhalefetin saldırılarına pek aldırmıyorlar. Man Adası, yolsuzluk, ihaleler, yandaşların vurgunları… gibi eleştirileri de pek ciddiye almıyorlar. Kamuoyu araştırma kuruluşları da bu tür propagandanın etkili olmayacağı görüşünde.
“17-25 Aralık en ciddi iddiaydı. FETÖ açığa çıkarsa da kamuoyu algısı yapılanların doğru olduğu yönünde. Aslında iddiaların muhatapları da yolsuzluğu yalanlamadılar. Ama bu olayın üzerinden kaç seçim geçti, AKP darbe almadı” diyorlar.
DIŞ POLİTİKA
AKP’yi en fazla sıkıştıran konu dış politikaydı. Davutoğlu sonrası önemli değişiklikler yapıldı. Hatta bazı konularda tam tersine dönüldü. Bu nedenle de bundan sonra etkisi eskisi gibi olmayacak.
“Tek adam yönetimi” suçlamaları da kanıksandı. Erdoğan yıllardır aynı şeyleri yaptığı için seçmen tercihini değiştirecek gibi değil.
PEKİ, SIKINTI NE?
AKP bunlardan korkmuyor. Korktuğu iki şey ver. Biri “bilinmezler”, diğeri de ekonomi?
“Bilinmezler” dedikleri ABD New York Eyalet Bölge Mahkemesinde açılan ve “gizlilik” kararı verilen dosyalar. Nedense bunlardan çok çekiniliyor. Yurt dışında Reis’e yakın isimlerin başına bir şeyler gelmesinden endişe ediliyor.
Bu nedenle de son dönemlerde kapalı kapılar arkasında yapılan pazarlıklar konuşuluyor.
EKONOMİ
Asıl sorun ekonomi. İşler kötü gidince halkın intikamından kaygılanıyorlar. AKP kurmayları kendileri için “Aşil topuğu” olarak ekonomiyi görüyor. “Bizi götürürse ekonomi götürür” diyorlar.
Kamuoyu yoklamalarından gelen işaretlerin de bu doğrultuda olduğu vurgulanıyor.
GİDİŞAT İYİ DEĞİL
Peki, ekonomide durum ne?
AKP’li, CHP’li, MHP’li Vatan Partili fark etmiyor. Genel kanı, ekonomide gidişat iyi değil. Enflasyon yükselirken yavaşlama işaretleri geliyor.
Piyasalarda nakit sıkıntısı var. Ekonomiye güven hızla azalıyor. Bankalarda döviz mevduatları yükselmeye devam ediyor. Halk kar etmekten çok zarar etmemenin yollarını arıyor.
İş dünyası ayakta kalmaya çalışırken, yatırımlarını dışarıya kaydıranların sayısında da artış gözleniyor.
İnşaat sektöründeki sıkışmışlığın herkes farkında. Balonun ne zaman patlayacağına ilişkin tahminler yapılıyor.
TURİZM
Avrupalı turist sorunu aşılmış değil. Birleşik Arap emirlikleri ile yaşanan kriz Türk dizilerini vurdu. Zengin Arap turistlerin sayısının düşeceği, körfezden gelip Türkiye’de konut alanların azalacağı konuşuluyor.
DIŞ TİCARET
Dış ticaret açığı sürdürülebilir olmaktan çıktı. Kritik eşik yüzde 60. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 60’ın altına düştü.
Büyüme yüksek çıksın diye iç talep pompalandı, böyle oldu.
Sanayimiz ithalata bağımlı olduğu için, ara malı ithalatının artmasını iyiye işaret olarak görenler varsa da dövize talep enflasyonun da habercisi.
NİSAN AYI
Nisan ayı önemli. Nisan sonuna doğru birçok üründe rekolte aşağı yukarı belli olacak. Sonuç seçimler açısından belirleyici. Çiftçinin işi kötü olursa bu oy tercihini de etkileyecek. Bu nedenle araştırma şirketleri AKP’ye son önerilerini sunmak için beklemede.
ERKEN SEÇİM
Uzmanlar uyarıyor. Kamuoyu araştırma kuruluşları temkinli. Nisan ayında bir karar verileceği anlaşılıyor.
Ekonomide kriz büyürse erken seçim arayışlarının rafa kalkacağı kesin gibi. AKP “Aşil topuğu”ndan vurulmak istemiyor.