anadoluverumelimedya.com

Danıştay, proje okullar için Anayasa Mahkemesine başvurdu

Danıştay, proje okullar için Anayasa Mahkemesine başvurdu. Başvuru kararında, “Milli Eğitim Bakanına sınırları belli olmayan, herhangi bir ölçüte dayanmayan çok geniş bir yetki verilmesi” gerekçe gösterildi

Reklam alanı

Serbay Mansuroğlu serbaymansur@birgun.net

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, proje okullarının belirlenmesi ve bu okullara yönetici ve öğretmen atama ve görevlendirmelerinde ‘Milli Eğitim Bakanı’na sınırları belli olmayan, herhangi bir ölçüte dayanmayan çok geniş bir yetki verilmesini’ Anayasa’ya aykırı bularak Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nca, 2015 yılı Haziran ayında Milli Eğitim Bakanlığı Doğrudan Merkez Teşkilatına Bağlı Kurumlara Yönetici Görevlendirilmesine ve Öğretmen Atamasına İlişkin Yönerge yayımlanmıştı.
Eğitim Sen yöenrgeye karşı iptali istemiyle bir dava açtı, Danıştay İkinci Dairesi yürütmenin durdurulması isteğinin reddine karar vermişti.

Eğitim Sen, Danıştay İkinci Dairesi’nin bu kararına, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na başvurarak itiraz etti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, yönergenin dayanağını oluşturan 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 37. Maddesine 6528 sayılı Kanunla eklenen 9 ve 10. fıkralarının Anayasa’ya aykırı olduğu görüşüne varmış ve iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Danıştay kararında: 652 sayılı KHK’da yapılan değişiklikle Bakana, doğrudan Bakanlık merkez teşkilatına bağlanan kurumları belirleme ve bu kurumlara yapılacak öğretmen atamaları ve yönetici görevlendirmeleri konusunda sınırları belli olmayan, herhangi bir ölçüte dayanmayan çok geniş bir yetki verildiği, yine bu kurumlara yapılacak atamalarda ve görevlendirmelerde 652 sayılı KHK, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer mevzuatın sınavlar ve atamaya ilişkin hükümlerinin uygulanmayacağı kuralına yer verilerek Milli Eğitim Bakanı’na tanınan yetkinin genel ve sınırlarının belirsiz olduğunun açıkça vurgulandığı, bu şekilde Yasama organı tarafından, temel ilkeleri koyulmadan, çerçevesi çizilmeden, sınırsız, belirsiz, geniş bir alanı düzenleme yetkisinin yürütme organının bir parçası olan Milli Eğitim Bakanı’na bırakılmasının, “memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödeneklerinin ve diğer özlük haklarının kanunla düzenlenmesi” gerektiğini öngören Anayasa’nın 128. maddesine, yasama yetkisinin devredilemeyeceğine ilişkin Anayasa’nın 7. maddesine, sonuçta da Anayasa’nın 2. maddesindeki hukuk devleti ilkesine açıkça aykırı olduğunu vurguladı.

birgün

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.