İngiltere ile Rusya arasındaki casus krizi Moskova’yı dünyada yalnızlaştırma çabasına dönüştü. Ankara ise NATOülkelerinden farklı bir tutum aldı, Rusya karşıtı kampanyaya katılmadı.
Eski Rus ajanı Sergey Skripal ile kızının İngiltere’de zehirlenmesinin ardından Rusya karşıtı bir kampanya başlatıldı.
Önce İngiltere ve Amerika, ardından da NATO Rus diplomatları sınır dışı etme kararı aldı. Son olarak NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, de ittifakın genel merkezinde bulunan 7 Rus diplomatın akreditasyonlarını iptal ettiğini açıkladı.
Türkiye’nin ise NATO’nun Rusya karşıtı kampanyasına dahil olmadı. Rus diplomatların sınır dışı edilmesini gündemine dahi almadı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İngiltere-Rusya arasındaki casusluk kriziyle alakalı olarak Dışişleri Bakanlığımız, Türkiye’nin kanaatini gerek NATO’ya gerek AB’ye iletiyor. Bizim tamamen onlar gibi hareket etmemiz söz konusu değil. Bir iddiaya istinaden bazı ülkeler bir adım attı diye, biz de aynı adımı atalım şeklinde bir anlayış içinde olmayız.” dedi.
Londra-Moskova hattındaki krizin nedenleri de tartışılıyor. Ulusal Kanal’a bilgi veren Rus diplomatik kaynaklar, İngiltere’deki ajan krizinin Amerika tarafından planlandığını vurguladı. Kaynaklara göre Amerika’nın hedefi, Rusya’yı uluslararası arenada yalnızlaştırma çabası. Uzmanlar da aynı görüşte.
HABER: ERAY ÇELEBİ
ulusal.com.tr